Kocsis Mátéról kellene pszichológiai vizsgálatot csinálni, mondja a „kivizsgált” ellenzéki politikus

2018.02.23. 17:54

Kocsis Máté józsefvárosi fideszes polgármester sportot űz ellenfelei megalázásából és megfélemlítéséből – mondja az Azonnalinak Erőss Gábor, a Párbeszéd önkormányzati képviselője, akiről Kocsis pszichológiai vizsgálatot csináltatott a háta mögött. Erőss nem lepődik meg Kocsis húzásán, szerinte jellemzők rá az ilyenek. A Párbeszéd elnökségi tagja azt is elmondta: az MSZP-Párbeszéd legalább 20 százalékra számít áprilisban, és az LMP-vel és a Momentummal alakítanának kormányt.

Kocsis Mátéról kellene pszichológiai vizsgálatot csinálni, mondja a „kivizsgált” ellenzéki politikus

Vajon tényleg csináltatott önről pszichológiai vizsgálatot Kocsis Máté, vagy csak bekamuzta ezt a kampányban?

Kíváncsi vagyok én is, hogy ez csak egy blöff volt-e, amit tehetetlen dühében bedobott: mivel ahelyett, hogy asszisztáltam volna a sorosozáshoz, elkezdtem a korrupcióról és az egészségügy tarthatatlan helyzetéről beszélni. Ha tényleg csináltatott ilyet, akkor az sem kizárt, hogy csak rólam csináltatott, mivel pár éve már be vagyok neki akadva.

Az is lehet, hogy az egész ellenzékről készült ilyen vizsgálat?

Sokkal valószínűbb, hogy a kampány részeként legalábbis minden potenciális jelöltről csináltattak, hiszen készülhettek akár arra is, hogy ellenzéki jelöltként Kocsis Máté kihívója lehetek. Elképzelhető, hogy készültek másokról is ilyenek. Más kérdés, hogy valódi szakvéleményt a „páciens” személyes vizsgálata nélkül nem lehet készíteni. De biztos vannak olyan álszakértők, akik jó pénzért erre is vállalkoznak.

Önt eszerint nem hallgatták meg. Akkor ez a „szakvélemény” min alapulhat? A felszólalásain, a nyilvános interjúin, a Facebook-oldalán?

A Facebook-oldal érdekes. A politikus életének egy jelentős része a nyilvánosság előtt zajlik: a politikusi Facebook-oldalán. Eddig oké.

De ők a személyest nézték meg?

Volt már rá precedens, hogy Kocsis Máté a személyes oldalamról leszedett és felhasznált képet.

Nyilvános kép volt?

Az ismerőseim ismerősei láthatták. Az párezer ember. De az biztos, hogy a személyes oldalamról szedte le. Tehetetlen dühében szokott kontrollálatlanul csinálni dolgokat. A képemet akkor használta fel, amikor volt az a személyiségi jogi pere, arról, hogy ő meleg-e vagy nem. Ami engem egyébként nem érdekel. Viszont az tény, hogy ez rossz hatással volt az idegeire, szóval elkezdett mindenki mást buzizni. Volt egy húsz évvel ezelőtti képem, amin sárga virágok voltak a hajamban, kicsit hippi módon. Ezt kitette az oldalára egy célozgatós komment kíséretében, hogy

ő nagyon hetero, de mindenki más meleg.

Ha jól értjük, most visszatámad, és azt mondja, hogy neki vannak pszichológiai problémái.

Hát igen.

„Tehetetlen düh”, és hasonló diagnózisok hangzottak el az előbb. A nyolcadik kerület politikusai egymás pszichológiai szakértői?

Én politikai kérdésekkel foglalkozom. Politikai vita volt az is, amiben Kocsis Máté elkezdett személyeskedni. Elmondtam, hogy hiteltelen mindenféle sorosozás, amikor emberek halnak meg a kórházban azért, mert nincs elég ápoló és orvos. Meg hogy a gyanú szerint bűnszervezetben elkövetett csalás elkövetője a miniszterelnök veje. Mondjuk én is személyeskedtem, de nem vele: azzal indítottam, hogy eleve abszurd, hogy az a Szita Károly a szerzője a sorosellenes felhívásnak, akiről bebizonyosodott, hogy a kommunista diktatúra titkosügynöke volt. De Kocsis Mátéval nem személyeskedtem. Az viszont tény, hogy nem ez az első eset, hogy így eldurran az agya.

Akkor fog ön is csináltatni pszichológiai vizsgálatot Kocsis Mátéról?

Nem.

Sajnálja rá a pénzt?

Nincs értelme. Még a Trumpról készített „vizsgálatokra” is azt mondja az amerikai pszichiáter- és pszichológus szakma, hogy nem lehet ilyet csinálni személyes vizsgálat nélkül. Pedig ott elég egyértelmű a helyzet. De Kocsis Máté rendszeresen ezt csinálja. Amikor az átláthatóságért küzdöttem és azért, hogy a képviselői vagyonnyilatkozatok legyenek fenn a kerület honlapján, akkor is háromnegyedórás monológot tartott, teljesen elvesztette az önuralmát. Én vagyok a kedvenc ellensége.

Miért pont ön? Miért nem a „néppártosodó” Jobbik helyi képviselője, aki Soros mellé még az Európai Bizottság első emberét, Jean-Claude Junckert is felvenné a bevándorlást támogatók listájára?

Elég jó viszonyt ápol a Jobbik itt helyben a Fidesszel, illetve Kocsis Mátéval. Néha vannak ellenzéki megnyilvánulásaik, de elég lagymatagok. Én vagyok a legkérlelhetetlenebb ellenzék helyben. Kocsisnak minden ilyen megszólalásában az a fő cél, hogy megalázzon. Abszurdnak hathat ez az egész, de helyben, az üléseken lelkes közönsége van. A király viccein nevetnek, a király monológját áhítattal hallgatják.

El fogja kérni ezt a vizsgálatot, tudni akarja, hogy mi áll benne? Mégis csak önről szól, akár közzé is tehetné.

Lehet, hogy majd elkérem, de csak a poén kedvéért. Köszönöm szépen, én jól vagyok.

Minden autoriter rezsimnek bevett módszere, hogy az ellenfeleit nem pusztán ellehetetleníti, hanem bolondnak bélyegzi. A Szovjetunióban is gyakran pszichiátriai esetet csináltak az ellenzékiekből. Ez is egy régi hagyomány: ha a másik őrült, akkor kirekeszthetjük a demokratikus vitából, akkor már érvelni se kell.

Nem lepődött meg eszerint, mikor Kocsis Máté bedobta ezt a pszichológiai vizsgálatot?

Egyáltalán nem. Havonta találkozom vele, és minden hónapban van valami hasonló kirohanása, egészen abszurd dolgai vannak.

Nem tud akkor olyat mondani, amin meglepődne?

Meglepni már nem tud. Ami hatott rám ebből, az inkább a burkolt fizikai fenyegetés.

Mert azt is mondta, hogy itt a nyolckerben vannak, akik nem ilyen elegánsan intézik el az efféle becsületbeli ügyeket. (Kocsis Máté ezen megjegyzése az önkormányzati ülésről készült videón 1 óra 42 percnél látható – a szerk.) Ezt akár úgy is értelmezhetném, hogy majd rám küldi a verőembereit. De nem értelmezem így, csak azt mondom, hogy a megfélemlítés teljes eszköztárát beveti. Ennek csak egy része volt ez a titkos pszichológiai vizsgálat.

Jogilag tud, vagy akar tenni valamit ez ellen? Amíg Kocsis Máté nem hozza ezt nyilvánosságra – és azt mondta, nem fogja – addig nem árt vele önnek, nem?

Az előbb még azt mondták, hogy kérjem el, és hozzam nyilvánosságra.

Talán olvassa el, aztán döntse el, hogy mit csinál vele. De ön tudja, hogy kíváncsi-e rá.

Ha a Facebook-posztjaim alapján arra jutottak, hogy elképesztően borzasztó vagyok, akkor ezt megtehetik.

Írásképet is vizsgáltak! Legalábbis ezt mondta Kocsis Máté az ülésen.

Pedig én sosem írtam neki kézzel levelet. E-maileket szoktam írni. Valakinek írnék kézzel levelet, de az biztos nem Kocsis Máté. Ha nagyon szabadjára engedjük a fantáziánkat, az is lehet, hogy előkerestek a polgármesteri hivatalban valami hivatalos dokumentumot, amit én aláírtam, dátumoztam, vagy ilyesmi.

Azért az kevés egy grafológiai vizsgálathoz. Ahhoz egybefüggő szöveg kell.

Akkor viszont lehet, hogy tényleg van ilyenje, és törvénytelenül jutott hozzá. Vagy blöfföl. Döntsük el, melyik a jobb. Ha blöfföl, azzal csak magát teszi nevetségessé.

+++

Ön nem csak önkormányzati képviselő, hanem a Párbeszéd elnökségi tagja is. A Párbeszéd most hirtelen nagyon fontos politikai szereplő lett, mivel megpuccsolták az MSZP-t.

Nem megpuccsoltuk, hanem szövetséget kötöttünk.

Persze. De valójában az MSZP miniszterelnök-jelöltje elbukott, és a helyére jött az önöké. Mi lesz a Párbeszéd jövője?

Karácsony Gergely közös miniszterelnök-jelölt. Idáig szerintem oké. Aztán hogy mi lesz a választások után… Nyilván abban reménykedünk, hogy kormányt váltunk. Ha a gyerekeimre nézek, arra gondolok, hogy nem bírunk ki még négy ilyen évet. Meg ha magamra nézek, akkor is. Meg ha azokra, akikre nem jut elég orvos meg ápoló. Nem bírunk ki még négy évet, amíg kilopják a szemünket is. A cél az, hogy megnyerjük a választást. Azzal, hogy a régi baloldal meg az új zöld baloldal szövetséget köt, esély nyílik arra a megújulásra, ami az MSZP-nek régi terve és vágya, de nem volt teljesen sikeres.

Molnár Zsolt pártja, Mesterházy Attila pártja, itt a nyolcadik kerületben a DK-s Ara-Kovács Attila a jelölt…

Nagyon sokan vannak az MSZP-sek. Vannak köztük kiváló emberek.

Önök meg kevesen vannak.

Az fontos, hogy nekik tényleg van egy baloldali identitásuk, minden hibájuk ellenére.

Ez miben mutatkozik meg?

Igazságosság- és egyenlőség-kérdésekre nagyon rezonálnak.

Tényleg? De önök már 2014-ben is összefogtak velük. Akkor erre nem jöttek rá, csak most?

Az egy ötpárti összefogás volt, az más volt, nem volt ilyen balos jellege. Benne voltak a Liberálisok…

Most is benne vannak.

Az egy összellenzéki összefogás volt, ez meg egy baloldali összefogás. Akkor csak azt mondtuk, hogy kormányváltást, most meg azt, hogy szociális demokráciát.

Tényleg? Mi választóként most is csak azt halljuk, hogy kormányváltást.

Pedig tényleg kihozzuk az MSZP-ből is a baloldali énjét.

Nyugat-Európában sem mindenütt sikersztori a klasszikus szocialista és szocdem pártok megújulása, de többé-kevésbé zajlik ez az átalakulás. Ha optimista akarok lenni, akkor azt mondom, hogy lesz egy zöld értékekre is nyitott új baloldal.

Ennek fényében hogyan látja az LMP és a Momentum tervezett összefogását?

Szerintem ez két centrista párt, nem sértésnek mondom. Más kérdés, hogy a Fidesz annyira szélsőjobboldali, hogy hozzá képest baloldalinak tűnnek.

Az LMP centrista? Nem antikapitalista, újbalos?

Az nagyon elhalványult náluk. Azzal például, hogy Gémesi Györggyel kötöttek szövetséget.

Önök is akartak vele szövetséget kötni, önök mondták nekünk a nyáron! Csak aztán az LMP beelőzte önöket. Most hirtelen túl jobboldali lett Gémesi György?

Én csak mint elemző mondom, hogy Gémesi György pártja inkább egy jobbközép alakulat. De ők nem is keresik mással a szövetséget. Minket meg támogat a Balpárt, újabban a szociáldemokrata párt.

Hány kamupárt fog még önöknek aláírni?

Nem kamupárt. A politikában nagyon fontosak a szimbólumok. Ők Kéthly Anna pártja.

Kéthly Anna foroghat a sírjában. Ráadásul tizenöt évig Kapolyi László és Schmuck Andor pártja is volt, ezt tegyük hozzá!

Karácsony Gergely a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje és vele kötöttek most szövetséget. Ő pedig Zuglóban tényleg megvalósítja a szociáldemokrata programot: ha alapjövedelmet nem is, de minimumjövedelmet és lakhatási támogatást bevezetett. A közösségi tervezés a szociáldemokrata ideálok gyakorlati megvalósítása – a NER által szabott szűk keretek között sajnos. Szerintem Karácsony Gergely bizonyította, hogy ő hiteles szociáldemokrata is.

Akkor a listán miért a liberális Bősz Anett meg a Szocdemek elnöke van rajta? Miért nem több párbeszédes?

A Párbeszéd részéről Tordai Bence Karácsony Gergely után a második, aki igazi újbaloldali. A harmadik V. Naszályi Márta, aki elkötelezett zöld. Hogy mekkora frakció lesz, az meg a választási eredményen múlik.

Ha nem lesz meg a tíz százaléka ennek a szép együttműködésnek, és 9,8 százalékkal kiesnek a parlamentből, akkor ez melyik pártot fogja szétverni? A Párbeszédet vagy az MSZP-t?

Ilyen nem lesz.

Az a kérdés, hogy a húsz százalék meglesz-e.

A húsz százalék még mindig kevés a kormányváltáshoz.

Az kevés, de nem csak mi indulunk a választáson szerencsére.

A Jobbik is indul. Velük alakítanak majd kormányt?

Nem. Vannak más ellenzéki pártok is.

Gyurcsányék!

A választási együttműködés ugyan nem jött össze az LMP-vel vagy a Momentummal – sajnos, bár ezt sem adjuk fel –,  de azt sosem mondtuk, hogy ne alakítanánk kormányt az LMP-vel vagy a Momentummal.

Ha sikerülne a protest-szavazatokat a pozitív jövőképpel egyesítve becsatornázni ezeket a szavazókat, akkor nem teljesen reménytelen.
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek