Egy félrehúzott rézlábas indította útjára a magyar gasztronómia miniszterelnökét

2018.06.22. 11:30

Az élet meg minden podcastban mesélte el Molnár B. Tamás, hogy a Toldy Ferenc Gimnázium diákjából hogyan lett belőle Magyarország „gasztropápája".

Egy félrehúzott rézlábas indította útjára a magyar gasztronómia miniszterelnökét

Molnár B. Tamás hosszú utat járt be, hogy kiérdemelje a többek által ráragasztott, imponáló „magyar gasztropápa" címet. A szakács kalandjairól és a főzés iránti szenvedélyéről beszélt Az élet, meg minden podcast legutóbbi adásában.

A történet 1972. március 15-ével kezdődik, amikor a budapesti diákság egy Kádár-rendszer elleni felvonulást szervezett. Az akkor tizennyolc éves Molnár B. Tamást gyanúsították meg a hatóságok, hogy ő bujtogatta az iskolája, a Toldy Ferenc Gimnázium tanulóit. Az ügy odáig fajult, hogy Molnárt rendőrhatósági felügyelet alá vonták, ami azt jelentette, hogy nem hagyhatta el Budapestet.

Ezek után nem meglepő, hogy amikor 1983-ban lehetősége adódott, Molnár Nyugat-Berlinbe emigrált. A még akkor is fiatalnak számító szakácspalánta hamar kitűnt főzési tudományával, és nem telt sok időbe, hogy Michelin-csillagos étteremben kamatoztathassa tehetségét.

A podcastben Molnár elmesélte, hogy ez pontosan hogyan történt: két szervíz között bement az étterem konyhájába, és az egyik precízen beállított rézlábast kíváncsiságból magához húzta. A séf, aki ezt meglátta, ráripakodott, hogy mégis mit csinál, ugyanakkor meglátta a lehetőséget az érdeklődő fiatalemberben. Az eredmény pedig: Molnárt másnap behívták az étterembe dolgozni.

Molnár B. Tamás beszélt – sok minden más mellett – a Magyar Nemzetben 2003-tól megjelenetett gasztronómiai sorozatáról, a különbözőféleképpen tartott csirkék ízéről, a kétévente megrendezett Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyről, illetve a gasztronómiai rendezvényekre fenntartott magyar állami pénzekért folytatott versenyről. Az érdeklődők bővebben itt hallgathattják meg a „magyar gasztronómia minszterelnökével” készült interjút, de beágyaztuk itt lent is.

NYITÓKÉP: Gasztro Coach Magazin

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek