Lázár: Ingeborg Grässle vagy utálja Orbán Viktort vagy vonzódik hozzá

Szerző: Kiss Brigi
2018.03.01. 19:16

Nem tulajdonít túl nagy jelentőséget Lázár János annak, hogy a Fidesz pártcsaládjának egyik képviselője követel valódi vizsgálatot az Elios-ügyben. Szerinte ugyanis Ingeborg Grässle német kereszténydemokrata EP-képviselő teljesen rá van állva Orbánra: vagy utálja, vagy viszonzatlan vonzalommal viseltetik iránta. A miniszter az Azonnalinak arról is beszélt: Emmanuel Macron francia elnök állításával szemben Magyarország ugyanazt gondolja az európai konzultációról, mint a V4 többi országa, és a részletek ismeretében dől majd el, hogy részt veszünk-e benne vagy sem.

Lázár: Ingeborg Grässle vagy utálja Orbán Viktort vagy vonzódik hozzá

Nem csak a külügyminiszter Szijjártó Péter gondolja úgy, hogy Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának néppárti, vagyis a Fidesszel egy frakcióban ülő elnöke bele akar avatkozni a magyar választásokba. Grässle ugyanis új, „valódi” rendőrségi vizsgálatot sürget az Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt érintő Elios-ügyben. Mindezt Lázár János is a választásba való beavatkozásnak minősítette. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére a kormányinfón úgy fogalmazott: 

„Elolvastam néhány Facebook-bejegyzését a képviselőtársamnak, aki kifejezetten utálja Orbán Viktort. Kifejezetten elfogult politikailag Orbán Viktorral szemben. Tehát ő objektív véleményt ebben a kérdésben nem tud tenni.”

Majd hozzátette: ismeretlen tettes ellen már elrendelték a nyomozást a Tiborcz-ügyben, a magyar hatóságok pedig mindent megtesznek az ügy kivizsgálása érdekében. 


Arra a kérdésre, hogy hol van a határ a baráti kritika – hiszen Grässle annak az Angela Merkel vezette CDU-nak a képviselője, amely az Európai Néppárt tagja, akár a Fidesz –, illetve a választásokba való beleszólás között, Lázár úgy válaszolt: 

„Öt héttel választás előtt mi más lenne, mint beleszólás a választásba? 39 nap múlva választások lesznek. Egy korrekt európai parlamenti képviselő ilyenkor szépen csendben marad. Majd elmondja április 9-e után a véleményét.”

Nem mindenki szereti a Fideszt a Néppártban, de ez ilyen

Megkérdeztük Lázár Jánost arról is, hogy mivel nem Grässle az egyetlen, aki kritizálja a Fideszt az Európai Néppárton belül, megtörténhet-e, hogy 2019-ben majd egy másik EP-frakcióba ülnek át Szájerék-Deutschék, Lázár úgy felelt: ők, vagyis a Fidesz az Európai Néppárt tagjai, minden testvérpártjukkal együttműködnek Európa sikeressége érdekében. 

„Az Európai Néppárt egy nagy politikai család. Vannak, akik szeretik a Fideszt, vannak, akik nem, és vannak, akik utálják Orbán Viktort.”

Lázár szerint egyébként Ingeborg Grässle

„valamiféle személyes frusztrációval vagy viszonzatlan vonzalommal van Orbán Viktort illetően”.

Valamiféle különleges érdeklődéssel övezi Orbán Viktort, ezért ment el a szülőfalujába, és „írogat róla össze-vissza mindent”. „Nem tudunk ezzel mit kezdeni. A hölggyel Orbán Viktor szerintem életében nem beszélt, vele konfliktusa nem volt, mégis: ez a hölgy teljesen rá van állva a miniszterelnök úrra” – fejtette ki nézőpontját a német kereszténydemokrata képviselőről a fideszes miniszter. 

Lehet, hogy mégis konzultálunk majd az EU jövőjéről

Kérdeztük Macron tervezett konzultációjáról is Lázár Jánost, válaszában pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter rögtön pontosított, hogy nem egészen úgy áll a helyzet, ahogy azt Emmanuel Macron francia elnök közölte. 

„Az, hogy elnök úr Magyarországot külön nevesítette, nem változtat azon a tényen, hogy a V4 ebben az ügyben közös állásfoglalást adott ki. Magyarország ugyanazt mondja, mint Csehország, Szlovákia vagy Lengyelország.”

Lázár közlése szerint a V4-ekkel közösen kiadott nyilatkozat lényege, hogy a négy tagállamnak vannak fönntartásai a konzultációval, nem szeretnék ugyanis, ha a nemzeti hatásköröket és kompetenciákat csorbítanák. 

A miniszter kérdésünkre válaszolva nem zárta ki kategorikusan, hogy Magyarország végül mégis részt vesz ebben az európai konzultációban. Ez majd a részletek fényében fog eldőlni. 

Szijjártó Péter külügyminiszter egyébkén éppen az Azonnali kérdésére azt mondta a magyarországi nemzeti konzultációk kapcsán: „Magyarország konzultációügyben amúgy sem szégyenkezhet, Európában mi biztosítjuk a legtöbb lehetőséget, hogy a magyar emberek elmondják a véleményüket a legfontosabb kérdésekről”. Mostanra azonban már a bíróság is kimondta első fokon, hogy ferdítenek a konzultációban, legalábbis a Helsinki Bizottságot illetően. 

Az ellentmondást felvetettük Lázárnak, de nem reagált rá érdemben arra hivatkozva, hogy megvárják a jogerős döntést, addig nem kommentálják a bíróság döntését. 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek