Nehéz jó kérdést feltenni az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltjének

2018.06.04. 07:24

Jó ötlet-e Fidesz által dominált rendpárti közhangulatban egy hajléktalanokat segítő ex-SZDSZ-est indítani polgármesternek pont a 8. kerületben? Ezt magától a közös ellenzéki jelölttől próbáltuk megtudni, de szerinte ez értelmetlen kérdés, és egy demokráciában nem csak a levegő jobb, de a kérdések is. Győri Péter hülye kérdésekre hülye választ ad, nem emlékszik, hogy kire szavazott áprilisban, és vallomást tesz az SZDSZ-ről meg Demszky Gáborról. Nagyinterjú.

Nehéz jó kérdést feltenni az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltjének

Hány hajléktalan költözik az emberek nappalijaiba, ha ön polgármester lesz?

Maguk egy vicclaptól vannak?

Akár igen, akár nem – ez a kérdés.

Ahányat hazavisznek.

Ön nem rak be egyet se?

Hülye kérdésre csak hülye választ adok.

Nem gondolja, hogy a hajléktalanügy óriási támadási felület akkor, amikor a Fidesz előszeretettel kelt hangulatot sanyarú sorsú társadalmi csoportok ellen? Az ön személyére nagyon gyorsan rá lehet ütni a hajléktalanbarát bélyeget.

Maguk szerint mit csinál egy hajléktalanellátó, mint én, akinek 25 éve ez a munkája?

Kérem, tegyenek fel egy értelmes kérdést.

Ez egy értelmes kérdés: nem látja-e ezt támadási felületnek a kampányban?

Én ezen csak nevetni tudok. Ha sokszor ismételgetnek rólam hülyeségeket, talán elhiszik az emberek. De javaslom, inkább egy szakszerű kérdést tegyenek fel.

De ön nem szakmai, hanem politikai pozícióért indul. Józsefváros polgármestere szeretne lenni. Ezért a politikai kérdések abszolút helytállóak.

Ne féltsenek engem, 12 évet töltöttem el helyi politikusként. Tudom, hogy az mit jelent. Bocsánat, de én egészen addig ilyen leszek, amíg nem lesz egy értelmes kérdés. Mondhatom a mondatot?

Igen.

Egy olyan hajléktalanellátással foglalkozó krapek, mint én, aki 1989 óta dolgozik azon, hogy az emberek ne az utcán tengődjenek, intézményeket hoz létre. Azzal a céllal, hogy a hajléktalanok először szálláshoz, majd munkához, képzettséghez jussanak, hogy aztán önállóan lakhassanak. Ha Józsefvárosban olyan nagy a hajléktalanprobléma, és el akarnák tüntetni a hajléktalanokat az utcáról, akkor a Fidesznek engem kellett volna felkérnie polgármesterjelöltnek. Mert nem nyilatkozgatni kell az ügyről, hanem cselekedni. Én a hajléktalanprobléma megoldásához bizonyítottan értek.

És nagyon csavart újságírói kérdéseket is kapok néha. Például hogy hogyan tudok én majd együttműködni a Fidesszel. Nagyon beugratós kérdés! A fűtött utca programot például a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériummal és a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzattal együtt hajtottuk végre. Ha tehát egy ügy megoldásáról van szó, a kérdés nem az, hogy ki fideszes, és ki nem az, hanem arról, hogy együtt kell dolgoznunk. Józsefvárosban kicsit más a helyzet, de pont ezen szeretnék változtatni.

Azt látom, hogy az önkormányzat rendkívül ésszerűtlen módon, zártan, kirekesztően és egyoldalúan működik, kiszorítja a nem a Fideszhez tartozó szakembereket, civil szervezeteket. Ha valaki segíteni szeretne, meg nem kérdezném tőle, milyen színezetű.

Gondolja, hogy meg tudja szólítani a Fidesz rendpárti szavazóit?

Nem vagyok politológus.

Polgármesternek indul, csak tudja, kiket céloz a kampánya.

Akik nem gondolják át, hogyan lehet egy problémát fenntarthatóan orvosolni, lehet, hogy nem rám szavaznak. Aki két mondat erejéig végiggondolja, remélem, rám szavaz. Én nem csodákat akarok, hanem koordinált együttműködést az önkormányzati intézmények között – mert ha a lakosság rendet és tisztaságot akar, ahhoz jól szervezett közfunkciókat végző intézmények kellenek. Én is a lakosság része vagyok, és én rendet és tisztaságot akarok.

Nekünk eléggé úgy tűnik, hogy szokatlan önnek ez a polgármester-jelölti szerep.

Nem, egyáltalán nem az! Tizenkét évig a lakásügyi és szociális bizottság elnöke voltam a fővárosi önkormányzatban. Nem volt könnyű tizenkét év, többpárti helyzetben, mind a 23 kerület vezetőjével rendszeresen egyeztetve. Nem szokatlan pálya ez nekem, ezért is kértek fel a civilek.

Ha már fővárosi önkormányzat: mondjon egy jó sztorit Demszky Gáborról!

Ez egy nagyon sokdimenziós kérdés. Együtt dolgozni Demszkyvel jó is volt, meg nem is. Fura helyzetbe csöppentünk bele a rendszerváltáskor.

Jól tettük, hogy nem nyisszantottuk le a fejeket, nem csináltunk vérengzést. Mi tényleg nagyon rendszerváltók voltunk, mégsem bántottuk a tanácsapparátust

– hiszen tele volt jó köztisztviselőkkel. Sokan kivirágoztak közülük. Akik meg nem érezték, hogy helyük lenne az új rezsimben, idővel elmentek. Ez egy nagyon jó tapasztalat volt.

Józsefváros nem lesz akkor Zugló, ahol eddig tulajdonképpen Párbeszéd-iroda működött a polgármesteri szobában.

Nekem szerencsére tényleg nincsen pártos hinterlandom, így nincs olyan kispárt se, amit bevinnék a városházára. De van más, amit be szeretnék: a civil szervezeteket és a szakembereket. De nem fizetett alkalmazottként, hanem önkéntesként, hogy megismerkedjenek az önkormányzati munkával. Hogy tudjanak majd indulni 2019-ben. De ha már rákérdeztek a pártirodára:

engem őszintén meglepett, hogy az engem támogató pártok közül csak az MSZP-nek van a kerületben egy kis helyisége.

Mi ebben a meglepő?

Hogy nem maradt fent az a szokás, hogy ha valaki elér egy jobb eredményt egy helyi választáson, az kap egy kis, mondjuk 20 négyzetméteres helyiséget valahol a kerületben. Ez tök fura. Ott ülnek az ellenzéki kispártok képviselői az önkormányzatban, és nincs irodájuk, nincs hol ülniük. Most képzeljék el! Az elemi követelmények nincsenek meg. De elnézést, ez csak az én rácsodálkozásom.

Hiányzik önnek az SZDSZ? Sajnálja, hogy már nincs?

Ott nekem emberi kapcsolataim voltak. Én az alapításkor voltam igazán SZDSZ-es, és bár mindig is az SZDSZ képviselője voltam, nem éltem pártéletet. Én egy elismert szakpolitikus voltam.

Nem érzi, hogy az SZDSZ eltűnésével van egy űr a politikai palettában?

Semmi nem tölti be ezeket az űröket. De nem csak az SZDSZ, hanem az MDF esetében sem. Nekem hiányzik az a lelkesedés és demokrácia iránti vágy, amit ezekben a pártokban tapasztaltam a rendszerváltáskor.

Bűnösnek és tragikusnak tartom azt az elmúlt években a lakosságnak nyomatott narratívát, amely lejáratja a rendszerváltó embereket és pártokat. Csinálja meg valaki azt a rendszerváltást!

Igen, nagyon sok hibát követtünk el akkor, és vesztesből is túl sok lett – de ma már visszasírjuk azt a mérsékelt, polgári, józan hangot, amit az MDF képviselt akkor.

A kisgazdák nem hiányoznak önnek?

Én nem voltam jelen azokban a körökben, amelyek a kisgazdákkal érintkeztek. Beszélgethetünk arról, ki mit rontott el a rendszerváltáskor, de a jelenlegi pártoknak legalább annyi sara van ebben. Elmuzsikálni nem tudom, milyen színvonalromlás van a magyar közéletben és közbeszédben. Mióta jelölt lettem, rengetegen jönnek oda hozzám gratulálni, és sok sikert kívánni. Tíz közül nyolcan azt is hozzáfűzték, hogy „milyen bátor vagy, Péter!”

Én ezen egy idő után elgondolkodtam: vajon miért mondják rám, hogy bátor vagyok? Hiszen eltöltöttem már tizenkét évet a politikában, nem ebben a körben kezdtem a játékot. Akkor még azt mondták a haverjaim, hogy „milyen hülye vagy, Péter!” De hogy bátor lennék? Fel sem merült akkor. Értik önök ezt a közhangulatot, amit itt kialakítottak?

Ezt próbáljuk egy ideje kérdezni. Más a szakpolitika, amikor egy szűk területért felel és más egy kerület vezetése, ami jóval általánosabb feladat, teljesen más felelősségi konstellációval.

Nem, én pontosan azzal foglalkoztam eddig is, mint ami városvezetőként a dolgom lesz. Közgazdász vagyok, folyamatosan foglalkoztam az önkormányzat költségvetésével, mivel értettem hozzá. Nem nagyon tudok olyan önkormányzati ügycsoportot, amivel ne foglalkoztam volna eddigi munkáim során.

Az egy dolog, hogy ért hozzá, az meg egy másik, hogy ön viseli a felelősséget. Ön lesz az arc, még akkor is, ha nem tud mindent a saját hatáskörében megcsinálni, amit szeretne, hiszen a fideszes többségű képviselőtestület vélhetően több esetben is szembemegy majd önnel.

Biztos, hogy lesznek ilyenek, ezt el is tudom viselni. Van olyan szuverenitásom és autoritásom, hogy tudni fogják a józsefvárosiak, ha egy testületi döntés nem az én döntésem volt. De az ember ezt vagy vállalja, vagy nem ismeri a demokratikus rendszer működését, amelyben a többség dönt. Én a kampányban tett ígéreteimet is ezekhez a lehetőségeimhez mérem. De ahhoz nem kell testületi döntés, hogy bevihessem a civileket a városházára. Önkéntes tanácsadó-testületeket, bizottságok, iskolák, egészségügyi intézmények mellé állított véleményező testületeket szeretnék.

De ezeknek nem lesz normatív erejük.

Fején találták a szöget. Nem ők fognak dönteni. De legalább megismerik az előterjesztéseket, állást foglalhatnak, amit aztán a testület vagy figyelembe vesz, vagy nem. Ez a modell a 21. századi kulturált és modern önkormányzás természetes formája. Ez hihetetlen módon javítja a döntéshozatali folyamatot, a döntések minőségét.

És ön reálisnak tartja ezt most a nyolcadik kerületben?

Abszolút.

Akkor ez egy bók a kerületi Fidesz számára.

Ezt hogy értik?

Hogy kinézi belőlük a kooperációt.

Nem, ezt saját hatáskörben is meg tudom oldani. De igen, ebből a Fidesz is tanulhat majd.

2019-ben is elindul majd a polgármesterségért?

Meglátjuk, egyelőre maradnék a jelenlegi projektnél.

Nem egyszerű ez. Van ugye hat párt meg a civilek. Nagy kérdés, hogy végig tudnak-e vinni ezek együtt egy kampányt.

Vagyis ha idén nem nyer, nem indul újra később sem?

Nem a nyerésre akarom kihegyezni ezt, hanem az együttműködésre. Hogy a különböző ellenzéki pártok elviselik-e végre egymás szagát. Én a fiatalokat szeretném helyzetbe hozni, őket szeretném bevonni a városvezetésbe – ehhez az kell, hogy az engem támogató pártok megerősödjenek helyben.

De hát az ön ellenfele, az eddigi alpolgármester, Sára Botond is fiatal.

Az égvilágon semmi bajom nincs Sára Botonddal, csakhogy ő egy pártkatona. Mondom ezt úgy, hogy az eddigi teljesítményét abszolút elismerem. De mégis: be van fűzve egy nagyon kemény pártrendszerbe. A Fidesznél nagyon sok utasítás jön fentről. Ez a problémám Kocsis Mátéval is.

Elárulja, kire szavazott április 8-án?

Természetesen nem. Hirtelen nem is tudom. Ez egy jó kérdés volt.

Azt se mondja el, hogy taktikailag szavazott-e?

Maguk ezzel kelnek és fekszenek?

Lehet, hogy véletlenül félreszavazott, és a Fideszre ment az iksz, azért nem mondja meg?

Az biztos, hogy nem a Fideszre szavaztam. Korábban szavaztam volna rájuk, de a mai Fideszre nem szavaznék soha. Tudják, én azok közé tartozom, akik küzdöttek a demokráciáért. Nagy kockázatokat vállaltam érte. Az én életemben ez nagyon fontos dolog. Rengeteg csillogó szemű fiatallal beszélgetek, akiknek hiányzik ma a demokrácia.

Egy demokráciában ugyanis jobb a levegő. És jobb kérdéseket tesznek fel.

És azért tesznek fel kérdéseket, hogy előrébb lépjünk!

Igyekszünk feltenni akkor egy jobb kérdést. Van olyan párt ma, amelyben van potenciál arra, hogy betöltse a rendszerváltó pártok eltűnése miatt keletkezett űrt? El tud ilyet képzelni a mai kínálatból?

Igen. Az SZDSZ-ben rengeteg politikai irányzat képviselői együtt tudtak dolgozni. Volt liberális, szociáldemokrata, polgári demokrata, és ezek még csak a legismertebb címkék. Ma miért ne tehetné ezt meg az ellenzék? Csakhogy ehhez először magukhoz kell térniük a pártoknak. Ha nem lenne remény arra, hogy ezek a pártok együtt tudnak működni április 8-át követően, akkor tulajdonképpen fel is adhatjuk. Menjünk haza, és ne is legyen választás. Minek? Mi marad?

Méltó zárszó lenne, de ha már az elején levicclapozott minket, zárjunk humorral. Nemrég felvázoltunk pár forgatókönyvet arra az esetre, ha a baloldal nyerne most júliusban Józsefvárosban…

Hol van itt baloldal? De most komolyan. Támogat engem a Momentum, a Liberálisok, az LMP is – maguk meg lebaloldalizzák szegényeket.

Akkor mondjuk azt, hogy a kulturális baloldal.

Nem szélsőjobboldal.

Mi most felsoroljuk önnek a forgatókönyveket, önnek pedig az a dolga, hogy 1-től 10-ig osztályozza, melyik mennyire reális, ha ön lesz a polgármester a kerületben. Adjon rá egyest, ha teljesen irreális, tízest, ha abszolút reális.

Rajta.

Mindenkinek egy szobát át kell adnia a hajléktalanoknak.

Egy.

Visszaadják az MSZP-nek a volt Köztársaság téri székházát.

Egy. Nulla. Mínusz egy.

A metró- és villamosmegállók Göncz Árpád nevét veszik fel.

Így, többes számban? Na, az vicces lenne.

És ha csak az egyik?

Támogatom ezt a javaslatot, de balhét nem csinálnék belőle. Hogy mennyire reális? Három.

Folytassuk a listát. Böcskei Balázs és Békés Márton díszpolgárok lesznek.

Ha-ha-ha. Nulla.

A TEK szakkollégium veszi át a polgárőrséget Érte-TEK néven.

Jaj, ez nagyon jó. Egy polgármester-jelöltet kérdez, hogy ez mennyire reális? Egy.

TGM beköltözik minden kilakoltatandó család mellé.

Ez nagyon jó ötlet, ez tetszik. Miért nem azt kérdezik, hogy mennyire tetszik az ötlet? Egész más pontszámokat adnék. Így csak egyest adok. Szegény TGM…

A Pázmány Egyetem az ön megválasztása elleni tiltakozásképpen teljesen Piliscsabára költözik.

Egy. Ha ismernék azt a piliscsabai kampuszt, nem írnának ilyet.

Hatósági áras lesz a latte macchiato és a humusz.

És kitör a kommunizmus. Egy.

Lesz józsefvárosi modell helyi alkotmánybírósággal és jogállammal.

Öt.

Újraindul a Népszabadság kerületi lapként.

Jó ötlet. Négy.

Józsefváros szimbolikusan külön is belép az EU-ba.

Erre remélem, nem kerül sor. Csak ha Magyarország kilép.

Betiltják a cigánypecsenyét helyben, mert rasszista a neve.

Jaj, de idétlen. Egy.

Átnevezik a kerületet József és Jozefinavárosra a nemi egyenjogúság miatt.

Ehhez még megvárjuk a teljes nőuralmat.

És még egy utolsó kérdés: Auróra vagy Gólya?

Kiülni a Mikszáth Kálmán térre.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek