Szevasztok, parasztok! Ezt ígérik nektek a pártok!

2018.02.26. 17:07

Mi lesz a magyar földdel? Az ellenzéki pártokat nem annyira a külföldiek földszerzése zavarja, sokkal inkább a mutyigyanús földpályázatok. Ki hogyan hozná helyzetbe a kisebb, családi gazdaságokat? És ki hozná helyzetbe egyáltalán? Kellenek-e újra szövetkezetek a mezőgazdaságba? A lényeg második részéből kiderül, mit ígérnek a pártok a magyar vidéknek.

A kampány egy ideje leginkább csak a sorosozás-korszakváltás-orbánozás tengelyén mozog. Szerintünk ez így nincs jól, ezért A lényeg címmel sorozatot indítunk. Felkértük a pártokat, hogy egy-egy percben mondják el: konkrétan mit ígérnek tíz általunk megadott szakpolitikai területen. Az egyes pártok ígéreteit véletlenszerű sorrendben láthatjátok. Felkérésünkre egyedül a Fidesz mondott nemet: úgy tűnik, most sincs bővebb ígéretük annál, hogy folytatják.

+ + +

A legszembetűnőbb a pártok agráriumot érintő programjában, hogy senki nem merte hangzatosan megígérni, hogy nem engedik idegen kézbe a magyar földet. Ez mondjuk nem meglepő annak fényében, hogy már most is folyik emiatt Magyarország ellen egy kötelezettségszegési eljárás, bár kampányban az ilyesmi senkit sem szokott érdekelni.

Ha a külföldiek nem is, az oligarchák azért zavarják az ellenzéki pártokat.

Nem lövünk le nagy poént, ha eláruljuk, hogy a Fidesz többszöri noszogatásunkra sem volt hajlandó még ígérgetni se: hogy mivel ráztak le, azt is elolvashatjátok a fenti videóban. Szinte minden megszólaló ellenzéki politikus megemlítette, hogy a mutyigyanús módon eladott vagy bérbeadott földeket vissza kell adni a kisebb gazdálkodóknak.

Őket a Jobbik támogatásokkal, az LMP közbeszerzéseken való előnyben részesítéssel hozná helyzetbe. A Momentum viszont azt szeretné, hogy támogatások nélkül is önnfenntartóan tudjanak működni a kis gazdaságok. A nagyüzemek mellett egyedül a DK tette le kifejezetten a voksát, mondván: egyenrangúnak tekintik a kis- és nagyüzemeket, az a lényeg, hogy kooperáljanak.

A Gyurcsány-párt emellett még a TSZ-ek miatt rosszemlékű szövetkezeteket is visszaállítaná, sőt akár el is térne az egy tag-egy szavazat elvétől, nyilván ismét az említett nagyüzemek érdekében.

A fenntarthatóság és a környezetvédelmi szempontok az LMP-nél és a Momentumnál merültek csak fel, azonban

környezetvédelem és egészséges élelmiszerek ide vagy oda: senki nem szólt egy szót sem a rákkeltő gyomirtószerről, a glifozátról,

amit az EU épp most engedélyezett újabb öt évre a kormány hathatós közreműködésével.

FOTÓ: HeveaFan / Flickr / Creative Commons licenc

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek