A választás tanulsága: érdemi tartalom nélkül nem lehet politikát csinálni

Szerző: Petróczi Rafael
2018.04.09. 16:51

Orbán így meg úgy? Ki, hol, kinek lép vissza? Ez a téma nagyon ment az ellenzéknek, csak épp víziót adni nem sikerült. Pedig az lett volna a legfontosabb. Meg politikai közösséget teremteni is megtanulhatnának – mondjuk a Fidesztől.

A választás tanulsága: érdemi tartalom nélkül nem lehet politikát csinálni

Akármennyire is visszatetszést keltően egyszerű és buta kampányt folytatott a Fidesz, a politikájával mégiscsak lehetett azonosulni. Ha leszedjük róla a migráns-terror-Soros-ENSZ-féle mázat, egy érzelmektől és értékektől átitatott politikai gondolkodásmóddal szembesülünk.

A Fidesz nem csupán gondol valamit a világról és benne saját magáról, hanem érdemben képes ebből politikát is csinálni. Legalábbis a kommunikáció szintjén.

Két és félmillió választó fejében és szívében. Az újabb Fidesz-kétharmad azt mutatta meg, hogy az ellenzéki pártok, ahogy négy meg nyolc éve, úgy most sem voltak képesek ezt az alapvető követelményt teljesíteni. 

Sőt, az ellenzéki pártok az elmúlt hetekben abba az álomba ringatták magukat, hogy pusztán a negatív kampány és valamiféle választástechnikai formula elegendő lehet a választási sikerhez – értelmezzük azt akár a Fidesz újbóli kormányra kerülésének, akár a kétharmados többségnek a megakadályozásában.

Nem kell ehhez mást tenni, mint megnézni az RTL Klubon futó Magyarul Balóval című műsor „miniszterelnök-jelölti vitáját”. A 48 perces adás durván háromnegyedét más sem tette ki – azon kívül, hogy Orbán így meg úgy –, mint hogy bizonyos szituációkban ki, kivel, hogyan és milyen felállásban lenne hajlandó együttműködni, szövetséget kötni, egymás javára visszalépni.

És nem, az nem érv, hogy Baló György, az RTL, vagy általában az ellenzéki média ezeket a kérdéseket tartotta napirenden. Mert ez pusztán tünet. Az ellenzéki politika inkompetenciájának tünete. Annak a jele, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok nem voltak képesek önnön árnyékukon túllépni. Meg annak, hogy egyszerűen képtelenek voltak megérteni, hogy a máskor legitim pártharcok logikája jelen esetben nem alkalmazható.

Ami a legfontosabb:

ideje lenne végre megérteni, hogy a politikához mindenekelőtt az embereket megszólító gondolatok, politikai víziók kellenek.

Nem csupán színes-szagos PDF-dokumentumokba vagy kampányfüzetekbe és néhanapján elhangzó mondatokba foglalt ígéretek, amiket a politikafüggőkön és az elemzőkön kívül a kutya sem tart számon. Ideje lenne felfogni végre, hogy

a mai tömegdemokráciákban a politika elengedhetetlen eleme a politikai közösség megteremtése, konstruálása és folyamatos építése. Ez az, amit a Fidesz már réges régen megértett,

és ez az, amiből több, mint nyolc éve táplálkozik. 

Egyszer és mindenkorra tudatosítani kellene ezeket, különben még az unokáink is Orbán rabigáját fogják nyögni.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek