Kultúrprogramnak álcázva buszoztatják a szavazókat Kárpátalján

2018.03.30. 19:10

Hihetetlen sztorit osztott meg az Azonnalival kelet-magyarországi forrásunk. Szép nagy buszokkal hordják a kárpátaljai falvak lakóit a konzulátusokra, hogy le tudjanak szavazni. Hogy megköszönhessék a Fidesznek a támogatásokat, mondják. Mindezt kiállításlátogatásnak álcázzák.

Kultúrprogramnak álcázva buszoztatják a szavazókat Kárpátalján

Kárpátalján a hét elején megkezdődött a szavazólapokat tartalmazó levelek átvétele a magyar választójoggal rendelkezők számára, azaz ott már elindult a magyarországi választás. Két helyen: az ungvári és a beregszászi magyar konzulátusokon lehet leadni a voksokat. Nagypénteken, nagyszombaton és a jövő hét péntekjén-szombatján.

Transcarpathia Travel Agency

Egy szabolcsi kisvárosban élő forrásunk, nevezzük Sándornak, érdekes információkat osztott meg az Azonnalival a kárpátaljai szavazás menetéről. Elmondása alapján az egyik helyi magyar párt, a Fidesszel szoros szövetségi viszonyt ápoló, honlapján nyíltan a magyar kormánypártoknak kampányoló Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) pénzt és háttérszervezést sem sajnálva falvanként buszoztatja az ottani kettős állampolgárokat, hogy azok a két konzulátus valamelyikén le tudják adni a szavazatukat.

Az utazás számukra ingyenes.

Úgy tudjuk, még az is elhangzik, hogy kire kell szavazni: a Fideszre. Az indoklás egyszerű: így kell megköszönni azt a sok-sok pénzt Orbán Viktornak, ami Kárpátaljára érkezett. Azzal is fenyegetik az embereket, hogy ha nem a Fidesz győz, akkor elvesztik ezeket a magyarországi támogatásokat. Az Azonnalin nemrég nagyriportban mutattuk meg, milyen most Kárpátalja, ahol nem a kijevi, hanem a budapesti idő szerint élnek. Sokat számítanak a Budapestről érkezett segélyek.

Úgy tudjuk, hogy a buszoztatás szervezéséből az egyházak is kiveszik részüket. Forrásunk múlt hétvégén rokonainál járt az egyik kárpátaljai magyar településen és állítása szerint a vasárnapi istentisztelet után maga a pap hirdette ki, hogy mikor és honnan indul a busz Beregszászba, hogy a konzulátuson átvegyék a szavazólapot és szavazhassanak. Ám hiába kerestük, sem az ottani sajtóban, sem a Facebookon nem találtuk nyomát ilyenfajta szervezésnek.

A püspök a Fidesznek szorít

Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke az Azonnalinak elmondta: az ő gyülekezetükben tudomása szerint nem történt ilyesmi, de logikusnak tartja, hogy a kárpátaljaiak összefogjanak és már csak a pocsék útviszonyok miatt is együtt tegyék meg az utat valamelyik konzulátusra, ebben ő semmi kivetnivalót nem lát. Zán-Fábián szerint a kárpátaljaiak számára ugyanis egyáltalán nem mindegy, mi lesz a magyarországi választás kimenetele. Április 8-a kulcsdöntő momentum nem csak a magyar nemzet, de Európa jövője szempontjából is: a kontinens sorsa a tét – fogalmazott.

Felvetésünkre, miszerint a Fidesz is pont ezzel a szöveggel kampányol, a püspök azt mondta: 

„Hát nem is Gyurcsány Ferenc mellett kampányolunk. Ha ezt a választást a Fidesz-KDNP nyeri, Európának van esélye arra, hogy észhez térjen.”

A református püspök az Azonnalinak beszámolt arról is, hogy választási útmutatást ugyan nem adtak lelkészeik az istentiszteleten, arra azonban felhívták a gyülekezetek figyelmét, hogy vegyenek részt minél nagyobb számban a magyarországi választáson. 

Résen az ukrán szervek

Csakhogy Ukrajnában tiltott a kettős állampolgárság, ezért információnk szerint nem akarják nagy dobra verni a buszoztatást, nehogy felkeltsék az ukrán hatóságok érdeklődését. Ukrán részről a kárpátaljai szavaztatós szervezkedésről valószínűleg tudnak, sőt az is elképzelhető, hogy az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) direkt hagyja, hogy szervezetten utaztassák a magyar szavazókat, mert így könnyebb őket megfigyelni. Vagyis a magyar országgyűlési választásokat használják fel az ukrajnai magyarokra nézve hátrányos adtatgyűjtés céljából. Hiszen aki ezekben a napokban konzulátusokra utazik, annak vélhetően magyar útlevél is lapul a zsebében.

Erről az Azonnalinak egyébként Zán-Fábián Sándor is beszélt: egy ehhez hasonló forgatókönyvet a református püspök is elképzelhetőnek tart, szerinte az ukránok ezt eljátszották már az orosz elnökválasztáson, amikor blokád alá helyezték a kijevi orosz külképviseletet.

És különösen igaz lehet ez majd azokra, akik állandó magyarországi lakcímmel rendelkeznek, és Magyarországon kívánják leadni voksukat. Az ukrán szervek alaposságát ismerve

könnyen elképzelhető, hogy április 8-án és az azt megelőző napokban igen tüzetesen regisztrálják majd a Magyarországra igyekvő kárpátaljai magyarokat is.

Az alibi: kiállításlátogatás

A napok óta tartó, és vélhetően még jövő héten is folytatódó buszoztatásra is emiatt van egyébként szükség. A legtöbben pont az állampolgárságuk titkolása miatt nem a saját ottani lakcímükre kérik a szavazólapjukat, hanem valamelyik konzulátusra, mert erre is van lehetőség. Így viszont oda kell utazni, amire sokaknak leginkább a költségek miatt nincs módja. A szavazatukra viszont nyilván szükség van, hát segítenek nekik. Forrásunk szerint fedősztori is van, méghozzá az, hogy mindkét konzulátuson szerveztek egy-egy kiállítást, amely pár hétig megtekinthető még, és azokra viszik az embereket.

Nem is akármilyen kultúrprogram vár majd rájuk.

Ungváron Holló Katalin grafikusművész kiállítása tekinthető meg, Beregszászban pedig hétfőn volt a Szász Jenő-féle Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében zajlott gyermekrajzverseny díjkiosztó ünnepsége. Forrásunk azt gyanítja, hogy az egyébként nemes ügyek mentén mindkét esetben összejátszás történt, a konzulátusok elvileg pártfüggetlen munkatársai együttműködnek a fideszes szavazatszállítás szervezőivel.

Próbáltuk keresni őket hivatalos telefonszámaikon: az ungvári konzulátus telefonjában egy géphang azt közölte, zárva tartanak. Ez persze csak a telefonos ügyelet zárvatartása: a konzulátus honlapja szerint a levélszavazatokat reggel 6 és este 20 óra között le lehet náluk adni. A beregszászi telefont sem vették fel. Ahogy a KMKSZ központi telefonszámát sem. És számos olyan, a KMKSZ-hez vagy a református egyházhoz kötődő személy sem válaszolt érdeklődésünkre, akinek lehet köze a buszoztatáshoz.

FOTÓK: Gergely Előd Gellért / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek