+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Katona Mariann
2018. június 22. péntek, 10:26
Könnyen lehet, hogy a jövőre esedékes európai parlamenti választáson már önálló erőként méreti meg magát Toroczkai Lászlóék új mozgalma. A Jobbik frakciójából kizárt Dúró Dóra legalábbis ezt támogatná, ha a szombati zászlóbontáson a pártalapítás mellett döntenek. Szerinte új mozgalmuk veszélyes lehet a Fideszre, de a baloldalról is csábíthat át szavazókat. Interjú.

Szombaton a Jobbikból kizárt Toroczkai Lászlóval zászlót bontanak és elindul valami új. Pontosan mi is lesz ez? Visszatér a radikális hang, a „rikárdózás”, az uniós zászlóégetés, a melegellenesség?

 

Ha a meleggel bajunk volna, nem ilyen szép, nyári napon tartanánk zászlóbontó gyűlésünket.

 

Komolyra fordítva, a homoszexuális propaganda köztéri, illetve fővárosi önkormányzati mozikban való folytatásának ellenzését nem tartom ördögtől valónak. A zászlóégetés Vona Gábor jobbkezének, Szabó Gábor pártigazgatónak a javaslatára, a Jobbik elnökségének többségi döntése alapján történt, négy elnökségi tag fizikailag is részt vett benne, így ez inkább rájuk tartozik, még ha mi nem is tagadjuk meg a múltunkat.

 

Túlzott leegyszerűsítésnek érzem rikárdózásnak minősíteni azt, ha rávilágítunk, amit az immár alkotmánybíró Pokol Béla is megírt az Európa végnapjai című könyvében: a cigányság generációnként megduplázódik, a magyarság pedig megfeleződik.

 

A problémák elhallgatását ne várja a Mi Hazánk Mozgalomtól, de a sorskérdésekkel való szembenézés nem hiba, hanem követelmény szerintem.

 

Felelős politizálásra készülünk tehát.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy egy új pártot indítanak. Honnan van erre pénzük?

 

Bármilyen szervezet is jön létre, az első időszakban mindenképpen az önkéntesség lesz a meghatározó. A június 23-i,  egész napos zászlóbontó rendezvényre is adományt gyűjtöttünk, abból fogjuk finanszírozni a közel kétmillió forintos költséget. Bízunk benne, hogy lesznek majd később is támogatóink, ha ugyanis ez egy jelentős politikai erővé válik – márpedig a felmérések szerint van fogadókészség a társadalomban erre az irányvonalra –, akkor lesznek olyan támogatók is, akik akár anyagilag is tudják segíteni a mozgalmat.

 

 

Ha gyakorlatiasan nézzük, egy párt alapításához kellenek jogi szakértők, országszerte irodák, aztán ott van rezsiköltség, ki kell fizetni a telefonszámlát, vagy éppen a benzinköltséget. Ezekre mind össze tudják szedni a pénz magánadományokból?

 

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy számos polgármester és önkormányzati képviselő csatlakozott már most ehhez a mozgalomhoz, nekik a képviselői munkájuk ellátáshoz rendelkezésre állnak nyilvánvalóan eszközök. Emellett komplett szervezetek lépnek át a Jobbikból, akik eddig is működtették magukat helyi szinten.

 

Ha már kilépések: várható, hogy a Jobbik frakciójából lesznek követői?

 

A parlamenti frakció elszakadt a párttól, melynek kongresszusán 46 százalékot ért el Toroczkai László egy nem egészen egyenlő versenyhelyzetben is.

 

Az önkormányzatoknál gyakorlatilag minden nap van új kilépő a Jobbikból, már negyvenöt mandátumról tudunk nevesítve olyanoktól, akik a sajtó számára is bejelentették a szakításukat, pedig nem is mindenki szeretné a búcsúját a nyilvánosság előtt intézni.

 

Úgy látom, hogy a parlamentben rövidtávon nem, de hosszútávon elképzelhető még újabb kizárás vagy kilépés.

 

Kikre gondol?

 

Egyelőre nem szeretném elmondani.

 

Visszatérve a pénzügyekre: fideszes mecénásra számítanak? Nyilván, a Fidesznek most érdeke, hogy minél jobban szalámizzák a Jobbikot.

 

Elsőre úgy tűnhet, hogy ez a Fidesznek érdeke, de mi egy olyan politikai közösség vagyunk, amelynek nem titkolt célja, hogy a Fidesz szavazóit is átcsábítsa.

 

Szemben a Jobbikkal, mely csak a baloldali szavazókon osztozkodott a balliberális pártokkal, sőt a jobbikos szavazók jelentős részét még át is engedte a Fidesznek.

 

Ilyen értelemben tehát ez egyáltalán nem a Fidesz érdeke. Míg az ellenzéki térfél pártjai szinte kivétel nélkül – leegyszerűsítve mondom – birkának nézik a Fidesz szavazóit, mi meg akarjuk őket szólítani, vagyis veszélyesek vagyunk a kormánypártra.

 

Azt nehéz vitatni, hogy a kormánypárti médiában nagy teret kaptak önök is, illetve azok a hírek, hogy éppen ki lép ki a Jobbikból. Nyilvánvalóan a Fidesznek jó az, ha egy ellenzéki párt bomlik. Nem tart attól, hogy ha már nem lesznek ilyen hatással a Jobbikra, akkor a megszólalási felület is eltűnik, sőt: jön a lejáratás?

 

Mindent megtettem azért, hogy a párt ne szakadjon, de a szoros kongresszusi eredményt nem a kiegyezés követte, hanem a leszámolás, így az alaphelyzetben nem érzem felelősnek magam.

 

Elképzelhető, hogy a Fidesz nem fog kesztyűs kézzel bánni velünk, ha túllépjük azt a határt, ameddig még a jelenlegi helyzet jó nekik.

 

De nem szabad, hogy ilyen szempontok határozzák meg a mi eltökéltségünket és céljainkat. Próbáljuk a Fideszt, mint politikai szereplőt kizárni a döntéseink meghozatala során  függetlenül attól, hogy a médiájában teret kapunk, vagy sem. Egyébként az utóbbi időben nemcsak a fideszes sajtó volt ránk kíváncsi, ellenzéki médiumok is érdeklődnek.

 

Ha egy párt alapítása mellett döntenek, vállalna vezető szerepet?

 

Amennyiben a közösség úgy látja, hogy szükség van rám ilyen poszton, akkor természetesen nem fogok elfutni a feladat elől.

 

Feltételezem, hogy vannak már konkrét terveik a jövőre vonatkozóan. Az európai parlamenti választáson elindulnának?

 

Még nem beszéltük meg ezeket a részleteket. Ha párttá alakul ez a közösség, akkor nyilvánvaló, hogy egy párt elsődleges funkciója elindulni a választásokon.

 

Vagyis, ha a párt mellett döntünk, én szeretném, ha az EP-választáson elindulnánk egy markáns programmal.

 

Ilyen esetben viszont már egy kampányról beszélünk, amihez még több pénz kell. Honnan lesz?

 

Valamennyi biztosan lesz. A Jobbiknak sem volt sok 2009-ben, a mozgalmi mechanizmusokkal mégis sikerült 15 százalékot elérni az akkori EP-választáson.

 

Kitől vennének el szavazókat? A Jobbiktól? A Fidesztől? Baloldalról?

 

Leginkább talán a politikában csalódottakat tudnánk megszólítani. Úgy gondolom, hogy ez a mozgalom mindenkit megpróbálna megcélozni, és egy igazságosságra, nemzeti értékrendre épülő közösség lenne. Itt elférnek fideszes szavazók is, csalódott jobbikosok is természetesen, de szerintem még baloldaliak is.

 

Egy liberális embert meg tudnak szólítani?

 

Kevésbé.

 

Eldöntötte már, hogy megtartja, vagy visszaadja a Jobbik listáján szerzett parlamenti mandátumát?

 

A szombati zászlóbontó gyűléstől teszem függővé, attól, hogy ott az emberek mire kérnek, illetve milyen mértékű igény mutatkozik.

 

 

Ezt hogy kell érteni? Ha 30 ember kéri csak, hogy tartsa meg a mandátumot, akkor az még kevés, ha már 45, akkor hallgat rájuk?

 

Nyilván nem, de nehéz volna konkrét számokat mondani. Minden rendezvénynek van egy saját aurája, egy érzete, én ezt az érzést várom valójában, hogy meglesz-e.

 

Elképzelhetőnek tartja, hogy ha független képviselő lesz, akkor fél év elteltével – ennyinek a szabályok szerint el kell telnie – beül valamelyik frakcióba?

 

Elképzelhetetlennek tartom.

 

A Fideszt kizárja?

 

Természetesen.

 

Az Országházban ülünk, ahol most a Jobbik frakciója is bent van. Beszélget velük?

 

Köszönni szoktunk egymásnak legtöbbjükkel, de ennél több kommunikáció nem jellemző egyelőre.

 

Steinmetz Ádám ül most mellettem, ezt ő is kérte a kizárásom után, vele szoktam beszélgetni, illetve Volner Jánossal és Apáti Istvánnal is beszéltem párszor, de a többiekkel nem sokat.

 

Mit mondanak önnek?

 

Baráti beszélgetéseket folytatunk.

 

Jelzi nekik, hogy csalódott bennük, amiért kizárták a Jobbik frakciójából?

 

Ők hárman fel is szólaltak mellettem az ominózus frakcióülésen, nem is támogatták a kizárásomat. Rájuk nem is neheztelek. A többiek döntése váratlanul ért,

 

hátba szúrásként éltem meg, de most már a jövőbe tekintek.

 

Nyitókép és fotók: Kiss Brigi / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A leköszönő fideszes Páva Zsolttal egy pécsi döneres előtt futottunk össze. Akár ellenzéki utódjának is adna tanácsot.

Mindeközben a francia pénzügyminiszter nekiment a Facebook saját tervezett kriptovalutájának.

Azt ígérik: minden Brüsszelbe kijutott ellenzéki párt rendszeresen fog egyeztetni a hazánkat érintő kérdésekről.

Nem generációs, inkább poltikai alapon osztja meg az új kis hableány Amerikát.

A Biebers énekeseM az X-Faktor zsűritagja és mellesleg színészként is dolgozó Puskás Peti valószínűleg messze a legnagyobb klímaharcos az összes klímacelebünk közül.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

Fesztivál, szabadegyetem, tábor a Felvidéken július 15-21. között.

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás