Hogyan lesz itt rend? Pártok a lényegről

2018.02.28. 18:32

Összellenzéki egyetértés körvonalazódik az önkormányzati rendőrség ügyében, bár mindenki máshogy hívja. A Jobbik már letett arról, hogy rendet, csendőrséget, most inkább azon ötletelnek, hogyan kéne a rendőrök presztízsét növelni. A titkosszolgálat csak a DK-t, a közmunkások csak Karácsony Gergelyt érdeklik. Végre a lényegről beszélnek a pártok!

A hivatalosan csak pár napja megkezdődött kampány már jóval régebb óta csak a sorosozás-korszakváltás-orbánozás tengelyén mozog. Szerintünk ez így nincs jól, ezért A lényeg címmel sorozatot indítunk. Felkértük a pártokat, hogy egy-egy percben mondják el: konkrétan mit ígérnek tíz általunk megadott szakpolitikai területen. Az egyes pártok ígéreteit véletlenszerű sorrendben láthatjátok. Felkérésünkre egyedül a Fidesz mondott nemet: úgy tűnik, most sincs bővebb ígéretük annál, hogy folytatják.

+ + +

 

Beszédes, hogy mi jut eszükbe a pártoknak, ha a belügyekről kell beszélniük. A rendőröknek szinte mindenki fizetésemelést ígért: emellett az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely a szolgálati nyugdíjuk adómentességét, az LMP-s Kanász-Nagy Máté a korkedvezményes nyugdíjat adná vissza nekik.

A jobbikos Mirkóczki Ádám pedig a presztízsüket. Ezt szerinte nem csak fizetésemeléssel lehet, hanem azzal is, ha nem politikai megrendeléseket kell teljesíteniük. Meg azzal, ha határvédelem helyett bűnüldözésre vetik be őket: előbbi ugyanis a határőrség feladata, amit a Jobbik visszaállítana.

Csendőrség nem került szóba a Jobbik részéről, viszont valami hasonlót emlegetett az LMP, a Momentum és Karácsony Gergely is: ki önkormányzati-, ki közösségi rendőrség név alatt.

A rendőrségen túllépve – már akinek sikerült – elég vegyes témákkal hozakodtak elő a pártok. A Momentum az online közigazgatás kiterjesztését és az önkormányzati hatáskörök visszaadását, a DK a titkosszolgálatok Fidesz-befolyás alóli kivonását említette, Karácsony Gergely pedig a közmunkásokkal helyzetéről beszélt.

Arról senki nem ejtett egy szót sem, hogy lebontaná, vagy meghagyná-e a határkerítést. Véletlen?

FOTÓ: Pixnia

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek