Ukrán patriótákat nevelne a magyarokból az ukrán kormány

2018.06.06. 17:42

Az ukrán kormányban is van, aki beszél magyarul, de az oktatási minisztériumban még angolul sem tudnak interjút adni. A magyaroktól viszont elvárják, hogy szinte csak ukránul tanuljanak. Mi köze a nyelvtörvénynek az ukrán-orosz konfliktushoz, miért nem tiltakoztak ellene az amerikaiak, és mit szólnak az ukránok az Orbán-Putyin barátsághoz? Riportunk Kijevből.

Egy csapat magyar újságírót utaztatott egy az ukrán kormányhoz közel álló civil szervezet Kijevbe, hogy megmagyarázzák a kisebbségi nyelveket radikálisan korlátozó oktatási törvényt, és megmutassák, hogy mennyire gonoszak velük az oroszok. Meg persze a magyarok, akik orosz érdekek mentén akadályozzák Ukrajna NATO-tagságát. Mi meg megmutatjuk, mennyire volt meggyőző ez az egész.

A videó hőse a kárpátaljai származású 

Ivanna Klimpus-Cincadze európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes, aki néhány mondat erejéig magyarul is nyilatkozott az Azonnalinak,

és Orbán Viktorral annyiban mindenképp vitája van, hogy nem Magyarországot, hanem Ukrajnát tartja az európai kultúra védelmezőjének és frontvonalának.

Vele ellentétben az oktatási miniszterhelyettes – miközben elvárja, hogy felső tagozattól a magyar diákok túlnyomórészt ukránul tanuljanak – még angolul is tolmáccsal ad interjút.

A külügyminisztériumban legalább kiderült, hogy az oroszokra szabták az oktatási törvényt, amit egyébként az amerikai diplomatákkal is egyeztettek. Valamiért nekik nem volt ellenvetésük.

A külügyminiszterhelyettes nem érti, miért mosolygunk az ukrán jogállam hallatán, és nem hajlandó az ukrán NATO-tagságot szintén ellenző német kormánypárttal sem nyilvánosan vitatkozni.

Kaotikusan hangzik? Az is. Nézd meg a fenti videót, hogy megtudd, miért tolnak ki az ukránok a magyar kisebbséggel!

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek