25 ezer bringás vonult fel az I bike Budapesten

2018.04.23. 09:24

Mintegy 10 kilométeren át kígyózott a kerékpáros tömeg a fővárosban vasárnap.

25 ezer bringás vonult fel az I bike Budapesten

A szervezők és rendőrök szerint 25000-en voltak a vasárnapi I bike Budapest bringás felvonuláson. A Tabánból induló menetet René van Hell Hollandia új nagykövete részvételével nyitották meg, aki hangsúlyozta: már 10 éve támogatják a magyar kerékpározás fejlesztéséért végzett munkát. Ezt követően ő is végigtekerte a távot.

A kerékpárosok a főváros legszebb részeit érintették felvonulásuk során: a két budapesti rakpartot, négy hidat, az alagutat. A felvonulók az Andrássy úton keresztül érkeztek meg a Városligetbe, ahol a hagyományos bringaemeléssel zárták a rendezvényt. Mintegy 10 kilométeren keresztül kígyóztak a bringások Budapest útjain. 

A Magyar Kerékpárosklub által most már évek óta minden tavasszal megszervezett örömtekerés és demonstráció célja

olyan várost csinálni Budapestből, ahol gyerekektől idősekig bárki biciklire tud ülni, mert szerintük egy ilyen városban sokkal jobb élni.

A városligeti bringaemelést most a legsürgetőbb biciklibarát fejlesztésekért tartották. A Magyar Kerékpárosklub szerint a Lánchidat a küszöbön álló felújítása során bringabarátabbá kellene tenni, meg kellene építeni a bringasávot a hamarosan átalakítandó rakparton, és óriási hiba lenne megszüntetni a városligeti Olof Palme sétányt, amelyen naponta több ezren bicikliznek keresztül, így az a város egyik legfontosabb kerékpáros ütőere. 

FOTÓ: Magyar Kerékpárosklub / Bódis Krisztián

A Kerékpárosklub szerint a nagyberuházások mellett minden útfelújításnak része kellene legyen kerékpársávok kialakítása, a forgalom csillapítása, a lakóutcák védelme az átmenő autóforgalomtól és a sebesség csökkentése. Ezek teljesülése nélkül szerintük nem csak Budapest 2030-ra tervezett 10%-os kerékpáros közlekedési aránya nem lesz elérhető, de a városlakók igényeit sem lehet kielégíteni.

Pedig igény volna rá: a BKK utcai kerékpárszámlálóinak adataiból ugyanis az látszik, hogy

Budapest lakói idén is többet közlekednek biciklivel, mint egy éve. 

A legnagyobb ugrást a Bem téren és az Árpád-hídon mérték.

Az I bike Budapesten idén először a „nagy” felvonulás mellett kisgyerekes családoknak rövidített útvonalon I bike Mini is indult a Liszt Ferenc térről, költözködésre is alkalmas teherbringák is felvonultak, jótékonysági kerékpáralkatrész-gyűjtés, zenés piknik és bringás fotózás is volt.

NYITÓKÉP: Magyar Kerékpárosklub / Soós Bertalan

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek