Ukrajna már hivatalosan is NATO-aspiráns lett

2018.03.10. 21:57

Ukrajna már hivatalosan is NATO-aspiráns lett

Az MTI beszámolója szerint több ukrán hírportál hírt adott arról, hogy a NATO hivatalosan elismerte Ukrajna törekvését a teljes jogú tagságra a katonai szövetségben. A NATO hivatalos honlapján, a bővítéséről szóló részben pénteken frissítette azt a korábban közzétett anyagát, amelyben felsorolja azokat a partnerországokat, amelyek kinyilvánították a tagságra irányuló törekvésüket.

A dokumentum 2017. június 16-i változatában még csak három ilyen országot sorolt fel, Bosznia-Hercegovinát, Georgiát/Grúziát és a Macedón Köztársaságot. A pénteken frissített változatban viszont negyedikként már Ukrajnát is megnevezi a NATO a dokumentumban.

Mindeddig a NATO-ban elutasították annak hivatalos elismerését, hogy Ukrajna célul tűzte a csatlakozást. Az MTI által idézett 112.ua nevű ukrán hírportál szerint a szövetség ezt korábban azzal magyarázta, hogy a kijevi vezetés hivatalosan nem deklarálta Ukrajna törekvését a NATO-tagságra. A 112.ua hozzátette, hogy ezen túlmenően a szintén NATO-tag Magyarországgal való kapcsolatokban keletkezett bonyodalmak még inkább megnehezítették Ukrajna megnevezését az említett dokumentumban.

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere a hírre reagálva gyorsan közölte is: a soron következő NATO-Ukrajna miniszteri bizottsági üléseket és a NATO-Ukrajna csúcstalálkozót is megvétózza Magyarország mindaddig, amíg Ukrajna a magyar nemzeti közösség érdekeit sértő javaslatokat és törvényeket vissza nem vonja, illetve hatályon kívül nem helyezi.

Ilyen például az ukrán oktatási törvény, amit Ukrajna nagykövete az Azonnalinak adott interjújában igyekezett megvédeni, mondván az vele a cél, hogy az ukrán nyelv olyan szerepet játsszon Ukrajnában, mint a magyar Magyarországon. A nem túl rózsás ukrán-magyar viszonyt az ukrán diplomata azzal magyarázta, hogy Oroszországnak az az érdeke, hogy a két szomszédos országot egymásnak ugrassza.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek