Márki-Zay: A választók ügyesek voltak, az ellenzék rontotta el

Szerző: Bakó Bea
2018.04.08. 23:02

Jól működött a taktikai szavazás, a választók hajlandók voltak átszavazni, viszont az ellenzéki pártok együttműködése hiányzott – mondja az Azonnalinak Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, aki ezért azon sem lepődött meg, hogy Lázár János megnyerte a körzetet. Szerinte a Jobbik elbizakodott volt, és nemsokára új ellenzék fog alakulni.

Márki-Zay: A választók ügyesek voltak, az ellenzék rontotta el

Az első hírek szerint nem váltotta be teljesen a taktikai szavazás a hozzá fűzött reményeket, legalábbis ott, ahol nem léptek vissza egymás javára az ellenzéki jelöltek. A független Kész Zoltán például elbukta Veszprémet, és Lázár Jánosnak is sikerült nyernie Hódmezővásárhelyen, ahol egy bő hónapja még az összellenzéki támogatással induló Márki-Zay Péter aratott nagy győzelmet az időközi polgármester-választáson.

Márki-Zayt telefonon kérdeztük a tanulságokról. A polgármester leszögezte: a választók ügyesek voltak, a taktikai szavazás jól működött, a hódmezővásárhelyi körzetben a baloldaliak közül rengetegen átszavaztak az esélyesebb jobbikos jelöltre. De ez nem volt elég, ebben pedig

az ellenzéki pártok a hibásak. Az összes en bloc, bár különböző mértékben. A Jobbik elbizakodott volt, hogy azt gondolta, hogy nyerhet egyedül

– mondta Azonnalinak Hódmezővásárhely polgármestere. 

Márki-Zay egyébként nem lepődött meg azon, hogy Lázár János megnyerte a Hódmezővásárhelyt is magába foglaló Csongrád megyei körzetet. Az ellenzék megosztottsága mellett az is az oka ennek, hogy Lázár kiválóan mozgósított: 7 százalékkal növelte a részvételt a négy évvel ezelőttihez képest, ezek az emberek pedig nagyjából mind rá is szavaztak – fejtette ki. Azt is hozzátette, hogy Lázár kampányában önkormányzati dolgozók is házaltak, sört, sonkát osztottak, és ment a láncszavazás, működött a Kubatov-lista.

A polgármester többször hangsúlyozta: a választók nagyon ügyesek voltak, minden eddiginél jobban működött a taktikai szavazás, de ez kevés volt.

A pártok képtelenek voltak együttműködni, ők bukták el a választást. Aki a Fideszre szavazott, azoknak a jó része is az ellenzék tehetetlensége miatt tett így

– mondta Márki-Zay, aki szerint ettől még a Fidesz meg fog bukni előbb-utóbb. Az is biztos, hogy új ellenzék fog alakulni. Kérdésünkre, hogy szerepet vállalna-e ebben, azt mondta: „bámilyen szerepet elvállalok, de csak támogatót, mert egy várost kell vezetnem”. 

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek