Akár az Európai Néppárthoz is csatlakozna a Momentum

Szerző: Kiss Brigi
2018.03.13. 11:05

Három verzión gondolkozik a Momentum azzal kapcsolatban, hogy melyik európai pártcsaládhoz csatlakozzanak, ha 2019-ben sikerül bejutniuk az Európai Parlamentbe. Fekete-Győr András pártelnök szerint a Liberálisok, az Európai Néppárt vagy egy Emmanuel Macronék által szervezett esetleges új európai pártcsalád is szóba jöhet számukra.

Akár az Európai Néppárthoz is csatlakozna a Momentum

Még nem tudja a Momentum, hogy ha 2019-ben bejutnának az Európai Parlamentbe, akkor melyik frakcióhoz csatlakoznának, de három forgatókönyben is gondolkoznak – mondta el az ezzel kapcsolatos kérdésre válaszolva Fekete-Győr András pártelnök a Republikon Intézet Kire szavazzanak a liberálisok? című beszélgetés-sorozatának hétfői állomásán.

Az első verzió, hogy az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) képviselőcsoportjába ülnének be. Fekete-Győr elmondása szerint ugyanis több ALDE-hez tartozó párttal van jó kapcsolata a Momentumnak. 

A második opció, ami elsőre azért talán kicsit meglepőnek tűnik, hogy az Európai Néppárthoz csatlakoznának. 

„De meg kell fogni és páros lábbal ki kell innen vágni a Fideszt”

– tette hozzá a Momentum elnöke, aki szerint lehet, hogy ez megvalósítható a következő évben. Ezt azonban nem tudja, azt viszont igen, hogy a nemzetközi politikai élet szereplői nagyon nyitottak a Momentumra, „sokszor többre tartják, mint idehaza”. Komoly félként van kezelve a Momentum külföldön, a közelmúltban ő maga is találkozott például egy CDU-s miniszterrel – mesélte Fekete-Győr.

A harmadik verzió a párt számára pedig az lehet, hogy ha az En Marche, Emmanuel Macron francia elnök mozgalma új pártcsaládot alapít, akkor hozzájuk csatlakoznak, ugyanis Fekete-Győr szerint oda is csábítgatják a Momentumot. 

A pártelnök azt ígérte: 2019-ig el fogják dönteni, hogy a három lehetséges opció küzül végül melyiket választja a Momentum. Szeretnének úgy elindulni az EP-választáson, hogy a választók tudják, hová ülnének be a mometumosok, ha bejutnának az Európai Parlamentbe.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek