Lázár János nem ismeri a Népszínház utcát

Szerző: Kiss Brigi
2018.03.08. 19:07

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egészen Bécs Favoriten kerületéig ment, hogy szörnyülködjön a bevándorlás következményein, de a budapesti Népszínház utcával és az ottani körülményekkel már egyáltalán nincs képben. Lázár János ráadásul megpróbálta azt sugallni, hogy kérdésfeltevésünkkel cigányozunk, de emlékeztettük: a cigányokat Orbán Viktor tartja bevándorlónak, nem mi.

Lázár János nem ismeri a Népszínház utcát

Lázár János bécsi videójától volt hangos a héten a magyar és az osztrák sajtó. Ha már a várakozásokkal ellentében mégis volt kormányinfó a héten, az Azonnali ehhez lazán kapcsolódó kérdéseket tett fel a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Megkérdeztük például, hogy mikor és hol járt életében először külföldön, és hogy akkor nem találta-e ijesztőnek a külföldieket? 

Válaszában a miniszter elmondta: valamikor a nyolcvanas években járt először külföldön, és talán Szlovákiában. Második kérdésünkre visszakérdezett: „Magamra gondol, hogy én megijesztettem-e a szlovákokat?” Válaszunkban jeleztük: nem, hanem arra, hogy őt megijesztették-e a szlovákok. Lázár ennek ellenére saját maga ijesztő voltáról elmélkedett tovább: 

„Nem emlékszem, hogy mint 10 éves gyerek megijesztettem volna a tátralomnici libegőn a szlovák polgártársakat. Nem tűntem veszélyesnek.”

Lázár esete a VIII. kerülettel

Ezt követően arról érdeklődött az Azonnali a miniszternél, hogy mikor járt utoljára a Budapest bevándorlónegyedének mondható Népszínház utcában és környékén, de úgy tűnik, nem csak Fekete-Győr András Momentum-elnök áll hadilábon Józsefvárossal, hanem a kancelláriaminiszter is, aki inkább visszakérdezett: 

„A Népszínház utcában? Melyik utca az?”

Ezután a következő párbeszéd játszódott le az Azonnali és Lázár János között, aki egyébként megpróbálta cigányozásnak beállítani a kérdésünket:

Azonnali: A Blaha Lujza tértől indul kifelé a VIII. kerületben.

Lázár János: Mi a kérdés? 

Azonnali: Hogy mikor járt ott utoljára? Vagy nem járt ott soha még? 

Lázár: De, a VIII. kerületben jártam, de hogy a Népszínház utcában mikor jártam...

Azonnali: Akkor biztonságosnak tartja-e vagy nem?

Lázár: Nem járnak ott bevándorlók.

Azonnali: Dehogynem.

Lázár: Ha a cigányokra gondol...

Azonnali: Nem a cigányokat gondolom bevándorlónak. Orbán Viktor gondolja a cigányokat bevándorlónak. (Itt Orbán Viktor azon miskolci kijelentésére utaltunk, amelyben a miniszterelnök bevándorlóknak nevezte a Miskolcra költöző cigányokat.)

Lázár: Azt bölcsen is teszi. Ez nem vezet jóra. 

Azonnali: Hát ez Orbán Viktor szokása, nem az enyém.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Népszínház utca kapcsán még annyit jegyzett meg: nem gondolja, hogy Magyarországon vagy Budapesten akkora muszlim közösség lenne, mint néhány nagyváros bizonyos kerületeiben.

Lázár elismerte: nem tudja megvédeni a kormány a bevándorlóktól az országot 

Arról is érdeklődtünk még Lázár Jánosnál, hogy mivel állítása szerint egyre több nyugat-európai város válik bevándorlóvárossá, vajon eljuthatunk-e oda, hogy emiatt kilépünk az Európai Unióból, hiszen a schengeni övezet miatt és a munkaerő szabad áramlása miatt előbb utóbb ez problémát jelenthet. „Nem hiszem, hogy ide eljutunk” – válaszolta a miniszter.

Lázár szerint teljesen világos, hogy a bevándorlóvárosok Nyugat-Európában vannak, míg Közép-Európában nincsenek ilyenek.

A miniszter úgy látja: miután mindannyian szabadon kelünk-járunk Európában, európai uniós állampolgárok vagyunk, van összehasonlítási alap.

„Amszterdamban szeretnénk élni, vagy Budapesten szeretnénk élni? És a kettő között ilyen szempontból mi a különbség? El kell menni, meg kell nézni, és mindenkinek személyes döntést kell hozni” – fejtegette.

Lázár egyébként saját elmondása szerint járt Párizsnak egy olyan kerületében, ahol 133 náció él, a rendőrség épülete egy katonai bázisra hasonlít, volt olyan éjszaka, amikor 5000 autót gyújtottak fel ott, és még a buszsofőr is óva intette őt, hogy este busszal menjen vissza a szállodába. Épp ezért ő maga kíváncsi lenne arra, mint mondanának a párizsiak, ha arról kérdeznék őket, hogy visszaforgatnák-e az idő kerekét  30-40 évvel. 

Mivel Lázár János nem értette meg a dilemmát, amit felvetettünk neki, megpróbáltuk máshogy, és arról érdeklődtünk, hogy ezek szerint a kormány is úgy tervezi: nem valószínű, hogy Budapest gazdaságilag olyan várossá váljon, hogy Nyugat-Európából ide akarjanak jönni munkavállalók?

A miniszter válaszában leszögezte, hogy „Budapest már most jobban fejlődik sok nyugat-európai városnál, ami a turizmust illeti, és több diák jön ide tanulni, mint más délnyugat-európai városba.”

Erre visszakérdeztünk, hogy de akkor a nyugat-európai városokban élő bevándorlók is jöhetnek ide, nem? Mire Lázár kapitulált: 

„Ha uniós állampolgárok, akkor mozgásukban nem korlátozhatóak.”

Lázár megjegyzése egyébként csak részben igaz: nem csak az uniós állampolgárok nem korlátozhatók az EU-n belüli mozgásukban, hanem senki, akinek valamilyen legális jogviszonya van az EU-n belüli tartózkodásra, legyen az valamilyen menedékjogi státusz vagy éppen munkavállalási engedély.

FOTÓ: Balogh Zoltán, MTI

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek