Szóljon a kampány a fontos dolgokról! Ki hogyan rakná rendbe az egészségügyet?

2018.02.22. 17:29

A hivatalosan csak pár napja megkezdődött kampány már jóval régebb óta csak a sorosozás-korszakváltás-orbánozás tengelyén mozog. Szerintünk ez így nincs jól, ezért A lényeg címmel sorozatot indítunk. Felkértük a pártokat, hogy egy-egy percben mondják el: konkrétan mit ígérnek tíz általunk megadott szakpolitikai területen. Az első rész az egészségügyé.

Indul az Azonnali szakpolitikai videósorozata. Minden pártnak egy-egy perce van, hogy kifejtse a programját az adott területen. Az egyes pártok ígéreteit véletlenszerű sorrendben láthatjátok. Felkérésünkre egyedül a Fidesz mondott nemet: úgy tűnik, most sincs bővebb ígéretük annál, hogy folytatják.

+++

Egy dologban összellenzéki egyetértés uralkodik, ha az egészségügyről van szó: többet kell rá költeni.

Hogy mennyivel? Az LMP és a Jobbik is évi 600 milliárd forint körüli összeggel számol, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd az EU-s átlagra emelné fel az egészségügyi költést.

További közös pont, hogy fizetésemelést ígérnek az orvosoknak és az ápolóknak. Általában 50 százalékot, a Momentum négy év alatt hatvanat, de az ígérgetésben a DK viszi a prímet: 50 százalékos emelés után további 15 százalékot ígérnek évente. 

Azt egyik szakpolitikus sem részletezte, hogy mindezt miből fedeznék.

A DK nagyvonalú ígéreteit árnyalja, hogy ők azért támaszkodnának a magánegészségügyre is: olyan esetekben, amikor a közegészségügy nem képes időben megfelelően ellátni valakit. A többi párt a kialakulóban lévő magánegészségügyet nem nagyon emlegette – kivéve Karácsony Gergelyt, de ő is csak arra utalt, hogy a kétosztatú elit- és közegészségügy nem jó.

A hálapénz csak két politikust zavart a megkérdezettek közül.

Hogy kiket, a fenti videóból kiderül.

FOTÓ: Engin Akyurt / Pixabay

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek