+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2018. május 2. szerda, 11:30
A kétharmados többség kísértésbe visz, és az különben is kompromisszumokra való, nem arra, hogy egy párt azt csináljon vele, amit akar – mondja az Azonnalinak Elmar Brok, a német kereszténydemokrata CDU külpolitikusa, aki immár 38 éve európai parlamenti képviselő. Brok szerint ha Magyarországot a hetes cikkel fenyegetik, ezt kellene tenni Romániával is. Azt is elmondja, tényleg Putyin érdekeit hajtja-e végre Orbán az EU-ban, és még Sztálintól is idéz. Interjú.

Ön az elmúlt hónapokban nem egyszer beszélt Magyarországról az interjúiban…

De nem lett semmi haszna.

 

Akkor nem örül a Fidesz újabb kétharmadának.

Ez így van.

 

Nem örül a szövetségese győzelmének?

Orbán Viktornak már az első kétharmados győzelmét követően megmondtam, hogy

 

a kétharmados többség kísértésbe visz.

 

A kétharmados többség lényege, hogy alkotmányt módosítsanak vele, vagyis, hogy kompromisszum alakuljon ki a pártok között. Nem pedig az, hogy egyedül, egy pártként azt tehessenek vele, amit akarnak.

 

És hogyan látja Orbán Viktor beszélgetőpartnereként, megvan nála ez a kísértés?

Remélem, már nincs. Remélem, van már annyi önbizalma, hogy nem használja ezt tovább. Az új kétharmaddal, remélem, nekiáll lebontani pár jelenlegi frontvonalat, és képes lesz a magyar társadalom egészét megszólítani.

 

Az osztrák választást követően ön a Profil című hetilapnak azt nyilatkozta: reméli, a Sebastian Kurz vezette néppárti-szabadságpárti kormány nem veszi fel a magyar irányvonalat…

Ilyen keményen fogalmaztam volna?

 

 „Ha Ausztria is felveszi a magyar irányvonalat, lesz egy problémánk.” Ez jelent meg. Hogyan definiálná a magyar irányvonalat?

Egy nem kompromisszumképes politikaként. Sem a migráció ügyében – bár szerintem nem az a fő problémánk most –, sem abban, hogy az Európai Unióra pozitívan tekintsünk. Abban, hogy közös nevezőre jutva együttes erővel helyt tudjunk állni a világpolitikában, nem fog segíteni, ha Brüsszelt kikiáltjuk a legfőbb gonosznak.

 

 

Az Európai Parlamentben várhatóan ősszel napirendre kerül a Magyarország ellen indítandó hetes cikkelyes eljárás…

Remélem, nem csak mindig Magyarországról lesz szó az Európai Parlamentben, hanem egyszer Romániáról is. Hiszen

 

a román szociáldemokraták se nagyon tesznek mást, mint amit Orbán Viktor csinál Magyarországon.

 

Ez tehát nem balos-jobbos pártpolitikai kérdés, mégis mindig az Európai Néppárt számlájára írják a magyar kormány dolgait. Remélem, a LIBE-bizottság legalább annyira aktívan foglalkozik majd Romániával is, mint Magyarországgal.

 

De most önnel interjúzunk, ön pedig abban az Európai Néppártban van, amelyikben a problémás Fidesz is helyet foglal.

Ez tény. Ettől függetlenül az S&D-frakció hallani sem akar arról, hogy napirendre vegye Románia ügyét! A hetes cikkelyhez vezető úthoz tehát nem csak az Európai Néppártnak van köze.

 

Más néppárti képviselők kizárnák a Fideszt soraikból. A belga Pascal Arimont például kizárási eljárást indított Orbán Viktor pártja ellen. Ezzel mi lett?

Semmi. A frakció átbeszélte az ügyet április elején. Sok kritikus megjegyzés hangzott el a vita alatt. Ezeket elmondjuk majd Orbán Viktor jelenlétében is, szerdai brüsszeli látogatásakor. De ez ilyen: a választásokat mindig tisztázó beszélgetések követik.

 

Mi lesz most a magyar-német viszonnyal?

Mindig tegyünk különbséget az ország és kormánya között. Az Angela Merkel és Orbán Viktor közötti viszony nem lehet döntő a másik ország megítélésében! Magyarország Közép-Európa egyik fontos országa: ha előre akarjuk mozdítani az egyesült Európát, nem szabad kitaszítani belőle országokat.

 

A kormányok jönnek-mennek, az országok maradnak. Ezt egyébként Sztálintól idéztem most.

 

Ha már hetes cikkelyes eljárás: mik a fő különbségek Magyarország és Lengyelország között?

A fő különbség az, hogy Magyarország eddig legalább tárgyalásokba bocsátkozott, és bizonyos kérdésekben még visszavonulót is fújt. Egy Soros György-ellenes politikai álláspont nem ok arra, hogy megvonjuk egy tagállam szavazati jogát, lett légyen az az álláspont bármennyire is szörnyű. Az Európai Néppárton belül a Fidesz hazai kommunikációját rendszeresen éri kritika, de ezeknek semmi köze nem lehet a hetes cikkelyes eljáráshoz. Az egy jogi eszköz. Nem politikai.

 

Hogyan értékeli a Fidesz EP-beli, néppárti színekben végzett munkáját?

Nagyon lojálisak az Európai Parlamentben. Az egyik leglojálisabbak.

 

Odahaza pedig szabadságharcolnak Brüsszel ellen.

Igen. Én ezt a választási kampánynak tudom be, mert tartalmilag az ellenkezőjét látom.

 

Akkor ne is vegyük komolyan?

Dehogynem! Az, hogy elrontják a hangulatot, és az embereket rossz irányba terelik, igenis komolyan veendő kérdés. A Fidesz populizmusát tehát lehet kritizálni, de csak hang van, cselekvés vagy alig van, vagy nincs.

 

Bizonyos ügyekben Orbán kifejezetten az EU-vonalat viszi:

 

például amikor Donald Tusk mögé áll be a PiS jelöltje ellenében, valamint amikor az Oroszország elleni szankciókat megszavazták. Tudjuk azt is, hogy Orbánt nagyon foglalkoztatja Trianon miatt a határon túli magyarok ügye, így azt is tudjuk, hogy már csak emiatt is fontos neki az Európai Unió: hogy ne legyen határ magyarországi magyar és romániai, szlovákiai magyar között. Az EU léte tehát tisztán magyar nemzeti érdek is.

 

 

A határok könnyű átjárhatósága miatt lenne fontos Orbánnak az EU? Nem inkább az uniós források miatt?

Meg a közös piac miatt. Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha kilépne Magyarország: lenne egy elzárt sziget a nagy közös piac tengerében. Gazdaságilag nem egy vonzó jövőkép. Fontos lenne, ha több szó esne arról, mennyit segít Magyarországnak ez a közös piac.

 

A magyarok nagy többsége EU-párti már így is.

Nem beszélve a lengyelekről. Ezért mondom: lehetünk kritikusak egy kormánnyal szemben, de nem szabad büntetnünk miattuk egy egész országot. Az, hogy Orbán Viktorra most áprilisban 48 százaléknyian szavaztak, egyúttal azt is jelenti, hogy 52 százaléknyian nem rá szavaztak.

 

CDU-s néppártbeli frakciótársa, Michael Gahler az Azonnalinak nemrég azt mondta, Orbán Putyin pincsije. Mindezt arra alapozza, hogy a magyar kormány rendre megvétózza Ukrajna NATO-csatlakozását.

Nem értek egyet vele. Pedig Németország sem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását. 2008-ban Franciaország és Németország együtt akadályozta meg, hogy felvegyék Ukrajnát a NATO-ba. 1990-et követően az lett a megegyezés Borisz Jelcinnel, hogy az Elbától keletre nem tartózkodik permanensen NATO-haderő. Ukrajna NATO-csatlakozásának megvétózása tehát nem csak Orbán Viktor álláspontja, az pedig, hogy az ukrán kormány oktatási és nyelvtörvénye problémás, szerintem nem kérdés.

 

Ön akkor nem lát orosz érdekeket Orbán külpolitikája mögött?

Miközben Magyarország is részt vesz a Krím megszállása miatti Oroszország elleni szankciókban?

 

Miért ne? Emmanuel Macron francia elnök az EU jövőjéről szóló EP-beli beszédében úgy fogalmazott: egy autoriter nagyhatalmat lát az EU-beli illiberális tendenciák mögött.

Világos beszéd. Paks2 mindennek bizonyítéka is. De az Ukrajna-politikája nem.

 

A keresztény értékeket védelmező erős vezető képe teljesen egyértelműen Putyin politikai stratégiája.

 

 

 

Ön a leghosszabb EP-beli szolgálati idővel rendelkező politikus…

Erre ne pazaroljunk időt.

 

Pedig ezt mindenhol megírják önről: a Profilban, a Spiegelben, még a Wikipédián is.

Szörnyű.

 

Szóval már csak ezért is érdekelne, hogy ön szerint milyennek kellene lennie az Európai Uniónak húsz év múlva?

Először is: az EU rengeteg válságban helyt állt a rengeteg belső vita és bizalmatlanság ellenére is. Megoldást találtunk az USA-ból érkező pénzügyi válságra, és tavaly már az amerikait meghaladó volt a gazdasági növekedésünk. Ez egy sikertörténet. A gazdasági és monetáris unió, a közös piac, a szolidaritás tehát kifizetődő.2017-ben drámaian csökkent az EU-ba érkező menekültek száma, nem beszélve az Észak-Afrikából érkezőkről. Vagyis: az Európai Unió tartja a szavát és cselekszik.

 

Az EU nagyon nem egy elcseszett buli.

 

Hogy milyen lesz a jövője, arról most is folyamatosan vitatkozunk. Ez pedig csak erősebbé tesz minket. Fontos, hogy közös megoldásokat találjunk azokra a kérdésekre, amelyeket a nemzetállamok egyedül nem képesek megoldani – és hogy ezek megoldására forrásunk, és a tagállamoktól érkező támogatásunk is legyen. Az, hogy mindenki lezárja a maga határait, nem visz minket előbbre. A migrációt a probléma eredőjénél kell kezelnünk, biztosítani pedig az EU külső határait kell.

 

Veszélyt jelent az EU-ra az orbáni illiberalizmus? A követői itt az EP-ben rendre az euroszkeptikus erők.

Azért hozzájuk képest annyira mégsem EU-ellenes Orbán, hogy ki akarna lépni. Rossz példaképet választottak, mert Orbán nem annyira egydimenziós gondolkodású, mint ők. Ez neki egyébként nagy erőssége, még ha retorikája alapján néha egydimenziósnak is tűnik.

 

Odahaza Európa erős emberének próbálják meg eladni a magyar miniszterelnököt. Az?

Ezt döntsék el a magyarok.

 

Eldöntötték: 48 százalék a Fideszre szavazott.

48 százalék. Ez az egyik gondom amúgy. Nem egy tagállam kormányfője jön el úgy az Európai Parlamentbe, hogy utána telekürtöli a saját országának médiáját azzal, hogy na, ő most aztán megmutatta. Néha csak kapkodom a fejem egy-egy szavazást követően a sajtótájékoztatókat nézve, hány országra nézve jelent egy-egy döntés óriási győzelmet.

 

Nem tart attól, hogy az orbáni világkép egyre népszerűbb lesz Európában?

Nem.

 

A CDU sem fog jobbra tolódni akkor, hogy elvigye az AfD szavazóit.

Semmi esetre sem. Látjuk, mi lett Silvio Berlusconival. Azt tervezte, hogy a választás után beveszi maga mellé kisebb partnerként Matteo Salvinit, erre mi lett a választáson? Berlusconi kapott kevesebb szavazatot. Aki populistákkal bújik ágyba, törpeként kel fel onnan.

 

FOTÓK: Kardos Gábor / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak a független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs szavazott a börtönkártérítések kifizetését befagyasztó törvényjavaslat ellen, az LMP tartózkodott, a balos pártok be se mentek.

Nem tudja felvállalni az immáron Jakab Péter vezette Jobbik új irányvonalát.

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás