Ami veszélyesebb a terrorizmusnál

2018.03.23. 17:32

Ha racionálisan nézzük, a terrorizmus önmagában képtelen megrendíteni az európai társadalmakat. Rendszerszinten sokkal veszélyesebb a direkt pánikkeltés és egész társadalmi csoportok démonizálása.

Ami veszélyesebb a terrorizmusnál

Ma terrortámadás történt Franciaországban, ahol egy magányos merénylő az ISIS nevében túszokat ejtett egy kisvárosi szupermarketben, 3 embert megölt, és többet megsebesített.

A francia csendőrség speciális egysége néhány órán belül megölte a támadót, akit azóta már azonosítottak. Az illető tipikus ISIS-terrorista: marokkói származású, de már régóta Franciaországban élő, 26 éves többszörösen elítélt piti bűnöző, akit valószínűleg interneten hálóztak be az ISIS toborzói.

Akármennyire is tragikus az eset, valójában az iszlamista terrorszervezet gyengeségének a jele.

A száznál több halálos áldozattal járó, katonai alapossággal megtervezett 2015-16-os terrorcselekményeket azóta nem sikerült megismételni, helyette ilyen „magányos farkas” őrülteket vesznek rá néhány szerencsétlen járókelő megtámadására.

A tervezett cselekmények 90 százalékát a titkosszolgálatok még a végrehajtás előtt meghiúsítják. Ha egész Európát nézzük, akkor is azt látjuk, hogy az iszlám terrorizmus – bár továbbra is veszélyt jelent – nem okoz a titkosszolgálatoknak és a rendfenntartó erőknek kezelhetetlen kihívást.

A terrorizmusnak az a lényege, hogy kevés befektetéssel (ugyebár nagyon könnyű egy-két magányos elmebeteget behálózni a neten), viszonylag kis kárt okozva (Európában évente többen fulladnak fürdőkádba, mint ahányan terrorcselekmény miatt halnak meg) is aránytalanul nagy médiahatást lehet elérni.

Pedig, ha racionálisan nézzük, a terrorizmus önmagában képtelen megrendíteni az európai társadalmakat. Rendszerszinten sokkal veszélyesebb a direkt pánikkeltés és egész társadalmi csoportok démonizálása. Ezt Nyugat-Európában a nagy többség tudja is.

Amikor nem válaszolnak a provokációra aránytalan, kollektív megtorlással és gyűlölködéssel, az nem a gyengeség jele – hanem a bölcsességé.

A poszt megjelent a Diétás Magyar Múzsán is, ott is tudod lájkolni!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek