Románia > Kusturica

Szerző: Bukovics Martin
2018.06.11. 10:30

Magyarország után már Romániában is megtörtént a csoda: a kormánypártok utcára hívták híveiket, hogy tüntessenek a Rendszer ellen. És micsoda szenvedéllyel!

Románia > Kusturica

Románia tényleges vezetője – Liviu Dragnea azért nem lehet az ország miniszterelnöke, mert papírja van arról, hogy bűnöző – elkezdett tanulni Orbán Viktortól és Jarosław Kaczyńskitól. Szombaton sajtóhírek szerint százezreket buszoztatott Bukarestbe, az eddig az ellenzéki demonstrációknak helyt adó Victoriei térre, hogy kiálljanak a korrupcióellenes ügyészség, az államfő, a bíróságok titkosszolgálat, meg minden olyan intézmény ellen, aki gátja a román szociáldemokrata PSD korlátlan hatalmának. Dragnea terminológiájában ezeket a sötét erőket nem Soros Györgynek, hanem párhuzamos államnak nevezik.

Az egész célja elég átlátszó: a korrupcióellenes apparátus által szorongatott szociáldemokraták megpróbáltatásait közösségivé tenni, mintha az nem is csupán egy pozícióját védő elitcsoport problémája, hanem a teljes román nép szabadságért folytatott harcának a része lenne. Ezt Pap Szilárd István írta meg remekül a Mércén.

Meg Cristian Pantazi a romániai G4 Médián, aki hozzátette: ez egy olyan bohózat, ahová állami alkalmazottakat, középiskolás diákokat, szociális segélyen élőket, pártközeli vállalkozóktól függőket rendeltek ki biodíszletnek. Hogy aztán a diszkósított Örömóda alatt, az eldobott műanyagpalackok között egyensúlyozva olyasmiket nyilatkozgassanak, hogy semmi gond nincs azzal, hogy Dragnea lopott, hiszen ők is loptak már tyúkot meg kukoricát, de Dragnea úr legalább a nép embere, Johannis elnök meg egy náci, aki lepaktált a zsidókkal.

A szombati megmozdulás után Dragnea belengette, hogy a buli folytatódik egy következő, még nagyobb lélekszámú tüntetéssel, és akár Klaus Johannis államfő felfüggesztése is szóba jöhet.

De milyen is a hangulat egy ilyen megmozduláson?

Kusturica nem forgatott volna olyan szép filmet, mint amit itt látni:

Az első megszólaló arról beszél, hogy ő tulajdonképpen a Roland Garros-győztes Simona Halep román teniszezőnő meccse miatt jött csak Bukarestbe, de fogadni mer, hogy a tévé ezt úgyse meri leadni. Az utána következő néni pedig azt fejtegeti a kormánypárt által szervezett demonstráción, hogy „szégyellje magát mindenki, aki a parlamentben van, alszik a székében és nem dolgozik az országért! Mert én meghalok érte (az országért). Ezt kívánom! Hogy legyen békeeee!” A kormánypárti politikusok, akiknek hívására ők elvileg tüntetni jöttek, a színpadon közben a jobboldali államfő ellen hergeltek.

Legalább ennyire izgalmas az a videó is, amin a kisebbik román kormánypárt, az ALDE zászlóját lengető tüntetők beszélnek arról, hogy váltsák le Dragneát, mert egy korrupt disznó és vele együtt repüljön Tăriceanu ALDE-elnök is. Az utána következő megszólaló azon elmélkedik, hogy jók a szocik, mert azért adnak. Keveset, kevesebbet mint kéne, de adnak. Utána nem tudják, ki a miniszterelnök.

A legkeményebb a videó vége. A bácsi konkrétan elmondja, hogy Dragneához hasonlóan ő is egy bűnöző, mert lopott egy kávét és egy csokit (ami épp nála van), mert nincs mit ennie és holnap el fogja adni. Majd a nyilvánosságot felhasználva üzen a PSD elnökének, hogy kegyelmezzen meg a kisstílű tolvajoknak, és engedje szabadon őket a börtönökből: "Dragnea úr! Írja alá azt a rendeletet, a legnagyobb rendeletet és adja ki a tolvajok védelmében, mert tele vannak a börtönök. Hogy szabaduljatok meg ti is és mi is..."

Most pedig hallgasuk meg a román himnuszt a bukaresti pártrendezvényre buszozók lelkes előadásában:

A cikk elkészítésében közreműködött Gergely Előd Gellért is.

FOTÓ: Bogdan Stoica / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek