Így használhatná ki egy titkosszolgálat a székelyek ügyét

Szerző: Bukovics Martin
2018.03.25. 18:55

Mi Vlagyimir Putyin fő célja Európában? Egyezik-e mindig az amerikai érdek az amerikai kormányéval? Mire képes a magyar titkosszolgálat? Meg tudja-e védeni a magyar honvédség Magyarországot, ha Románia fogja magát, és bevonul a Tiszáig? Mi választja el a terroristát a háborús hőstől? Aggasztó közeljövőről szól az év magyar geopolitikai thrillere.

Így használhatná ki egy titkosszolgálat a székelyek ügyét

Rád szegeződik a tekintete. Hiába vette fel napszemüvegét Vlagyimir Putyin, pontosan tudod, hogy rád néz. Egyik lencséjében a magyar Országgyűlés, a másikban a bukaresti parlament monstruma tükröződik. Mögötte méteres lángokban ég a határ. És felvillan Székelyföld sziluettje is.

Nem, ez nem Orbán Viktor rémálma. Hanem az év könyvének borítója. A Máglyatűzé: egy letehetetlen magyar thrilleré, amiről az ötszázadik oldal végére érve is nehéz eldönteni, regény vagy inkább geopolitikai nagyelemzés akar-e inkább lenni. 

A Máglyatűz főleg titkosszolgálati ügynökök és egy, a Blackwater (vagy a Wagner) nevű magánhadseregre kísértetiesen hasonlító csoport vezetőjén, munkatársain, megbízóján és áldozatain keresztül meséli el,

mi történne, ha lángba borulna a Kárpát-medence az erdélyi magyarok ügye miatt.

Pontosabban: hogyan tudja felhasználni a határon túli magyarok ügyét – távolabbról nézve: az etnikai konfliktusokat – egy, a nemzetközi rendszer stabilitásának felborításában érdekelt nagyhatalom. Mik az érzékeny pontok magyar és román oldalon? És hogyan csinálták az amerikaiak Boszniában?

A rengeteg, időben és térben is külön utakon haladó történetszál miatt nem a harrypotteri értelemben vett könnyen olvashatóság az első, ami eszembe jut a Máglyatűzről. A kötet mégis magába szippant már az első pár fejezetet követően. De nem csak az álnéves szerző, David Autere-nek az Ügy iránti elkötelezettsége és eddigi, tippre katonai pályafutásával járó tudása miatt.

Hanem mert egyáltalán nem fukarkodik megosztani az olvasóval információit. A szerző legalább olyan élvezettel és részletgazdagsággal írja le egy repülőjárat ebédmenüjét, mint a Bukarestet Konstancával összekötő Anghel Saligny vasúti híd történetét, vagy épp egy Fekete-tengeri hadihajó felrobbantásának folyamatát. Autere nem csak mesél, magyaráz is: pénzügyeket, politikát, háttérfolyamatokat és alkukat, személyiségtorzulást, közlekedésszervezést, néplelket.

Mi Vlagyimir Putyin fő célja Európában? Egyezik-e mindig az amerikai érdek az amerikai kormányéval? Mire képes a magyar titkosszolgálat? Meg tudja-e védeni a magyar honvédség Magyarországot, ha Románia fogja magát, és bevonul a Tiszáig? Mi választja el a terroristát a háborús hőstől? Összeugrasztható-e egymással két NATO-tag?

Nem biztos, hogy első olvasásra összeáll a sztori. De a híradókban sem mindig szokott.

A Máglyatűz pár fejezete online is olvasható a könyv honlapján. Némi kedvezménnyel meg is lehet rendelni onnan.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek