Ezek a lapok indultak el a Magyar Nemzet romjain

Szerző: Kiss Brigi
2018.06.12. 16:16

Hetilap, Star Wars-szaklap, podcast és szláv témákkal foglalkozó külpolos oldal: két hónappal a Magyar Nemzet megszűnése után nem pihennek a lap egykori újságírói.

Ezek a lapok indultak el a Magyar Nemzet romjain

Április 12-én már hiába várták az előfizetők a Magyar Nemzetet és hiába keresték az olvasók azt az újságárusoknál, aznap már nem jelent meg a közel 80 éves lap. A Magyar Nemzet romjain azóta több lap indult vagy indul el a közeljövőben.

Közülük a legismertebb a Magyar Hang, ami vállaltan a Magyar Nemzet örökségét igyekszik továbbvinni, de immáron nem napi, hanem hetilap formájában, miközben kinézetében is erősen hajaz a Magyar Nemzetre. A lapot volt nemzetesek írják, főszerkesztője az a György Zsombor, aki a Magyar Nemzet utolsó főszerkesztő-helyettese volt a lap bezárásakor.

Egyelőre mindenki lelkesedésből dolgozik, még nem tartanak ott az eladások, hogy önfenntartóvá válljon a lap. De mint azt György Zsombor a közelmúltban az Azonnalinak elmondta: az eddigi tapasztalataik reményt keltőek, a lapot terjesztő Lapker is hétről hétre több lapot rendel tőlük.

Star Wars-portál és elemezgetős podcast is indult

De nem csak a Magyar Hangba kezdtek bele volt nemzetesek, vannak kisebb projektek is. Itt van például a ziro.hu, vagyis a Ziro, a hutt holoüzenetei, amelyet Földi Bence, a Magyar Nemzet egykori külpolitikai újságírója, illetve ügyeletes Star Wars-szakértője csinál, és a téma mi lehetne más, mint a Star Wars. Erről szeretne írni „okosan és igényesen”, ahogy az az oldal leírásában is szerepel. 

A Ziro egyébként nem új projekt, blogként már működött egy jó ideje, általában olyan tartalmak kerültek rá, amelyek a Magyar Nemzetbe nem fértek bele. A lap megszűnését követően azonban Földi Bence úgy gondolta, érdemesebb komolyan is csinálni a Zirót, így született meg a ziro.hu. Nem rajongói oldal szeretne csinálni, hanem egy olyan exkluzív tartalmakat közlő oldalt, ami hivatkozási pont lehet a Star Wars iránt érdeklődők számára. 

Egészen más műfajban próbálkozik Tóth Szabolcs Töhötöm, a Magyar Nemzet egykori főszerkesztő-helyettese, aki ugyan már 2017 végén távozott a laptól, mégis annak egyik meghatározó alakja volt hosszú évekig. Ő most „Az élet, meg minden” néven indított podcastet, de weboldalán esszék és blogbejegyzések is vannak, nem csak hanganyagok.

A podcast, mint műfaj – ami kvázi egy online rádióműsort takar, amit viszont akkor és ott hallgatunk, amikor és ahol akarunk – Magyarországon még nem igazán elterjedt, de Tóth Szabolcs Töhötöm szerint a podcastok világa nálunk is robbanás előtt áll. Az élet, meg minden nem a napi történésekre szeretne fókuszálni, hanem sokkal inkább a nagy egészre:

szeretné megérteni, hogy mi mozgatja a világot, összefüggéseket keresni, elemezni és olyan embereket bemutatni, akik teljesítménye elismerése méltó. 

Visszatérnének a klasszikus külpolújságíráshoz is

Az eddig felsorolt médiumok már élnek, olvashatók és hallgathatók, de van még egy portál, ami egyelőre még nem, de napokon belül az is elindul: ez a moszkvater.com, ami vállaltan a szláv területekre fókuszál majd szakportálként. Mint az Stier Gábor, a moszkvater.com alapító-főszerkesztője (akinek Moszkva tér néven futott rovata a Magyar Nemzetben) az Azonnalinak elmondta: csütörtökön, az oroszországi foci vb nyitányára időzítve indul az új lap,

amely egy olyan szakportál lesz, amelynek fókuszában Oroszország és Ukrajna áll majd, de emellett foglalkozni fognak a többi posztszovjet és szláv térséggel, így a déli szlávokkal a Balkánon, illetve a nyugati szlávokkal (csehek, szlovákok, lengyelek) is.

Stier leszögezte: nem csak politikáról írnak, hanem lesznek társadalmi kérdéseket feszegető, gasztronómiai, kulturális vagy éppen utazási cikkeik is. Céljuk, hogy betöltsék azt az űrt, ami jelenleg a magyar újságírásban van, hogy szinte már nincs is klasszikus külpolitikai újságírás a magyar médiában. Ezen változtatnának, és szeretnének több, illetve hitelesebb információt közvetíteni a szláv térségről a magyar olvasók felé.

A moszkvater.com-ot a Magyar Nemzet volt külpolitikai újságírói csinálják, rajtuk kívül rendszeresen jelennek majd meg szakértőktől, illetve szláv újságíróktól származó cikkek is a portálon. De ahogy a Magyar Hangot, úgy ezt is egyelőre nonprofit alapon csinálják az újságírók, ingyen, lelkesedésből és szakmai elkötelezettségből.

Stier Gábor mondott azonban még egy meglepő információt is a csütörtökön induló külpolitikai szaklapról: annak médiapartnere a Demokrata lesz, várhatóan egy doboz lesz a hetilap weboldalán, ahonnan el lehet majd érni a moszkvater.com-ot. Stier hangsúlyozta: mióta megszűnt a Magyar Nemzet, azóta jelentek meg cikkei a Magyar Hangban és a Demokratában is, ami szerinte különleges dolog a jelenlegi közéleti helyzetben.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek