A finn néppártiaknak is elegük van a Fideszből

Szerző: Bakó Bea
2018.06.18. 08:25

A hollandok után a finnek is megelégelték, hogy a Fidesz még mindig az Európai Néppártban ül. A Finn Nemzeti Koalíció EP-képviselője metaforákban megírta az Azonnalinak, miért.

A finn néppártiaknak is elegük van a Fideszből

Bejárta a magyar sajtót nemrég, hogy a holland kereszténydemokrata CDA kizárná a Fideszt a jobbközép Európai Néppártból, amely jelenleg az Európai Parlament legnagyobb frakciója. Az már nem kapott akkora nyilvánosságot, hogy

a hollandokhoz hasonlóan a finn frakciótársak is berágtak a Fideszre.

A Finn Nemzeti Koalíció (Kansallinen Kokoomus) EP-képviselője, Sirpa Pietikäinen nem sokkal később arra szólított fel, hogy a pártja szüntesse meg az együttműködést a Fideszszel, és kezdeményezze a kizárását a néppárti frakcióból.

Bár a finneknek és a hollandoknak összesen is kevesebb képviselőjük van a Néppártban, mint a Fidesznek egyedül, azért jelzésértékű a folytatódó, nyilvános lázadás a képviselőcsoporton belül a Fidesz ellen. Mindkét párt EP-képviselőinek elküldtük a kérdéseinket, hogy megtudjuk: mégis mi volt számukra az utolsó csepp a pohárban, és mit gondolnak, a néppárti frakciót vezető bajor CSU-s Manfred Weber megfontolja-e vajon a kezdeményezésüket. Utóbbi azért is érdekes kérdés, mert pár hónapja Weber épp az Azonnalinak dicsérte a Fidesz szavazási fegyelmét, majd nem sokkal később egy lapinterjúban mégis ultimátumot intézett a Fideszhez.

A holland kereszténydemokraták, hiába haragudtak meg nagyon a Fideszre, láthatóan hasonlóan állnak a sajtómegkeresésekhez, mint a magyar kormánypárt, ugyanis egy Novák Katalin Fidesz-alelnöknek írt, már nyilvánosságra került semmitmondó levél megküldésével ráztak le bennünket, visszakérdezésünket pedig válaszra sem méltatták.

A finnek viszont még ha metaforikusan is, de hajlandók voltak részletezni, hogy mi a bajuk Orbánékkal. Sirpa Pietikäinen az Azonnalinak küldött válaszlevelében az Európai Néppárt 2012-es bukaresti kongresszusán elfogadott politikai programra emlékeztetett, amely a szabadságot, a demokráciát és az igazságosságot tekinti a pártszövetség központi értékének, hangsúlyozva a civil társadalom és a civil szervezetek szerepét.

Pietikäinen felsorolt néhány idézetet a dokumentumból, amelyet a Finn Nemzeti Koalíció szerint minden néppárti formációnak tiszteletben kell tartania. Például, hogy

az EU meghatározó jellemzője a liberális demokrácia és a szociális piacgazdaság,

vagy, hogy a populizmus, a nacionalizmus és az euroszkepticizmus összeegyeztethetetlen egy erős és hatékony Európai Unióval.

„Az igazságosság nem lehet önkényes, és nem keverhető össze a többség zsarnokságával. Megköveteli a kisebbségek tiszteletét, akiktől semmilyen többség nem tagadhatja meg a jogaik gyakorlását; és azt, hogy egy kormány ne alkalmazzon az emberi jogokkal összeegyeztethetetlen intézkedéseket” – idézte a néppárti programot a finn néppárti EP-képviselő, anélkül, hogy részletezte volna, hogy a Fidesz mely konkrét intézkedését kifogásolja. 

Azt viszont hozzátette, hogy nemcsak az Európai Néppárt programja, de a lisszaboni szerződés és az EU Alapjogi Chartája is hasonló értékeket sorol fel: ezek az értékek alapvető fontosságúak voltak a kommunista rezsimekkel szemben a szabadságért folytatott harcban, és ugyanígy fontosak a prosperáló, békés és biztonságos Európai Unió felépítésében is – szúrt oda finoman a karrierjét liberális antikommunistaként kezdő Orbán Viktornak Pietikäinen. Azt írta:

elvárják, hogy a néppárti programot aláíró összes párt tartsa magát ezekhez az értékekhez, és ezekről folyamatos párbeszédet folytatnak a néppárti frakcióban. Meg a Fidesz kormányzati politikájáról is.

A 2012-es EPP-kongresszuson persze a Fidesz is ott volt.

Orbán akkori beszédét azonban még nem az illiberalizmus, hanem a munkaalapú társadalom és az unortodox gazdaságpolitika dominálta. A felszólalását azzal zárta hat éve a miniszterelnök, hogy a szocialisták sosem tudtak lépést tartani a történelmi változásokkal, bezzeg az Európai Néppárt! Eddig ez a pártcsoport az egyedüli, amely meg tudott birkózni a történelmi kihívásokkal.

Az EPP legújabb – legalábbis belső – történelmi kihívása viszont úgy tűnik, hogy éppen a Fidesz. És éppen birkózik meg vele.

FOTÓ: Európai Parlament

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek