Egy magyar származású elnököt már őrizetbe vettek

Kardos Gábor

Szerző:
Kardos Gábor

2018.03.21. 09:45

Fantasztikus utazás a jogállamiság és a szabad sajtó világába, a távoli Európába, ahol lehetséges az, hogy őrizetbe veszik Nicolas Sarkozy-t, aki pár éve még Franciaország elnöke volt!

A hét híre lehetővé tesz számunkra egy fantasztikus utazást a jogállamiság és a szabad sajtó világába, a távoli Európába, ahol lehetséges az, hogy őrizetbe veszik Nicolas Sarkozy-t, aki pár éve még Franciaország elnöke volt. A vád most az, hogy nem kis részben líbiai korrupciós pénzből finanszírozta választási kampányát. Majd „hálából” ő indította meg azt a katonai offenzívát, ami révén megdöntötték Kadhafit, és – mint tudjuk – azóta is káosz van Líbiában.

Mi több, az így kinyílt Földközi-tengeri folyosón jön jelenleg a legtöbb afrikai bevándorló Európába. Tehát minden tekintetben rettentően „sikeres” akciókról, rendszerszerűen korrupt politikai manőverek szövevényéről lehet szó, aminek a kulcsát talán éppen ebből a most folyó vizsgálatból tudhatnánk meg.

Persze Sarkozy-t is megilleti az ártatlanság vélelme, amíg nincs ítélet. Csak épp senki sem nagyon hisz az ártatlanságában.

Mégiscsak van tehát olyan, hogy egy legalább nevében, származására nézve magyar elnököt felelősségre vonnak – ha nem is Magyarországon, legalább a távoli Franciaországban. Persze ilyesmi csak úgy lehetséges, ha az adott országban van valóban független sajtó, mert ezt a Sarkozy-ügyet az egyetlen olvasói által eltartott francia hírportál, a Mediapart tárta fel. (Nem árt aláhúzni, a sajtó szabadságának döntő ismérve az adott médium anyagi függetlensége.)

A szabad sajtóhoz kell még a független igazságszolgáltatás is, különben hiába írnak meg olyan ügyeket, mint amilyeneket itthon az Átlátszó szokott megírni, ha utána nem indul vizsgálat. Illetve indul, de aztán nincs semmilyen jogi következménye. Sarkozy esetében már az sem elhanyagolható következmény, hogy a volt elnököt őrizetbe vették.

Sokan már valami hasonlóval is megelégednének egy illiberális demokráciában. De ne álmodozzunk: nálunk momentán egy ilyen ügy eleve kizártnak tűnik. Nálunk volt elnökök vagy más politikusok jogi felelősségre vonása helyett legfeljebb karaktergyilkosságokkal állnak bosszút, újabban pedig a jogi és politikai elégtétellel fenyegetőzés jött divatba. Akármit jelentsen is ez.

Jogállamhoz illő eljárást biztos nem ígér.

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől
Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek