Gulyás Gergely: Hódmezővásárhely az ellenzékváltó hangulatra bizonyíték

Szerző: Kiss Brigi
2018.02.27. 21:43

Ilyen a demokrácia – ez volt a Fidesz frakcióvezetőjének első gondolata azután, hogy megtudta a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választás eredményét. Gulyás Gergely az Azonnalinak arról beszélt: azért nyert Márki-Zay Péter a fideszes jelölttel szemben, mert nem látszódtak mögötte a pártok, így az ellenzékváltó hangulatra aligha van jobb bizonyíték, mint Hódmezővásárhely. Állítja: nem változik a Fidesz kampánya a vereség miatt.

Gulyás Gergely: Hódmezővásárhely az ellenzékváltó hangulatra bizonyíték

A Republikon Intézet Kire szavazzanak a liberálisok? című beszélgetés-sorozatának ezúttal Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője volt a vendége. A beszélgetés itt végignézhető. A politikust az eseményt követően kaptuk el néhány gyors kérdésre.

+++

Mi volt a legelső gondolata, amikor vasárnap meglátta a hódmezővásárhelyi választási eredményeket? 

Az, hogy ilyen a demokrácia.

És mit tanulhat ebből a vereségből a Fidesz? Mit rontottak el? 

Ez egy helyi önkormányzati választás volt, olyan helyi jellegzetességekkel, amelyek szerintem országosan nem ismételhetőek meg. De nyilvánvaló, hogy elemezni kell, hogy miért nem sikerült nagyobb arányban kiérdemelni a választópolgárok bizalmát. Azt azért hozzá kell tenni, hogy a szavazati arány nagyjából megegyezik azzal, amit Lázár János 2014-ben kapott.

Tehát nem vesztettünk szavazókat, hanem az történt, hogy az ellenzéki jelöltekre leadott szavazatok összeadódtak, ami egyébként tekintettel arra, hogy önmagát keresztény-konzervatívként deklaráló jelölt állt szemben velünk, annak volt köszönhető, hogy az ellenzéki pártok távol maradtak. Tehát

az ellenzékváltó hangulatra aligha van jobb bizonyíték, mint Hódmezővásárhely. Annak volt köszönhető a győzelem, hogy az ellenzéki pártok nem voltak jelen.

Ugyanakkor az eredmény azt megcáfolta, hogy a többség a Fidesz mögött állna.

Erre annyit tudok mondani, hogy a Lázár János a szavazatok 43-44 százalékét kapta meg legutóbb. Most 42 százalékot kapott a mi jelöltünk. Örülnénk, ha többet tudnánk kapni, és természetesen ezért kell dolgozni. De ezt óriási változásként feltüntetni a korábbi választási eredmények fényében tévedés. 

Akkor nem lesz ennek a választási eredménynek befolyása a Fidesz előzetesen eltervezett kampányára? 

A mi kampányunkra szerintem nem kell, hogy befolyással legyen. Nekünk világos mondanivalónk van. Világos az, hogy ma Európában a migráció a legmeghatározóbb kérdés és hogy ebben mi a mi álláspontunk, és mit ígérünk. És világos az is, hogy 2010 óta honnan hova jutott el az ország: több mint 750 ezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben; gazdasági növekedés van; a költségvetés kiegyensúlyozott; és az elmúlt évben 13 százalékos béremelkedés volt. 

Akkor marad a sorosozás is? Már Bencsik András is azt mondta az Echo TV Sajtóklub című műsorában hétfőn este, hogy talán ezt az elemi iskolai szintű sorosozást abba kellene hagyni.

Sokféle ember sokféle stílusban kommunikál. 

Akkor maradhat a sorosozás? 

Szerintem Soros Györgynek elég jelentős szerepe van a migráció, az európai nemzetállamok, a szuverenitás és az Európai Egyesült Államok eszméje kapcsán is.

Ez akár akadémiai értekezés tárgya is lehet, meg lehet egy kampány része is, ami természetéből adódóan mindig leegyszerűsítő, de úgy gondolom, hogy ez egy fontos kérdés. 

Egy pillanatra még térjünk vissza Hódmezővásárhelyhez. A Republikon Intézet beszélgetésén az előbb azt mondta, hogy a papok politizálhatnak, de pártpolitizálniuk nem szerencsés. Hódmezővásárhelyen a kampány során az egyik plébános nyíltan kiállt Márki-Zay Péterrel szemben és a fideszes Hegedűs Zoltán mellett, ráadásul tette mindezt a templomban. 

Egy önkormányzati választás az egy helyi közösség ügye. Ha ott egy atyának véleménye van arról, hogy az azóta már megválasztott polgármester az adott egyházközösség tagjaként, pláne jelöltjeként tüntette fel magát, én úgy gondolom, hogy joga van erről beszélni. Én nem gondolom, hogy lelkészeknek vagy papoknak korlátozható bármilyen formában a véleménynyilvánítási szabadsága.

Arra természetesen figyelnie kell egy lelkipásztornak, hogy olyan ne forduljon elő, hogy a pártpolitikai állásfoglalása megossza a gyülekezetet.

FOTÓ: Gulyás Gergely FB-oldala

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek