Morvai a székely vezető mellett még a Budaházy-pert is hallgatta

2018.04.19. 13:48

Kimondhatatlanul boldog, amiért hatályon kívül helyezték a Budaházy-per elsőfokú ítéletét.

Morvai a székely vezető mellett még a Budaházy-pert is hallgatta

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte a Budaházy György és társai perében született elsőfokú ítéletet, és új eljárást rendelt el. Budaházyt terrorcselekmény, testi sértés és kényszerítés miatt elsőfokon, nem jogerősen 13 év fegyházra, az ügy más vádlottjait pedig 5 és 13 év közötti szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék még 2016 augusztusában. Ezt helyezték most hatályon kívül, egyben az összes vádlottal szemben megszüntettek minden kényszerintézkedést, vagyis kiengedik őket az előzetesből, házi őrizetből.

Budaházyékat az úgynevezett Magyarok Nyilai nevű, a vád által terrorszervezetnek minősített csoportosulás által elkövetett támadások miatt állították bíróság elé. Mint emlékezetes: a Budaházy Györgyhöz kötődő Magyarok Nyilai tagjai 2007 és 2009 között több esetben is Molotov-koktélokkal támadtak rá az MSZP és az SZDSZ pártirodáira, illetve a pártok politikusainak ingatlanjaira. De őket vádolták Csintalan Sándor 2007-es megverésével is.

A Budaházyval régóta szimpatizáló Morvai Krisztina ugyan jelenleg is Strasbourgban tartózkodik, de telefonon keresztül ő is élőben hallgatta a csütörtöki ítélethirdetést. 

„Bár nagyon rosszak voltak a vételi viszonyok, a lényeget hallottam: a magyar jogtörténet egyik legfelháborítóbb, legdurvább jogsértésektől hemzsegő ítéletét a bíróság hatályon kívül helyezte” 

– írta közleményében az EP-képviselő.

Morvai elárulta azt is: most „két felé húzott a szíve”, mert „elvben”a nemzeti kisebbségekkel foglalkozó munkacsoport fontos ülésén tartózkodott, amelynek vendége éppen a Székely Nemzeti Tanács vezetője, Izsák Balázs volt, de ettől függetlenül munkatársai segítségével telefonon ő is bekapcsolódott a Budaházy-perbe Strasbourgból.

Saját bevallása szerint az ítéletet hallva kimondhatatlanul boldog volt, és jogászi hivatása egyik legfelemelőbb perce volt az, amit ott most Strasbourgban telefonvégen megélt.

FOTÓ: MTI / Mohai Balázs

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek