Egyeztetett Toroczkaival az alaptörvény módosítására igennel szavazó Dúró Dóra

Szerző: Katona Mariann
2018.06.20. 16:25

Másfél héttel azután, hogy Dúró Dóra otthagyta a Jobbikot, az első igen jelentős parlamenti szavazásnál együtt voksolt egykori pártjával, illetve a Fidesszel. Az alaptörvény módosítását, illetve a Stop Soros névre keresztelt javaslatokat ugyanis a kormánypártok mellett megszavazta a Jobbik, és már független képviselőként Dúró Dóra is. Az Azonnalinak beszélt is arról, hogy miért.

Egyeztetett Toroczkaival az alaptörvény módosítására igennel szavazó Dúró Dóra
Sűrű nap volt a mai a parlamentben, a képviselők elé került több fontos és szimbolikus javaslat.

Az egyik az alaptörvény módosítása, amely egyrészt kimondja a csapból is állandóan folyó kormányzati kommunikációval összhangban, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Ám ez csak az egyik része, mert emellett megteremti a lehetőségét egy új közigazgatási bíróság életre hívásának – ezt sokat bírálja az ellenzék –, sőt, megtiltja az életvitelszerű tartózkodást a közterületen.

Ezt többen úgy értelmezték, hogy a kormány egyenesen a hajléktalanságot akarja betiltani. A másik javaslat az ugyancsak gyakran kritizált Stop Soros volt, amelynek értelmében büntetőjogi tényállás lesz az illegális bevándorlás támogatása.

Habár a Fidesznek és a KDNP-nek önmagában is megvan a kétharmados parlamenti többsége, segítséget kaptak a Jobbik frakciójától, illetve az azt elhagyó Dúró Dórától is.

Aki aggódik a nemzet jövőjéért, annak támogatnia kell – Dúró Dóra ezzel indokolta, hogy igen gombot nyomot mindkét javaslatra. Az Azonnali kérdésére azt fejtette ki, hogy habár a migráció kapcsán nagyon sok kritika éri ellenzéki oldalról a Fideszt, mégis: az Országgyűlésben azt kell figyelembe venni, hogy az elképzelés az országnak jó-e, vagy nem.

„Ha én írtam volna, nem így nézne ki, összességében mégis úgy gondolom, hogy a migráció mint a XXI. század egyik legnagyobb kihívása, cselekvést kíván” – mondta Dúró Dóra.

Dúró Dóra elárulta azt is, hogy a szavazás előtt kikérte annak a Toroczkai Lászlónak a véleményét, akivel éppen együtt készülnek a Jobbikból kilépőket összefogva egy új mozgalom/párt alapítására. De értelemszerűen beszélgetett a kérdésről férjével, Novák Előddel is. „Mindketten egyetértettek abban, hogy támogassam a javaslatokat” – mondta a képviselő az Azonnalinak.

De hogyhogy támogatta mindezt a Jobbik is?

A Jobbik támogató hozzáállására Mirkóczki Ádám adott magyarázatot. 

Az alaptörvény módosítása a Jobbik szerint nem más, mint egy kommunikációs fogás,

mert az nem fogja sikerrel felvenni a harcot az illegális bevándorlással, nem fogja megvédeni a kereszténységet, és azt sem vonja maga után, hogy a rendőrök elvigyék a közterületekről a hajléktalanokat.

Vagyis érdemi hatása nem lesz, ám ha nem szavazták volna meg, akkor ismét rájuk sütötte volna a kormány, hogy a bevándorlást támogatják, érvelt Mirkóczki. A Stop Soros pedig szerintük már régen nem az, ami korábban volt, az alapvető céljával pedig – az illegális bevándorlás megakadályozásáért tett erőfeszítéssel – egyetértenek.

FOTÓ: Dúró Dóra / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek