+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2018. április 10. kedd, 13:11
Pártokat kell csinálni. Méghozzá igaziakat. Értelmiségi holdudvart is csinálni kell. A holdudvarból kritikus pártsajtót kell csinálni.

A választások Orbán Viktor fényes győzelmét hozták. Lehet, hogy csaltak, nem tudom. Köszönjük az ezzel kapcsolatos tucatnyi üzenetet, mi nem igazán tudunk velük mit kezdeni, mivel nem vagyunk oknyomozók. Fenntartom viszont a véleményem, hogy a Fidesz stabil kormánytöbbsége tökéletes, Jobbikot is magába foglaló koordináció mellett és választási csalás nélkül is meglett volna.

 

Ahogy az EBESZ jelentése helytállóan tartalmazza, a csalás itt inkább az lehet, hogy a “kormány” a “Fidesz” és “Orbán Viktor” fogalmakat sikeresen mosták egybe és finanszírozták a kampányt végtelen mennyiségű közpénzből. Ezt lehetett tudni előre. Az eredmény ezzel együtt érvényes, a hatályos jogszabályoknak megfelelő, Orbán Viktor továbbra sem fogja senki (legalábbis nyilvánosan) egy hatalmát puccsal megszerzett bitorlónak tartani.

 

Segít majd a külföld?

 

Nem. Legalábbis direkt semmiképp sem. Amerika félresikerült beavatkozásai szerte a világban megerősítették azt az európai álláspontot (az európai nagyhatalmi álláspontot), hogy direkt sehol sem fognak belenyúlni. Magyarország iszonyatosan sok indirekt ütést fog kapni (ahogy eddig is kapott), csak mostantól egy darabig nagyobbakat. Hogy ettől bármelyik választó itthon majd meggondolja magát és nem szavaz a Fideszre, a vasárnapi eredményt ismerve naivitás lenne hinni.

 

A nemzetközi porondon eredményt elérni is csak itthonról lehet, méghozzá egy jól sikerült EU parlamenti választással.

 

A Fidesz kinti képviselői ugyanis jelenleg megbecsült és fontos tagjai az EPP-frakciónak, még ha nem is szeretik a főnöküket. Ha kevesebben lesznek, kevesebbet fogják őket bevédeni... de ez mellékszál. Fontos, de mellékszál.

 

Az értelmiségi rezervátum

 

A Fidesz legfontosabb eredménye ezen a választáson nem a kétharmad. Az is fontos, de Orbán a legtöbb célját kétharmad nélkül is el tudta érni. Handó Tünde pozícióba rakásával például már rég nem kell kétharmad a bírósági rendszer züllesztéséhez.

 

A legnagyobb eredmény, hogy a három “baloldali” ellenzéki párt, a DK, az MSZP és az LMP nem párt. Magyarországon ugyanis nem csak azért van egypártrendszer, mert a Fidesz state capture-t csinált és intézményes eszközökkel biztosítja a hatalmát. Hanem azért, mert a Fideszen kívül nincs másik párt.

 

Mérsékelten belemenve a politológiába, a pártnak van 1. tagsága 2. értékei/ideológiája 3. szellemi háttere.

 

Ezek közül mindhárommal ma Magyarországon csak a Fidesz bír. A Jobbikot épp szétveti az, hogy nincsen ideológiája. A balosoknak tulajdonképp egyik sincs. Hátterük fővárosi szalonértelmiségiekből áll, ideológiájuk rég lejárt, valamiféle liberális hitvallás, amely már nyugaton is csak akkor sikeres, ha egy Macron-kaliberű politikus képes azt megújítani, és az országot ért kihívásokra sikeresen válaszolni. Érdemi tagságuk meg nincsen. Ebbe bukott bele az Együtt, de az LMP is, amelyet nagy, és a vezetőséget önmérsékletre kényszerítő tagság hiányában a vezetés belharcai tépnek éppen szét, ahogyan korábban az MSZP-t is.

 

Vagyis az ellenzék a parlamentbe hajszállal épp hogy bejutott (talán bejuttatott), budapesti értelmiségi klikkek által uralt klubokból áll, nem pártokból.

 

Klubok viszont akkor sem fognak megverni egy pártot a választáson, ha annak a pártnak a politikája olyan, mint a Fideszé. Egyszerűen egy klub nem ellenfele egy pártnak a választásokon. Egy klubban tartott vitán esetleg, de oda nem véletlenül nem megy el Orbán Viktor. Neki a klubokkal semmi dolga, leszámítva azt, hogy annyi pénzt juttasson nekik, amennyiből eljátsszák a díszlet-ellenzék szerepét.

 

Vagyis Orbánnak a lehető legtökéletesebb helyzet az, hogy az ellenzék egy fővárosi rezervátumban békésen legelészik, mindenkinek meg tudja mutatni, hogy neki igenis van ellenzéke.

 

Mi tehát a teendő?

 

Először is, sajnos a mostani parlamenti ellenzéket el kell felejteni. Ők Mózessel vándorolnak a pusztában, az ígéret földjére nem léphetnek be.

 

Pártokat kell csinálni. Méghozzá igaziakat.

 

Az SZDSZ elzüllése pontosan megmutatja, hogy mit NEM szabad egy pártnál csinálni. Egy párt, amennyiben a nemzet képviseletében akar fellépni, nem lehet a vidékieket fanyalogva néző fővárosi klikk pártja, különben a vidéki értelmiség otthagyja, ahogy azt a szadesszel is tette.
Tagság kell, fizető tagság. Nyilván ebben az országban keveseknek vannak milliói, pláne milliárdjai pártpolitikára.

 

De sikeres az a párt lesz, amelyik elvesz havonta ezer forint tagdíjat a tagjaitól, és elszámol minden évben a tagságával. Ha ez nincs, akkor az olyan kísérletek, mint Vona kísérlete a Jobbik néppártosításával, vagy a Hadházy-vonal az LMP-ben, nem vezethetnek sikerre.

 

A fizető tagság ugyanis havonta emlékeztetve van arra, hogy neki a pártélettel foglalkoznia kell, és az rá is tartozik, az nem tőle elérhetetlen távolságban, egy elefántcsonttoronyban zajlik.

 

Ha egy pártnak van egy választókerületben tíz tagja, válasszon titkos szavazással egy küldöttet és küldje fel minden évben a küldöttkongresszusra, és ha azt látja, hogy valami agresszív Napóleon el akarja vinni a pártot rossz irányba, hát tegye helyre.

 

A demokrácia kisegyszeregye ez. Ezt a feladatot az MDF és az SZDSZ szétesése óta azonban egyetlen párt sem végezte el, és amíg nem végzi el, addig nem lesz komoly párt.

 

Értelmiségi holdudvart is csinálni kell

 

Elterjedt tévhit (ebben például a Momentum is szenvedett, igaz, az idő rövidsége miatt is) hogy a párt programját, ideológiáját a választás előtt kell megcsinálni.

 

Nem. A program kidolgozására az a négy év van, ami a két választás között van. rég késő, mikor értelmiségiekre kell vadászni, hogy mondják már meg, mit kéne csinálni az NMHH-val vagy épp az oktatással. Egy pártnak rendezvényeket és kiadványokat kell csinálnia, nem azért mert Józsi bácsi Pusztatekerettyén ettől majd rá fog szavazni. Hanem azért, hogy ha majd a kampányban valamit mondani kell, akkor annak legyen alapja, hogy országszerte véleményvezérként gondoljanak rá.

 

A holdudvarból kritikus pártsajtót kell csinálni

 

Az értelmiségi háttérnek biztosítani kell megjelenési lehetőséget és olyan felületet, amit olvashat, tájékozódhat belőle és kialakíthatja viszonyát a Nagy Kérdésekhez és a kicsikhez. Nem, ez nem a print média és a tévé lesz. Nem, Simicska pénzkivonása nem a világ vége. A hagyományos média egyébként is hanyatlani fog.

 

Nem az a kérdés, ki nyomtat ki több lapot. Hanem hogy ki csinál olyan médiát, amelyet “illik” a nyomtatott média helyett olvasni, különben nem leszel menő.

 

Nem, a 444 erre nem alkalmas, a legtöbb ember zsebében Bede Mártontól kinyílik a bicska. Az enyémben is, pedig én őt az egyik legjobb tollú magyar újságírónak tartom.

 

Facebook, tumblr, blogok, ennyi. Kis költségvetés, egy slank hírszerkesztőség, és társadalmi munkában bedolgozó szakértő szerzők. Közösségi alapon. Pont elég. Egy részét munka mellett is lehet csinálni, ahogy én is teszem. Végül pedig a közösség, az eszmei háttér ideológiát fog eredményezni. Nem kell együtt lakkozni (a parkettát) a farkasnak a báránnyal. Lehet ebből jobbos is meg balos is.

 

Rengeteg akadály van

 

Vidéken sokan egzisztenciális félelemben élnek, és nem könnyen vesznek részt ilyesmiben. Sok-sok csendes figyelő és olvasó lesz. Mások bevállalják a részvételt. Ebből senki se lesz milliárdos. Az se garantált, hogy az eredmény gyors lesz. Enélkül viszont nem lesznek országos pártok, akik egyáltalán szóba jöhetnének a Fidesz alternatívájaként.

 

Enélkül gittegyletek lesznek, azok pedig a mostani választáson sikeresebbek voltak, mint a Fidesz.

 

Ők ugyanis már elérték a maximumot.
 

A poszt a Diétás Magyar Múzsán is megjelent, itt lehet lájkolni!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még mindig a miniszterelnök videói és az operatív törzs a sláger a coubereknél.

Miért nem engedik át a román vendégmunkásokat Nyugat-Európa felé? És mik azok a helyek Budapesten, ahol a tiltások ellenére is csoportosulnak az emberek?

Hétfőn vezették be, hogy az élelmiszerboltokba csak szájmaszkkal lehet bemenni. Pénteken egy férfi Bécsben egy bankba ment be így – bankot rabolni és lövöldözni.

Miért pont ehhez a dátumhoz kötődik a felszabadulás, és nem kellene-e inkább megszabadulásnak hívni?

Gulyás Gergely bruttó félmilliós, egyszeri fizetéskiegészítést ígért az egészségügyben dolgozók számára. A költségvetés kiadási oldalát újratervezik.

Mi volt a gondja az akkori román miniszterelnöknek, miközben nem csak Erdélyt kapták meg? Itt a Trianon 100 második része!

A miniszterelnök akciócsoportos videója megihlette persze az online kézműveseket is.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás