A Narancssárga Csatorna

Stephan Ozsváth

Szerző:
Stephan Ozsváth

2018.04.02. 07:25

Az NDK televíziójának egykori virtuális valósága rokon a Fidesz mai narancssárga csatornájával. Ellenségeket vélnek látni minden irányból. „A pártnak, a pártnak mindig igaza van” – szólt akkor a sláger. Ugyanez a dal szól ma is.

Németország Magyarország legfontosabb gazdasági partnere: gyáraikkal és cégeikkel tele az ország. De mi is a német érdek a magyarországi parlamenti választáson? Milyen eredmény lenne jó Németországnak és az Európai Uniónak? Az Azonnali felkérésére német újságírók, politikusok fejtik ki véleményüket arról, mi a 2018-as magyarországi választás tétje szerintük. Következzenek Stephan Ozsváth, a Pusztapopulizmus című kötet szerzőjének sorai!

+ + +

Szemüvegének lencséi vastagok voltak, akár egy befőttesüveg fedele. Az NDK kicsinyke szemű főpropagandistája szigorú arccal nézett a nappalikba. Arcszőrzete ritkás volt, szája lefelé görbült. Karl-Eduard von Schnitzler majd’ harminc éven, több mint 1500 adáson át magyarázta a Fekete Csatornán a keletnémeteknek, milyen is a világ „odaát”, nyugaton.

Egy hazugságokkal, káosszal és válságokkal teli komor, sötét világ – a világossággal átitatott Német Demokratikus Köztársasághoz képest.

Orbán Viktor is évek óta magyarázza már nekünk, milyen is a világ „odaát”, a liberális nyugaton. A Kossuth rádió pénteki imádságában és minden olyan színpadon, amin fellép – mögötte ott verdes a piros-fehér-zöld trikolór. Piros, fehér, zöld. Ez a magyar föld. „Hungary först.” A nemzeti standardszósz, amivel minden ételt leönt.

A budapesti bűnbakgyár folyamatosan gyártja hozzá az újabb és újabb ellenségképeket. Az IMF, a hazai baloldal, a liberálisok, Brüsszel („az új Moszkva”), Soros (a szuper-joker: zsidó, liberális, magyar, kapitalista), és újabban már az ENSZ is – ki lesz vajon a következő? A lényeg, hogy állandó kampányüzemmódban és izgalmi állapotban égjen az ország. Ennek

a híg budapesti levesnek az a neve, hogy „Hungary först”. A benne úszkáló köretet úgy hívják: még pár évet Viktorral.

Ahogy a Bild című német bulvárlapnak is megvannak a maga olvasóriporterei, úgy rajzanak ki újabban Orbán Viktor politikusriporterei. Úgy küldi őket nyugatnak, mint Attila a lovasait, csak íj és nyíl helyett ezúttal telefon és kamera van a kezükben. Az EP-képviselő Deutsch Tamás Molenbeek zord és hideg dzsungelében kóborol, és Brüsszel bevándorlónegyedét nyomban ki is kiáltja „a dzsihadisták fővárosának”.

Lázár János, a kancelláriaminiszter arról magyaráz szelfi üzemmódra kapcsolva Favoritenben, Bécs 10. kerületének egyik patyolattiszta utcáján, hogyan züllesztik le a bevándorlók állítólag Bécset (kép és hang közben elválik). Az osztrák fővárost eközben kilencedszerre választották „a világ legjobban élhető városává”. Lázár magyarázkodása, miszerint „senkit sem akart megbántani”, már-már Walter Ulbricht mondatához hasonlít: „Senkinek nem áll szándékában falat építeni.”

A propagandaszelfiknek egy célja van. Elmagyarázni a magyar közönségnek, hogy a sok bevándorló által lakott városok a pokol előszobái, hogy a szociáldemokraták, a zöldek és a liberálisok (a ballibsik) a hibásak mindezért, és hogy otthon a legjobb: Viktor ölelő karjaiban. Üdvözöljük a Narancssárga Csatornán!

A módszereket úgy tűnik, Mocskos Edénél – ez volt az NDK egykori főpropagandistájának a beceneve – tanulták ki Orbán spindoktorai. A nyugatra induló vonatutakat von Schnitzler „a fejlődésből a visszafejlődésbe” vezető utazásoknak nevezte. Úgy vágott össze töredékeket az ARD és a ZDF műsoraiból, hogy azok negatív összképet adjanak ki a Német Szövetségi Köztársaságról. Csak így sikerült pozitív fényben megvilágítania a „békeállam” NDK-t.

Az NDK televíziójának egykori virtuális valósága rokon a Fidesz mai narancssárga csatornájával. Ellenségeket vélnek látni minden irányból. „A pártnak, a pártnak mindig igaza van” – szólt akkor a sláger. Ugyanez a dal szól ma is. Morálisan felsőbbrendűnek tartják magukat. A helyes vallás követőinek. És ezt ki is mondják (big balls). A többiek disszidensek vagy Góliátok – ellenük kell magát meghatároznia Magyarország Dávidjának örök szabadságharcában.

„Aki nem akarja hallgatni, annak át kell éreznie!” – fenyegetett egykoron von Schnitzler. Budapesti másolói rendszerint nagy csatákat vívnak meg szóban, és leszámolásról motyognak. Azokkal ott kint, a kerítés mögött. Meg ezekkel itt bent, a falak között. Aki nem osztja hitüket, abból gyorsan „patkányt” (a gyűlöletprédikátor Bayer Zsolt szóhasználata ez) csinálnak. És mint tudjuk, patkányok ellen csak a méreg használ.

Vicces apróság: von Schnitzler, a keletnémet propagandista negyedik felesége egy magyar nő volt, ő volt az utolsó felesége. A nőt 1983 júniusában elfogta egy áruházi detektív a berlini Bahnhof Zoo pályaudvaron, miután észrevette, hogy két csomag 39-es méretű női harisnyát süllyesztett el a táskájába 16,40 márka értékben.

„Van pár istálló a világon, egy különösen nagy istállónak Európai Unió a neve” – kacsintott a lengyelországi Beszkidekben két évvel ezelőtt a lengyel Kaczynski vendégére, Orbán Viktorra – „ahonnan a magyarokkal közösen kilophatunk lovakat.” Eléggé úgy áll most a helyzet, hogy Brüsszel a jövőben jobban odafigyel majd a lovakra.

„Schnitzler, hagyd abba a hazudozást, ne vásárolj többé nyugaton!” – skandálták 1989-ben a keletnémetek. Kicsivel később leállították a Fekete Csatorna sugárzását, az NDK a múlté lett, a Bild bulvárlap pedig azon gúnyolódott, hogy von Schnitzler már csak a magyar feleségének kommentálhatja a híreket.

Vajon mit skandálnak majd a magyarok, amikor moszkvai száműzetésbe küldik Orbán Viktort?

Nem ma. És talán nem is holnap…

Fordította: Bukovics Martin. A cikket németül el lehet olvasni itt is. Stephan Ozsváth könyvét innen lehet megrendelni.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek