Teljesen egyértelmű, hogy ez kinek az érdeke

Nepop Ljubov

Szerző:
Nepop Ljubov

2018.03.01. 19:50

Azok az erők, akik Ukrajna és Magyarország kapcsolatainak rombolására törekednek, nagyon aktívan dolgoznak. Ennek közösen ellen kell állnunk.

A szerző Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Ezt az írást a komplett magyar sajtónak körbeküldte. A szövegben lévő linkeket az Azonnali helyezte el.

+++

A KMKSZ-székház február 27-én, kedd hajnalban történt felgyújtása aljas cselekedet volt, elkövetőit fel kell deríteni és felelősségre kell vonni, az ukrán bűnüldöző szervek ezen dolgoznak.

Ez az egyértelmű ukrán álláspont, amelyet február 27-én délelőtt nyilvánosságra hoztunk az én, valamint Pavlo Klimkin Ukrajna külügyminisztere és Ukrajna Külügyminisztériuma hivatalos nyilatkozataiban. A Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal és a KMKSZ közös nyilatkozatában, valamint a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének nyilatkozatában is megjelent. Az esti órákban Ukrajna hivatalos álláspontját Ivanna Klimpus-Cincadze, Ukrajna miniszterelnök-helyettese is megismételte.        

Amennyiben a fenti lépések után egy hivatalos magyar tisztviselő a sajtón keresztül felszólította az ukrán hatóságokat, hogy határolódjanak el a fenti cselekménytől, a magyar média hozzájárulását kérném, hogy az említett ukrán nyilatkozatokat hozzák nyilvánosságra, hogy az ukrán álláspont teljesen ismert legyen.

A magyar közvélemény teljeskörű tájékoztatása céljából a Nagykövetségünk a hivatalos weboldalán, valamint a közösségi oldalakon keresztül is nyilvánosságra hozta az említett álláspontokat, valamint eljuttatta a nyilatkozatokat a Magyar Távirati Irodához is.

Meggyőződésem, hogy minden józan gondolkodású ember számára teljesen

nyilvánvaló, hogy ez az akció és a nemzetiségi ellentét szítása nem áll az ukrán fél érdekében. Úgy vélem, az is teljesen egyértelmű, kinek az érdekeit szolgálják az ehhez hasonló akciók.

Ezzel összefüggésben fontos megjegyezni, hogy február 27-én kapott nyilvánosságot az a hír, hogy letartóztatták azokat a lengyel állampolgárokat, akik a KMKSZ-iroda elleni, február 4-én elkövetett első támadás feltételezett elkövetői voltak. Az első merényletet az ukrán fél által beszerzett bizonyítékok szerint ezek az állampolgárok követték el, akik a lengyel „Falang” elnevezésű szélsőséges szervezethez tartoznak, amelynek tagjai harcoltak az orosz agresszor oldalán Kelet-Ukrajnában. Ez a tény bizonyítja, hogy azok az erők, akik Ukrajna és Magyarország kapcsolatainak rombolására törekednek, nagyon aktívan dolgoznak.

Ugyanazon a napon, február 27-én a magyar sajtó közzétett egy videófelvételt, amelyen ismeretlen személyek, akik „ukrán nacionalistáknak és hazafiaknak” mutatkoztak be, magyar és lengyel zászlókat égetnek. Ez felvet számomra egy retorikai kérdést: senkiben sem merült fel az a gondolat, hogy

ez a videó túlságosan szépen illeszkedik az ukránok magyarokkal szembeni negatív hozzáállásának képébe, amelyet valaki nagyon igyekszik öszzeállítani?

Ilyen körülmények között a légkör javításához nem segít annak kétségbe vonása, hogy kellett-e az „és nem is lesz” kifejezés a magyar–ukrán alapszerződés „a felek tiszteletben tartják egymás területi épségét, és kijelentik, hogy egymással szemben nincs és nem is lesz területi követelésük” mondatába; valamint az Ukrajna alkotmányával ellentétes területi autonómiáról való elmélkedés abban a cikkben, amely ma jelent meg a „Magyar Idők” központi napilapban.   

Meggyőződésem, hogy az ukrán–magyar kapcsolatoknak stratégiai jelentősége van mind országaink, mind a régió számára.

Nekem személy szerint nincs kétségem afelől, hogy népeink barátok voltak és lesznek. Ugyanúgy nincs kétségem afelől, hogy Ukrajnában nincs magyarellenes hangulat.

Ugyanúgy nem kételkedem abban, hogy a nacionalista és a soviniszta jelzők az ukránokkal vagy az ukrán kormánnyal szemben nem felelnek meg a valóságnak. A vágy országuk fejlődésére és a népük iránti szeretet egyaránt jellemző az ukránokra és a magyarokra, és semmilyen mértékben nem ellentétes egymás iránti tiszteletünkkel és pozitív hozzáállásunkkal.

Ugyanakkor határozottan fel kell lépnünk ezekkel az érzelmekkel való manipulációk ellen és a radikalizmus bármely megjelenése ellen, aminek célja a nemzetiségi ellentétek szítása.

Ma rendkívül fontos, hogy megállítsuk a negatív érzelmek elburjánzását, amelyek mindannyiunknak ártanak. Felkérek mindenkit az együttműködésre annak érdekében, hogy közösen álljunk ellen országaink kapcsolatainak rombolására tett kísérleteknek, megértve azt, kinek az érdekeit szolgálja ez a konfrontáció.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek