Budapest: ki hol erős az ellenzéki oldalon?

2018.05.29. 13:38

Mik a budapesti erőviszonyok? Az országos átlagnál erősebb a Momentum és az LMP, gyengébb a Jobbik és a Fidesz. Az ellenzék vezető ereje az MSZP-Párbeszéd szövetség. A Republikon Intézet a 2018-as választási eredményeket elemezte ki.

Budapest: ki hol erős az ellenzéki oldalon?

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége szavazatokat hozott az MSZP-nek, a DK listás szavazatait pedig a párt sok egyéni jelöltje húzta fel a fővárosban – derül ki a Republikon Intézet friss elemzéséből, amelyet a 2018-as parlamenti választások eredményei alapján készített.

A legtöbb listás szavazatot ugyan Budapesten is a Fidesz-KDNP listája kapta, ám

miközben a Fidesz-KDNP országosan a listán 47 százalékot kapott, addig Budapesten „csak” 38 százalékos eredményt ért el.

A Fidesz-KDNP a kormánypártok számára hagyományosan erős belvárosban és Buda hegyvidéki részén szerepelt a legjobban, de gyenge eredményt ért el a XIII. kerületben a IV., a XIII. és a XIV. kerületben is.

Vezet a régi baloldal

Az ellenzéki pártok listái közül Budapesten az MSZP-Párbeszéd lista kapta a legtöbb szavazatot (18 százalék), a pártszövetség fővárosi eredménye tehát lényegesen jobb, mint az országos. A pártszövetség a hagyományosan baloldali XIII. kerületben az átlagosnál jóval sikeresebben szerepelt, a legjobb eredményt viszont Zuglóban érte el. Ebben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy Karácsony Gergely párbeszédes politikus, a két párt miniszterelnök-jelöltje egyben Zugló polgármestere.

Gyurcsány ott volt erős, ahol volt jelöltje

A Demokratikus Koalíció a XV., a IV. és a VI. kerületben szerepelt a legeredményesebben; ezek olyan kerületek, ahol a megállapodások értelmében Gyurcsány Ferenc pártja állíthatott egyéni jelöltet. A DK eredményei is azt igazolják, hogy a pártok listás eredményét nagymértékben befolyásolta, hogy az adott választókerületben volt-e egyéni jelöltje a pártnak vagy sem.

Az új ellenzék a belső kerületekben erősebb

Az LMP-re és a Momentumra is jellemző, hogy leginkább a főváros belső kerületeiben rendelkeznek magasabb támogatottsággal, a külső kerületekben viszont az átlagosnál gyengébben szerepeltek. Érdekesség, hogy mindkét párt a Fidesz számára hagyományosan erős I., V. és a XII. kerületben volt a legsikeresebb, a legrosszabb eredményt pedig Soroksáron és Csepelen, vagyis a XXIII. és a XXI. kerületben érték el.

Nem túl acélos Jobbik-támogatottság

A néppártosodás ellenére a Jobbik továbbra is gyenge a fővárosban: 13 százalékos fővárosi eredménye jóval elmarad az országosan elért 20 százaléktól. A Jobbik egyértelműen a dél-pesti (a XXIII., a XXI., a XX. és a XVIII.) kerületekben a legerősebb a fővároson belül, ugyanakkor a Fidesznek kedvező területeken érte el a legrosszabb eredményt: a XII., a II., az I. és az V. kerületben a listás szavazatok 10 százalékát sem szerezték meg. 

Vagyis: a baloldali ellenzéki szavazók többségét minden kerületben a „régi" baloldali pártok, tehát az MSZP-Párbeszéd, a DK és az Együtt szavazói adják, az „új" baloldali ellenzék (LMP, Momentum) a budai polgári és a belvárosi kerületekben erős.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek