+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2018. március 30. péntek, 19:10
Hihetetlen sztorit osztott meg az Azonnalival kelet-magyarországi forrásunk. Szép nagy buszokkal hordják a kárpátaljai falvak lakóit a konzulátusokra, hogy le tudjanak szavazni. Hogy megköszönhessék a Fidesznek a támogatásokat, mondják. Mindezt kiállításlátogatásnak álcázzák.

Kárpátalján a hét elején megkezdődött a szavazólapokat tartalmazó levelek átvétele a magyar választójoggal rendelkezők számára, azaz ott már elindult a magyarországi választás. Két helyen: az ungvári és a beregszászi magyar konzulátusokon lehet leadni a voksokat. Nagypénteken, nagyszombaton és a jövő hét péntekjén-szombatján.

 

Transcarpathia Travel Agency

 

Egy szabolcsi kisvárosban élő forrásunk, nevezzük Sándornak, érdekes információkat osztott meg az Azonnalival a kárpátaljai szavazás menetéről. Elmondása alapján az egyik helyi magyar párt, a Fidesszel szoros szövetségi viszonyt ápoló, honlapján nyíltan a magyar kormánypártoknak kampányoló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pénzt és háttérszervezést sem sajnálva falvanként buszoztatja az ottani kettős állampolgárokat, hogy azok a két konzulátus valamelyikén le tudják adni a szavazatukat.

 

Az utazás számukra ingyenes.

 

Úgy tudjuk, még az is elhangzik, hogy kire kell szavazni: a Fideszre. Az indoklás egyszerű: így kell megköszönni azt a sok-sok pénzt Orbán Viktornak, ami Kárpátaljára érkezett. Azzal is fenyegetik az embereket, hogy ha nem a Fidesz győz, akkor elvesztik ezeket a magyarországi támogatásokat. Az Azonnalin nemrég nagyriportban mutattuk meg, milyen most Kárpátalja, ahol nem a kijevi, hanem a budapesti idő szerint élnek. Sokat számítanak a Budapestről érkezett segélyek.

 

 

Úgy tudjuk, hogy a buszoztatás szervezéséből az egyházak is kiveszik részüket. Forrásunk múlt hétvégén rokonainál járt az egyik kárpátaljai magyar településen és állítása szerint a vasárnapi istentisztelet után maga a pap hirdette ki, hogy mikor és honnan indul a busz Beregszászba, hogy a konzulátuson átvegyék a szavazólapot és szavazhassanak. Ám hiába kerestük, sem az ottani sajtóban, sem a Facebookon nem találtuk nyomát ilyenfajta szervezésnek.

 

A püspök a Fidesznek szorít

 

Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke az Azonnalinak elmondta: az ő gyülekezetükben tudomása szerint nem történt ilyesmi, de logikusnak tartja, hogy a kárpátaljaiak összefogjanak és már csak a pocsék útviszonyok miatt is együtt tegyék meg az utat valamelyik konzulátusra, ebben ő semmi kivetnivalót nem lát. Zán-Fábián szerint a kárpátaljaiak számára ugyanis egyáltalán nem mindegy, mi lesz a magyarországi választás kimenetele. Április 8-a kulcsdöntő momentum nem csak a magyar nemzet, de Európa jövője szempontjából is: a kontinens sorsa a tét – fogalmazott.

 

Felvetésünkre, miszerint a Fidesz is pont ezzel a szöveggel kampányol, a püspök azt mondta: 

 

„Hát nem is Gyurcsány Ferenc mellett kampányolunk. Ha ezt a választást a Fidesz-KDNP nyeri, Európának van esélye arra, hogy észhez térjen.”

 

A református püspök az Azonnalinak beszámolt arról is, hogy választási útmutatást ugyan nem adtak lelkészeik az istentiszteleten, arra azonban felhívták a gyülekezetek figyelmét, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban a magyarországi választáson. 

 

Résen az ukrán szervek

 

Csakhogy Ukrajnában tiltott a kettős állampolgárság, ezért információnk szerint nem akarják nagy dobra verni a buszoztatást, nehogy felkeltsék az ukrán hatóságok érdeklődését. Ukrán részről a kárpátaljai szavaztatós szervezkedésről valószínűleg tudnak, sőt az is elképzelhető, hogy az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) direkt hagyja, hogy szervezetten utaztassák a magyar szavazókat, mert így könnyebb őket megfigyelni. Vagyis a magyar országgyűlési választásokat használják fel az ukrajnai magyarokra nézve hátrányos adtatgyűjtés céljából. Hiszen aki ezekben a napokban konzulátusokra utazik, annak vélhetően magyar útlevél is lapul a zsebében.

 

 

Erről az Azonnalinak egyébként Zán-Fábián Sándor is beszélt: egy ehhez hasonló forgatókönyvet a református püspök is elképzelhetőnek tart, szerinte az ukránok ezt eljátszották már az orosz elnökválasztáson, amikor blokád alá helyezték a kijevi orosz külképviseletet.

 

És különösen igaz lehet ez majd azokra, akik állandó magyarországi lakcímmel rendelkeznek, és Magyarországon kívánják leadni voksukat. Az ukrán szervek alaposságát ismerve

 

könnyen elképzelhető, hogy április 8-án és az azt megelőző napokban igen tüzetesen regisztrálják majd a Magyarországra igyekvő kárpátaljai magyarokat is.

 

Az alibi: kiállításlátogatás

 

A napok óta tartó, és vélhetően még jövő héten is folytatódó buszoztatásra is emiatt van egyébként szükség. A legtöbben pont az állampolgárságuk titkolása miatt nem a saját ottani lakcímükre kérik a szavazólapjukat, hanem valamelyik konzulátusra, mert erre is van lehetőség. Így viszont oda kell utazni, amire sokaknak leginkább a költségek miatt nincs módja. A szavazatukra viszont nyilván szükség van, hát segítenek nekik. Forrásunk szerint fedősztori is van, méghozzá az, hogy mindkét konzulátuson szerveztek egy-egy kiállítást, amely pár hétig megtekinthető még, és azokra viszik az embereket.

 

Nem is akármilyen kultúrprogram vár majd rájuk.

 

Ungváron Holló Katalin grafikusművész kiállítása tekinthető meg, Beregszászban pedig hétfőn volt a Szász Jenő-féle Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében zajlott gyermekrajzverseny díjkiosztó ünnepsége. Forrásunk azt gyanítja, hogy az egyébként nemes ügyek mentén mindkét esetben összejátszás történt, a konzulátusok elvileg pártfüggetlen munkatársai együttműködnek a fideszes szavazatszállítás szervezőivel.

 

 

Próbáltuk keresni őket hivatalos telefonszámaikon: az ungvári konzulátus telefonjában egy géphang azt közölte, zárva tartanak. Ez persze csak a telefonos ügyelet zárvatartása: a konzulátus honlapja szerint a levélszavazatokat reggel 6 és este 20 óra között le lehet náluk adni. A beregszászi telefont sem vették fel. Ahogy a KMKSZ központi telefonszámát sem. És számos olyan, a KMKSZ-hez vagy a református egyházhoz kötődő személy sem válaszolt érdeklődésünkre, akinek lehet köze a buszoztatáshoz.

 

FOTÓK: Gergely Előd Gellért / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás