Ha tényleg csaltak, nem hagyjuk annyiban – balos EP-frakciók a magyar választásról

Szerző: Bukovics Martin
2018.04.18. 14:27

Az Európai Parlament baloldali frakciói ígérik: napirenden tartják Orbán Viktor és a Fidesz korrupciós botrányait. Az európai szélsőbal némi kritikát is megengedett a magyar baloldal felé: együttműködés nélkül, a realitás talajától elszakadva nem fogják tudni legyőzni Orbán Viktort. Strasbourgból tudósítunk!

Ha tényleg csaltak, nem hagyjuk annyiban – balos EP-frakciók a magyar választásról

A magyar választás óta először ült össze az Európai Parlament plenáris ülése Strasbourgban. A frakcióvezetők szokásos sajtótájékoztatóján az Azonnali arra volt kíváncsi: mit szólnak a képviselőcsoportok vezetői a választás eredményéhez, és hogyan akarnak gátat szabni Orbánék további illiberális törekvéseinek. 

Mivel kedden Emmanuel Macron francia elnök EU jövőjéről szóló beszéde, és az azt követő vita tartotta lázban az EP-t, számos frakció lemondta a szokásos sajtókonferenciát. Így csak a szocdem és a szélsőbalos frakció prominenseit tudtuk megkérdezni az ügyben.

A szocdem EP frakció ígéri: nem hagyják annyiban Orbánék korrupciós botrányait

„Frissen megválasztott frakcióvezetőként Budapestre vezetett az első külföldi utam, és ez nem volt véletlen” – mondta az Azonnalinak Udo Bullmann, a szocdem S&D-frakció első embere, amely EP-frakciónak Magyarországról az MSZP és a DK EP-képviselői a tagjai. 

Választását azzal indokolta, hogy ezzel is nyomatékosítani akarta: Magyarország helye Európa szívében van. A német szociáldemokrata politikus elmondása szerint komoly EU-pártiságot tapasztalt a baloldali ellenzék szereplői részéről.

„Engedje meg, hogy így fogalmazzak: rengeteg pozitív energiát tapasztaltam a választás előtt, majd hatalmas csalódást a választás után.”

A német politikus Orbán Viktorék győzelmét annak tudja be, hogy a Fidesz nem valódi választási kampányt folytatott, hanem egy horrorszcenáriót festett fel a lakosság elé, miszerint elárasztják Magyarországot a menekültek.

„Azt viszont nem mesélték el az embereknek, hogy húszezer letelepedési kötvényt adtak el gazdag és befolyásos külföldieknek, köztük olyan obskúrus alakoknak is, akik egy ideje nemzetközi biztonsági szervezetek megfigyelése alatt állnak” – fejtegette Bullmann, aki szerint a propaganda mellett az igazságtalan választási rendszer is a Fidesz győzelmét segítette elő.

Összességében egy megosztott ország az eredmény – véli az S&D vezetője: teljesen máshogy szavazott a vidék Budapesthez képest. A politikus felhozta a múlt hét szombati fővárosi tüntetést is, mondván: nem hitte volna, hogy ennyire látható ereje van azoknak, akik az ellenzéki pártokra szavaztak.

„Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy támogassuk a magyar társadalom azon részeit, akik szabadságot és demokráciát akarnak. Szocialistaként és demokrataként ebből nem engedhetünk.” Udo Bullmann az Azonnalinak azt is ígérte, hogy

amennyiben tényleg történt választási csalás, azt nem hagyják annyiban, ahogy a Fideszt és Orbán Viktort érintő korrupciós botrányokat sem.

A szélsőbalos EP-frakció vezetője a magyar baloldalnak üzent

„Tudomásul kell vennünk, hogy szokatlanul magas részvétel mellett, az Orbánt megszorongatni képes ellenzékről szóló előrejelzések ellenére nem csak abszolút, hanem kétharmados többséget szerzett Orbán Viktor” – kommentálta a magyar választási eredményt az Azonnalinak Gabi Zimmer, a kőkeményen baloldali pártokat tömörítő GUE/NGL frakció német vezetője Strasbourgban.

Úgy látja, a Fidesz győzelme azzal fog járni, hogy az orbáni elképzelések folytatódnak: az alkotmány Fidesz kedve szerinti módosítása, és a civilekkel szembeni boszorkányüldözés. Az Európai Parlament által a napokban tárgyalt civilszervezet- és demokráciaerősítő javaslat jó ellenszere lehet utóbbinak – tette hozzá.

„Felháborítónak tartom, hogy mindazok, akik az Európai Parlamentben arról szónokolnak, hogy tiszteletben kell tartani Magyarország kormányát, egyszer sem kerültek még kapcsolatba magyarországi civil szervezetekkel,

hogy megtudják, ténylegesen mi történik ott” – folytatta.

Gabi Zimmer szerint Orbán választási sikerének titka a Soros György elleni gyűlöletkampányban rejlik. „A nép nagy részét, főleg vidéken félelemmel táplálták, hogy elhitessék velük, az Európai Unió elképzelései valójában Soros titkos tervének részei, és az a célja, hogy menekültek árasszák el Magyarországot. Ennek a valósághoz semmi köze, csak a nacionalizmust erősítette.”

Az Azonnali kérdésére, miszerint mit tesznek azért az Európai Parlamentben, hogy letérítsék a magyar kormányt az autokrácia felé vezető útról, Gabi Zimmer azt mondta, az EU nem avatkozik bele tagállamai választásaiba. Frakciója részéről továbbra is kiállnak a jogállamiságért, a sajtó-, a tudomány- és a véleményszabadság véleményében. Mivel a szélsőbalos EP-frakciónak nincs magyar tagja, így Zimmer a magyar baloldali ellenzék felé is megengedhetett magának némi kritikát.

„A baloldali, liberális és progresszív erőknek meg kell tanulniuk együttműködni, hogy felépítsenek egy ellenállást, és tudatosítsák mindenkiben: a jogállami intézményeket meg kell erősíteni.

A közhangulat nem egyik napról a másikra változik meg egy országban, pláne nem választás előtt. A realitás talaján állva, hosszú távú, tartós, közös stratégiát kell megfogalmazniuk.”

A német politikus az Azonnali kérdésére elmondta, a felvidéki MKP és az erdélyi RMDSZ mellett a Fideszt is tagjai között tudó Európai Néppárt valóban tart egy védőernyőt Orbánék fölött, de ő nem érti, miért vállalja fel a Néppárt még mindig mindazt, amit és ahogyan Orbán Viktor Magyarországon cselekszik. Hozzátette: tudomása szerint a Fidesz és a magyar miniszterelnök Néppárton belüli megítélése sem egységes, de ennek kommentálása már nem az ő dolga.

A liberális ALDE frakcióvezetője, Guy Verhofstadt és a zöldeket vezető Ska Keller keddre hirdetett sajtótájékoztatóit lemondták. Az Európai Néppárt, és a három másik jobboldali frakció (az ECR, az ENF és az EFDD) nem tartott a strasbourgi plenáris ülés hetén sajtótájékoztatót.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek