Balczó Zoltán: Nem szakad a Jobbik, Kovács Béla meg egy magyar ember

2018.05.12. 11:11

Bárki is lesz ma a Jobbik elnöke, nem várható sem pártszakadás, sem komolyabb kilépéshullám, mondja az Azonnalinak Balczó Zoltán, a párt EP-képviselője. A politikus beszélt nekünk a választási eredményről, az EP-ben kapott gratulációkról, valamint arról is, beszélget-e oroszul Kovács Bélával, kémkedéssel vádolt képviselőtársával.

A parlament keddi alakuló ülésén nyilatkozott Balczó Zoltán az Azonnalinak. A Jobbik EP-képviselője szerint az a választás tanulsága, hogy továbbra sem szabad a lakosság manipulálására építeni, őszinte és erkölcsös alternatívát kell nyújtani. A politikus úgy látja,

a Jobbik választási szereplése kudarc, az eredménye csalódást keltő a felfokozott elvárásokhoz képest.

Ennek ellenére is többen gratuláltak neki az Európai Parlamentben a Jobbik eredményéhez, tett hozzá. Kérdésünkre elmondta: főleg Marine Le Pen és Nigel Farage politikustársaitól, vagyis az ENL- és az EFDD-frakciókból érkeztek elismerő szavak. „Az ő szemükkel nézve egy ilyen típusú idelógiai pártnak 20 százalékot elérni nagy siker” – mondja Balczó, akit a Jobbikot nem euroszkeptikusnak, hanem inkább eurorealistának tartja. A politikus ezeket a pártokat nem tartja szélsőjobboldalinak, mondván, ezt a bélyeget politikai ellenfeleik rakják csak rájuk.

Az Azonnali Balczót EP-beli képviselőtársáról, az itthon kémkedéssel vádolt, a Jobbikból emiatt ki is lépő Kovács Béláról is kérdezte. „Munkakapcsolatban vagyok vele. Semmilyen szempontból nem érződik, hogy ellene eljárás folyik.” A politikus kikérte magának kérdésünket, miszerint oroszul vagy magyarul beszél Kovács Bélával, majd rövid tisztázást követően azt mondta: „Kovács Béla egy magyar ember, én is az vagyok. Életkorom alapján én még valóban tanultam oroszul, és ha szükséges, ha mondjuk egy társaságban, vagy egy EP-delegációjaként olyanokkal kerülök össze, akkor talán még meg is tudok szólalni oroszul, elsősorban egy inspiráló vodka után.”

Balczó Zoltántól azt is megtudtuk végül, hogy szerinte nem fog szakadni a Jobbik, amely amúgy pont szombaton tartja tisztújító kongresszusát, amelyen a radikálisabbnak számító Toroczkai László és a néppárti vonalat továbbvinni igyekvő Sneider Tamás harcol az elnökségért. Bármilyen eredmény is lesz, komolyabb kettészakadás vagy kiválás nem lesz, mondta Balczó az Azonnalinak.

A Balczó Zoltánnal készített videó fent található, a parlament alakuló üléséről készített Azonnali-videó pedig itt:

 
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek