Ausztriában Schiffer András legyőzné a Momentumot és az LMP-t

Szerző: Bukovics Martin
2018.05.11. 13:00

Peter Pilz pártja még úgy is leveri a többi kispártot, hogy az alapító nem ül bent a parlamentben.

Ausztriában Schiffer András legyőzné a Momentumot és az LMP-t

Meglepő kutatást közölt szűk hét hónappal az osztrák választást követően a Tiroler Tageszeitung. A lap a linzi Spectra nevű közvélemény-kutatót kérte fel, hogy 2018 első negyedévében végigtelefonáljon egy minden téren reprezentatív ezer főt arról, kire szavaznának, ha most vasárnap lennének a választások.

Az Azonnali tavaly októberben Bécsből tudósította végig a kampányhajrát: a választás eredménye az lett, hogy az első helyen befutó Néppárt (31,5 százalék) a harmadik helyezett Szabadságpárttal (26 százalék) koalícióra lépett, az eredményükön kicsit javító második helyezett szocdemek (26,9 százalék) ellenzékbe vonultak, a liberális NEOS (5,3 százalék) parlamenti párt lett, a Zöldek (3,8 százalék) kiestek, a tőlük kivált Peter Pilz (4,4 százalék) pedig hatalmas meglepetésre bevitte a frissen gründolt listáját a parlamentbe.

A pénteken publikált közvélemény-kutatás legalább annyi meglepetéssel szolgál, mint az októberi választási eredmény. Az osztrákoknak ezalapján olybá tűnik, nincs nagy gondjuk a Kurz-Strache-kormány irányvonalával. Az ÖVP továbbra is őrzi az első helyét és 31 százalékát, a Szabadságpárt viszont feljött a második helyre a maga 29 százalékával. A szocdem SPÖ tartja a 27 százalékot.

De nem is ez az érdekes, hanem ami a kicsiknél történik.

Az osztrák Schiffer Andrásként emlegetett Peter Pilz listája ugyanis ma 6 százalékot kapna, ezzel feljött a negyedik helyre. Mindezt úgy, hogy Pilz a #metoo-botrány következményeként be se ült (egyelőre) a parlamentbe, és pártja belső ügyei folyamatosan az osztrák lapok címlapján vannak. Pilz tavaly kirobbant szexuális zaklatási ügye jelenleg úgy áll, hogy az ügyészség valószínűleg megszünteti azt.

Ha most vasárnap választana Ausztria, a Momentum Mozgalommal szoros kapcsolatot ápoló, jelenleg hozzájuk hasonlóan politikai vezetés nélkül tétován nézegető liberális Neos a parlamenti küszöb környékén egyensúlyozna a maga 4 százalékával. A Zöldek pedig tovább gyengültek: hiába tudott nyerni innsbrucki polgármester-jelöltjük, országosan csak 2 százalékon állnak.

Ez a grafika mutatja a változásokat a választás eredményéhez képest:

FOTÓ: Reuters / Herwig Prammer

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek