LMP-s belharc: Schiffer állítja, nem fenyegetett senkit perrel

Szerző: Bakó Bea
2018.04.09. 13:46

A Fidesz kétharmados győzelme után sokan az LMP-t hibáztatják, hogy nem léptek elegen vissza, ezért nyert meg néhány fővárosi körzetet a Fidesz. Hadházy Ákos, az LMP vasárnap este lemondott társelnöke azt nyilatkozta: ebben az is közrejátszott, hogy Schiffer András perrel fenyegette a jelölteket, ha visszalépnek. Schiffer az Azonnalinak cáfol, és azt mondja, Hadházyt viszont beperelné ezen állításáért.

LMP-s belharc: Schiffer állítja, nem fenyegetett senkit perrel

„Schiffer András és Sallai Róbert Benedek sokmilliós perrel fenyegette azokat, akik visszalépnek. Ez persze nyilvánvalóan képtelenség és az elnökség nagy többséggel le is szavazta ennek lehetőségét. Azonban sok jelöltünk mégis tartott attól, hogy mi van, ha Schiffer betartja az ígéretét” – mondta Hadházy Ákos lemondott LMP-társelnök a 24.hu-nak azzal kapcsolatban, hogy miért nem léptette vissza jelöltjeit a párt több, az ellenzék számára esélyes budapesti körzetben.

Schiffer Andrást, az LMP 2016-ban háttérbe vonult korábbi elnökét és frakcióvezetőjét telefonon kérdeztük, igaz-e ez. 

Semmi nem igaz az egészből 

– kezdte Schiffer, majd ingerülten hozzátette: ő nem fenyegetett senkit perrel, és saját maga miatt még soha nem is indított pert, most viszont ezt fontolgatja Hadházyval szemben a kijelentése miatt.

Aztán elmesélte, hogy mi történt szerinte.

Mint mondta, Sallai Róbert Benedek, az LMP eddigi parlamenti képviselője, aki most szintén háttérbe vonul, kért tőle egy jogi szakvéleményt azzal kapcsolatban, hogy mi történik, ha az egyéni visszalépések miatt a párt elesik a százötvenmilliós kampánytámogatástól. Követelheti-e ilyen esetben a párt az összeget a jelölteken, akiknek a visszalépése miatt elesett a pénztől?

Schiffer leszögezte: ő nem akart ügyvédi szakvéleményt adni a kérdésben, mert összeférhetetlennek tartotta, de a magánvéleményét elmondta szóban Sallainak. Aztán több más ügyvéd kolléga végül adott neki szakvéleményt. „Hogy ő ezeket mire használta később, az az ő dolga, de szeretném leszögezni, hogy

az ügyvédi szakvélemény semmilyen esetben nem jelent felszólítást, vagy perrel való fenyegetést” 

– mondta.

Kérdésünkre Schiffer azt is elmondta, hogy ő egyetlen jelölttel beszélt, ráadásul a jelölt kereste meg őt, és nem fordítva. „Elmondtam neki a véleményemet, és azt, hogy úgy dönt, ahogy akar. Végül visszalépett” – mondja Schiffer. Majd hozzátette:

„Hadházy Ákossal egyébként nem szeretnék foglalkozni. Szánalmas, hogy a tegnapi eredmény után bűnbakképzéssel van elfoglalva.” 

Az LMP 6,98 százalékos eredményt ért el listán, egy egyéni választókerületet vitt el, Budapest belvárosában tudott nyerni Csárdi Antal, miután a Jobbikon kívül minden ellenzéki párt jelöltje visszalépett a javára.

Az LMP esélyes ellenzékinek kikiáltott prominens jelöltjei kifejezetten rosszul szerepeltek: Ungár Péter 9,86 százalékot ért el a Budapest 4-es körzetben, Vágó Gábor pedig 9,4 százalékot hozott a Bács-Kiskun 1-esben. Szél Bernadett 800 szavazattal kapott kevesebbet a fideszes jelöltnél Budakeszin, Lengyel Szilvia Gödöllőn feleannyi szavazattal lett második, mint a győztes fideszes. Vácon Matkovich Ilona harmadik lett 18,52 százalékkal, miközben a KDNP-s Rétvári Bence több mint 50 százalékkal vitte a körzetet.

A pártnak jelen állás szerint nyolc képviselője és vele nyolc képviselői laptopja lesz a parlament 2018-2022 közötti ciklusában.

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek