Áll a bál Merkel pártjában az AfD miatt

Szerző: Bukovics Martin
2018.04.13. 09:29

Hiába tiltja a pártvezetés, a brandenburgi tartományi vezetőjük koalíciót kötne az AfD-vel. Sőt: még a baloldali populista Linkével is.

Áll a bál Merkel pártjában az AfD miatt

A menekültválság óta felívelőben lévő AfD-ben álmodni se mertek arról, hogy a CDU-ban, Angela Merkel kereszténydemokrata pártjában lévő ellenállás irántuk ilyen gyorsan repedezni kezd.

A Berlin körüli tartomány, Brandenburg CDU-s vezetője, Ingo Senftleben ugyanis arról beszélt csütörtökön, hogy lazán el tudja képzelni, hogy koalíciós alkudozásba kezd pártja az AfD-vel a jövő évi tartományi választást követően. Ezt persze akár pragmatizmusnak is nevezhetjük, hiszen a politikus a CDU számára legalább ennyire tabut jelentő baloldali populista Die Linkével is szóba állna, ha a tartomány kormányzásáról van szó.

Csakhogy a CDU nyilvánosan szélsőjobboldali heccpártnak tartja az AfD-t, és ennek a képnek igencsak árt, ha tartományi vezetőiről olyan hírek terjengenek, hogy a színfalak mögött már szövetkeznek velük. Arról nem beszélve, hogy a párt parlamenti frakciójának döntése értelmében tilos együttműködniük mind az AfD-vel, mind a Die Linkével.

Az indoklás: a CDU szerint sem az AfD, sem a Die Linke nem polgári párt.

A Senftleben provokatív kijelentése körüli botrány elérte a CDU berlini székházát is, ahonnan az új főtitkár, Annegret Kramp-Karrenbauer telefonon gyorsan rendreutasította a brandenburgi pártvezetőt. Nagy hatással nem lehetett rá, Senftleben ugyanis később úgy fogalmazott: a főtitkárral egyetértettek abban, hogy a potenciális koalíciós partnerek kiléte elsősorban helyi szinten kezelendő kérdés. 

A Potsdam székhelyű tartományban 1990 óta töretlenül a szociáldemokrata SPD nyeri a választást, akik hol a Linkével, hol a CDU-val kormányoznak együtt. Az AfD menekültválság óta tapasztalható előretörése azonban borította a brandenburgi erőviszonyokat: a felmérések szerint a CDU, az SPD, az AfD és a Die Linke támogatottsága közel azonos szinten mozog. Nem csoda, hogy a politikusok a maximális rugalmassággal próbálnak jó pontokat szerezni az együttműködést kifejezetten díjazó német választóknál.

FOTÓ: Az AfD potsdami szervezete

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek