Lemond a Momentum elnöksége, ha nem jutnak be a parlamentbe

Szerző: Kiss Brigi
2018.04.05. 16:04

Csak az 1 százalék alatti eredmény lenne az abszolút kudarc a Momentum számára – mondta Fekete-Győr András az Azonnali kérdésére, de azért megígérte: ha nem jutnak be a parlamentbe, az elnökség le fog mondani. Kiderül az is, hogy a párt elnökségi tagja, Cseh Katalin miért tapsolt és táncolt örömében 2014-ben Gyurcsány bulijában.

Lemond a Momentum elnöksége, ha nem jutnak be a parlamentbe

Furcsa sajtómeghívót küldött ki a Momentum csütörtökön: egy olyan sajtótájékoztatóra invitálták a médiát, amelyen Fekete-Győr András mellett négy olyan momentumos szólal fel, akik korábban más pártok tagjai voltak. A kampány finisében különösen furcsának ígérkezett egy ilyen, a várakozások alapján más kisebb ellenzéki pártokat fúró esemény, hiszen lehetett arra számítani, hogy nem csak a Momentum mellett, de esetleg korábbi pártjaik ellen is mondanak pár szót a jelöltek. Akik viszont ezt gondolták, nem is tévedhettek volna nagyobbat! 

Fekete-Győr András felvezetőjében kifejezetten a politikai béke fontosságáról és szükségességéről beszélt, majd azt mondta: épp a mögötte álló négy jelölt a bizonyíték arra, hogy ideológiákat és szekértáborokat áthidalóan is lehet politizálni. Szerinte Magyarország jövője is az, hogy az ideológiáktól függetlenül mindenki tudjon együtt dolgozni. Ezt alátámasztva elmondta, mennyi más ellenzéki jelölt javára lépett vissza a Momentum már ebben a kampányban.

Fekete-Győr azt is megerősítette: a visszalépések sora még nem ért véget.

Ezt követően az ex-fideszes és ex-jobbikos Körömi Attila, az ex-együttes Cseh Katalin, az ex-LMP-s Falta Milán és az ex-DK-s Szarvas Koppány Bendegúz mondott néhány mondatot arról, hogyan keveredtek a Momentum közelébe, és szerintük miért érdemes a pártra szavazni. 

Múltjukról faggattuk a momentumos képviselőjelölteket

A sajtótájékoztatón ezúttal is csak az Azonnali volt jelen, így kihasználtuk a lehetőséget és többet is kérdeztünk. Például kíváncsiak voltunk arra, hogy Körömi neve mellett a sajtómeghívóban miért csak a Fidesz szerepelt, mikor a Jobbiknak is tagja volt? Körömi erre úgy reagált: érdemi politikai munkája a Fideszhez kötötte, a Jobbiknak csak segíteni próbált abban, hogy elinduljanak egy konzervatív irányba, de ez akkor – 2005-2006-ban – nem sikerült. Majd megjegyezte: ő is egyre kevésbé tartja számon, hogy jobbikos is volt, mert ott nem fejtett ki olyan hatást. 

Falta Milántól azt kérdeztük, hogy miért csak az LMP-s tagságát említette meg, azt miért nem, hogy Zugló párbeszédes alpolgármesterének, Szabó Rebekának az asszisztense volt. A momentumos jelölt erre úgy reagált: azért, mert az egy önkormányzati munka volt, a Párbeszédnek pedig nem volt tagja. 

Cseh Katalintól, a Momentum elnökségi tagjától pedig arról érdeklődtünk, hogy mégis hogyan keveredett a DK 2014-es eredményváró bulijára, ahol egyébként Gyurcsány Ferenc mellett is táncolt.

Cseh elmondta: ez az EP-választás eredményvárója volt, ahol eredetileg az Együtt buliján voltak, de aztán több aktivista társával elmentek más pártokhoz is. Voltak az LMP-nél is például, meg a DK-nál is, ahol nagy táncolás volt. Ezt örökítette meg az Index is. 

Kudarc-e, ha a Momentum nem jut be a parlamentbe?

Fekete-Győr Andrást pedig arról faggatuk, hogy lesznek-e személyi következményei, ha nem jut be a Momentum a parlamentbe. Ő személy szerint lemond-e? A Momentum elnöke megerősítette, hogy ez fog történni ilyen esetben, csak a hogyan a kérdés.

Mint elmondta: júniusban lenne náluk tisztújítás, de ebben az esetben előre hoznák ezt az alkalmat. A tisztújításig pedig egy ügyvivő testület, reményei szerint a jelenlegi elnökség folytatná a munkát.

A lemondásukat viszont mindenképpen felajánlják majd, ha nem jutnak be a parlamentbe – erősítette meg Fekete-Győr.

Megkérdeztük azt is, hogy akkor jól értjük, hogy a parlamentbe jutás a céljuk, és ha az nem jön össze, akkor az kudarc lesz?

„Ez egy nagyon jó kérdés, hogy az kudarc-e. Bennem kudarc lesz, de nagyon sok momentumos már egy pár százalékos, 3-4 százalékos eredményt is nagyon pozitívan élne meg.

Nem tudom, hogy ez hogy van a Momentumban most. Össze-vissza hisz mindenki mindenben”

– válaszolta a Momentum elnöke, hozzátéve, hogy az 5 százalék fölötti eredmény történelmi siker lenne, mert soha nem jutott még be párt egyéves építkezés után a parlamentbe. Arra a kérdésre, hogy mi lenne az abszolút kudarc, Fekete-Győr azt válaszolta: 

„Az 1 százalék alatti eredmény, de erre 0 százalék esélyt látok. De még egyszer mondom: én úgy vagyok vele, hogy annyi munkát tettünk bele az elmúlt egy évben ebbe a mozgalomba, hogy kudarc lenne, ha ezt a munkát nem díjaznák 250-300 ezren, és nem kerülnénk be a parlamentbe.”

NYITÓKÉP: Kiss Brigi / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek