Szakadhatnak a német konzervatívok, a bajor CSU országossá duzzadhat

Szerző: Bukovics Martin
2018.06.20. 14:30

Eléggé összeveszett a menekültkérdésen Angela Merkel és bajor belügyminisztere, a CSU-s Horst Seehofer. A német sajtó már a pártszövetség szakadásáról cikkezik, most pedig egy közvélemény-kutatás kiderítette: a CDU után 18 százalékkal második lenne bajor testvérpártja, a CSU, ha külön elindulna egy német szövetségi választáson. Az ötlet nem is annyira elvetemült, sőt, megmentheti Merkelék pártszövetségét a szavazótáboruk jobbszélét elhalászó AfD-től.

Szakadhatnak a német konzervatívok, a bajor CSU országossá duzzadhat

Ha a bajor CSU minden német tartományban elindulna, büszke 18 százalékot hozna egy szövetségi választáson, derül ki egy friss német közvélemény-kutatásból. Ez persze egy szigorúan elméleti lehetőség egyelőre, hiszen a CSU-nak (Keresztényszociális Unió) pont az a lényege, hogy bajor párt, Bajorországban indul csak, cserébe nem indul ott a CDU (Kereszténydemokrata Unió), ők pedig nem indulnak rá a CDU-ra máshol – kettejük szövetségét nevezik uniópártoknak.

Ha mégis indulna a CSU szövetségi szinten – így a felmérés –, a CDU 22 százalékot kapna, azaz jelentősen gyengülne, de továbbra is első lenne. A szociáldemokrata SPD 17 százalékkal harmadik lenne épp csak a CSU mögött, a baloldali populista Die Linke negyedik 12 százalékkal, a jobboldali populista AfD ötödik 11 százalékkal, majd a Zöldek (10 százalék) és a polgári-liberális FDP (6 százalék) következne.

Vagyis: a CSU CDU-tól való külön indulása jelentősen kifogná a szelet az AfD vitorlájából, szavazóik harmada rögtön elpártolna tőlük.

A Merkel alatt középre tolódott CDU-tól jobbra álló, markánsan konzervatív CSU országos szervezetté bővítése nem most került először napirendre. A 2015-ös menekültválságot követően Horst Seehofer, akkori bajor miniszterelnök és CSU-vezér is felhozta néha-néha, hogy ezzel is cukkolhassa a kancellárt. Most azonban már sokan az uniópártok megmenekülését, és az AfD elleni csodaszert látják az ötletben, lévén a CSU nemrég az AfD-t nevezte ki főellenségként – még Merkellel szemben kritikus CDU-sok is támogatják azt, vannak, akik át is lépnének a bajor testvérek országos gyülekezetébe.

Ha ugyanis hinni lehet a felmérésnek, és az esetleges szakítás után is meglenne a nyitottság egy közös kormányzásra, a CDU és a CSU együtt 40 százalékot kapna, ami a tavaly őszi 33 százalékos CDU/CSU-eredményhez képest jelentős javulás. 

A CSU országossá duzzasztása ugyanaz, amit Matteo Salvini jelenlegi olasz belügyminiszter is csinált a Legával: regionális, északolasz pártból országos jobboldali erőt hozott létre. Ha neki sikerült, a bajoroknak miért ne sikerülne?

De miért is téma ez most?

A német politikában újfent a menekültkérdés körül forrognak az indulatok. A Markus Söder bajor miniszterelnök által a bajor politikai színtérről kitoloncolt, most a Merkel-kormány belügyminisztereként tevékenykedő ex-CSU-vezér Horst Seehofer kidolgozott ugyanis egy sok új elemet nem tartalmazó menekültügyi mestertervet, amivel – mint az ki lett szivárogtatva – a kancellárnak akadt egy problémája: nem akar belemenni abba, hogy ne jöhessenek Németországba a más EU-országban már regisztrált menekültek.

Seehofer belügyminiszter nem hagyta ezt annyiban, és határidőt szabott főnökének: július közepéig van ideje arra, hogy bajor szájíz szerint alakítsa át Németország menekültpolitikáját. Merkel belement az ultimátumba, és közölte: addig összehoz egy olyan összeurópai megoldást, amely feleslegessé teszi az azóta is a legnagyobb titokban tartott seehoferi ötleteket. A kérdésre, hogy mi lesz Seehoferrel, ha nem a kancellár óhaja szerint cselekszik belügyminiszterként, Merkel azt felelte: a német alaptörvény világosan kimondja, hogy a kormány politikai irányvonalát a kancellár határozza meg, és ő viseli ezért a felelősséget. Vagyis kirúgja a minisztert, ami a CDU/CSU-együttműködés végét jelentheti.

Eközben kiszivárgott, hogy Horst Seehofer zárt körben úgy beszélt a kancellárról, hogy képtelenség együtt dolgozni „ezzel a nővel”. Erre válaszul bejelentkezett a berlini alterbalos Die Tageszeitungban a német Zöldek női társelnöke, hogy burkoltan közölje, pártja örömmel kormányozna Merkellel, ha a CSU kilép a kormánykoalícióból. Ez a német kormánynak erősebb parlamenti többséget jelentene: a CSU lelépő 46 képviselője helyett 67 zöld ugrana be Merkelt erősítendő.

Kérdés, hogy Merkel maradna-e egyáltalán – legalábbis a német sajtót élénken foglalkoztatja ez a téma. Gabor Steingart, a Handelsblatt volt főszerkesztője például reggeli hírlevelében egy hete mással sem foglalkozik, csak a Merkel által saját kancellárságának épített szoborral: „Merkel nem tudja visszacsinálni a sugdolózást a saját soraiban, nem tudja pótolni a közvélemény-kutatásokban hiányzó többségét, és nem tudja megakadályozni a CSU esetleges leszakadását sem.

Mint minden kormányfő a bukása előtt, Merkel nem a médiára, nem pártja vezetésére, és nem is a népre fókuszál most, hanem a történelemkönyvre.”

Steingart legutóbb Wolfgang Schäuble volt német pénzügyminisztert, jelenlegi házelnököt nevezte meg kompromisszumos Merkel-utódként, akit aztán szerinte a magát Trumppal, Erdogannal, Putyinnal egy súlycsoportba felküzdeni képes Markus Söder jelenlegi bajor kormányfő követhetne, mondjuk 2021-ben. Ha mindez bejön, és 2021-ben CDU/CSU-többség lesz, együtt kormányozva a kettészakítottság évei után, minimum szobrot fog kapni, aki kitalálta, hogy a menekültkérdést a szivarszobák alkui helyett végre tényleg a német nép döntse el.

Tippre nem lovasat, hanem kerekesszékeset.

FOTÓ: Horst Seehofer Facebook-oldala

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek