Szél Bernadett: Semmiképpen nem szeretném kicsinálni a Momentumot

2018.02.08. 13:15

Szél Bernadett tényleg nem viccelt, amikor felvetette a Momentumnak, hogy fogjanak össze. Az LMP miniszterelnök-jelöltje az Azonnalinak elmesélte, mi tetszik neki ennyire a Momentumban, és miért nem zavarja, hogy a fiatal pártnak 0,3 százalékos támogatottságot mértek. Win-win helyzet lesz az együttműködés, ígéri.

Az LMP megcsinálná a tavaly nyáron és őssze annyira áhított új pólust a Momentummal – az Együtt és a szocialisták elé/mögé/mellé befaroló Párbeszéd nélkül. Legalábbis elég nehéz másképpen értelmezni azt a Magyar Nemzet által megszellőztetett levelet, miszerint Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje Fekete-Győr Andrásnál, a Momentum elnökénél kopogtat összefogásügyi tárgyalás iránt érdeklődve. Szél Bernadettet csütörtök délelőtt a nemzetbiztonsági bizottság sikertelen ülését követően kaptuk el a képviselői irodaházban, hogy kikérdezzük, mi vonzót talál a Momentumban.

Ügyes spin vagy valós szándék?

„Sajnálom, hogy kikerült ez a levél a médiába” – fogalmazott az Azonnalinak az LMP-s politikus, aki abban bízik, a következő hetekben szivárogtatások és különösebb sajtójelenlét mellett tudnak majd tárgyalni a Momentummal, nehogy átmenjen egy valóságshow-ba az egész. Az Azonnali kérdésére, miszerint mennyire van szó inkább egy üres spinről, amivel a Momentumot kész helyzet elé állítva ki akarják csinálni, Szél azt mondta, semmiképpen sem szeretne ilyet tenni, egyenrangú felek együttműködését kínálja a magát újabban generációs pártként meghatározó alakulatnak.

Beszélt arról is, hogy az együttműködés win-win alapú lesz: az LMP is megtartja zöld identitását, és ahogy az Új Kezdet is tartja a maga jobbközép jellegét, úgy a Momentumnak sem esne bántódása. Kérdésünkre, hogy nem zavarják-e a Momentumban előforduló exjobbikos, ex-DK-s, exegyüttös politikusok, Szél Bernadett azt mondta:

„Engem egy dolog zavar: ha egy politikusról nem tudom eldönteni, hogy mit gondol a világról.”

A Momentumnál ilyet nem lát, a párt programja szerinte koherens, és a pártokat eleve nem érdemes szektákként kezelni, kilépni az egyikből, majd belépni egy másikba szerinte egyáltalán nem bűn. 

Szél hét legfontosabb érve a Momentummal való összefogás mellett

7. A magam részéről úgy képzelem ezt el, hogy win-win játszma legyen mindenki számára, de leginkább a választópolgárok számára. Hogy ők ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy választaniuk kell két szimpatikus párt között.

6. Miért is küzdjön egymás ellen két olyan párt, amelynek hasonló elképzelései vannak sok tekintetben, és hasonló módon viszonyulnak az ország szövetségi politikájához?

5. Nagyon ütőképes társaságként indultak, nagyon masszív kezdés volt: megakadályoztak egy olyan projektet, ami nagyon sok pénzt elvett volna az adófizetőktől.

4. Olyan embereket hoztak be a politikába, akik addig nem voltak politikailag aktívak, vagy kevésbé voltak azok.

3. Szükségünk van nekünk, magyar embereknek arra, hogy a fiataljaink velünk legyenek a politika küzdőterében.

2. Nem látok a programjukban olyat, ami áthidalhatatlan helyzetet eredményezne. Ráadásul választási programot írtak, nem kormányprogramot.

1. Nekem nagyon fontos, hogy a lelkiismeretem olyan szempontból tiszta legyen, hogy megpróbáltam. Látom, hogy nagyon erős pólus tudnánk lenni azokkal a politikusokkal együttdolgozva, akiken úgy látom, sok jót tudnának még hozni Magyarország számára.

A Momentum is beszélgetne

A Momentumot az Azonnali már szerdán meg akarta szólítani, ám a párttól többen is azt mondták nekünk, közleményben válaszolnak majd. Ez végül csütörtök délelőtt meg is érkezett:

„Mint a sajtóból ismertté vált, Szél Bernadett választási együttműködés ötletével kereste fel a Momentumot. Az LMP társelnöke azt is nyilatkozta, hogy bármilyen választástechnikai kérdésről márciusban érdemes egyeztetni. Ebben egyetértünk. Súlyos hiba lenne, ha a következő hetekben mi is egymással, és nem a választóinkkal foglalkoznánk. Most mind a Momentum, mind pedig az LMP legfontosabb feladata az, hogy minél több kiábrándult magyart meggyőzzünk a választás fontosságáról. Szívesen találkozom Szél Bernadettel, hogy erről beszéljünk.”

Az Azonnali a választ egy igennek veszi.

↑ A videóban még ennél is több dolog van! 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek