Ennyire menő reklám nem készült még magyar bornak

Szerző: Bukovics Martin
2018.04.25. 10:36

Bár a kormány illetékes részei a kékfrankos évének nevezték ki 2018-at, egy magyar borokkal foglalkozó amerikai kereskedő magabiztos imázsfilmmel bizonyítja: a hárslevelűnél menőbb magyar szőlőfajta nincs és nem is lesz idén.

Ennyire menő reklám nem készült még magyar bornak

Athena Bochanis a magyar borok egyik legsikeresebb amerikai nagykövete. A NYU-n jogászként végzett fiatal vállalkozó egy 2009-es magyarországi tartózkodás során szeretett bele a Kárpát-medence boraiba, és egy ideje Palinkerie nevű cégével importálja is őket az USA-ba. New Yorkba ráadásul, a világ egyik legnehezebb borpiacára.

A magyar borokat, és eleve az angol nyelven nehezen kimondható szőlőfajtákat eladni gyakran bizonyul kihívásnak. A neszmélyi borvidék legnagyobb borászata,

a Hilltop a kilencvenes években azzal ért el sikert Angliában, hogy a cserszegi fűszerest nemes egyszerűséggel úgy adták el, hogy a The Unpronounceable, vagyis A Kiejthetetlen nevet adták neki.

Az osztrák bormarketingesek később a zöldveltelinit, avagy Grüner Veltlinert rövidítették le GruVe-ra az amerikai piacokon, ami angolosan kiejtve rögtön nem egy jódlizó salzburgi bőrgatyás bácsit idéz.

De Athena Bochanis nem a könnyebb utat választotta.

A hárslevelű köré életérzést épített fel. (A hársot nem csak fajtaborként érdemes nézni: az eddig főleg a furmintra épített, így szinte kizárólag furmintból készített Nagy Tokaji Szárazborokban egyre többször jelenik meg azt kiegészítendő a hárslevelű. Jogosan, hiszen korábban alapelv volt a tokaji borvidéken, hogy egy-egy dűlőbe hárslevelűt is telepítenek a furmint mellé – ezt tehát a kétezres évek furmintfétisének korrekciójaként is értelmezhetjük.)

Mutatjuk, hogyan.

A post shared by Athena Bochanis (@palinkerie) on

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek