+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kiss Brigi
2018. február 7. szerda, 16:36
Az LMP viszonylag nagyobb összegű, 150 millió forintos hitelt vett fel az OTP-től, hogy kiegészítse kampánybüdzséjét. Az Azonnali ennek apropóján körbekérdezte a többi pártot, terveznek-e hasonlót. Mint kiderült: az LMP útját a többség nem követi, az Együtt viszont már hónapokkal előttük vett fel pénzt szintén az OTP-től, míg a Momentum nem zárta ki a hitelfelvétel lehetőségét.

 

A Magyar Nemzet pénteken írta meg, hogy az LMP 150 millió forintnyi hitelt vett fel az OTP-től, hogy ezzel egészítsék ki az állami kampánytámogatás összegét. Ezt aztán Ungár Péter, a párt elnökségi tagjai is megerősítette egy vasárnapi sajtótájékoztatón, ahol elmondta: 150 millió forintos hitelkeretet igényeltek, ebből 125 millió forintot már le is hívtak.

 

De vajon a többi párt is tervezi hasonló úton kiegészíteni a kampánybüdzséjét? 

 

Az Azonnali körkérdéséből kiderül: van olyan párt, amely már hónapokkal ezelőtt vett fel hitelt ebből a célból, és olyan is, aki ugyan most még nem tudja, hogy fog-e, de nem zárta ki teljesen a lehetőségét sem. Ám a többség nem tervezi. 

 

Az Együtt vett fel hitelt, a Momentum nem zárja ki, hogy fog

 

Az Együtt még tavaly szeptemberben vett fel kampányfelkészülés céljából 25 millió forint hitelt az LMP-hez hasonlóan az OTP-től – hívta fel a figyelmet a párt, amely már akkor ősszel megígérte, hogy ezt az összeget legkésőbb 2018 második negyedévének elejéig visszafizeti a 2018 elején esedékes állami támogatásukból.

 

Mint az Együtt kérdésünkre adott válaszában írta: a törlesztés nagyobb részén már túl vannak. Ezen túlmenően az állami kampánytámogatásból finanszírozza majd kampányát a párt.

 

A másik párt, ami nem mondott kapásból nemet a hitelfelvétellel kapcsolatos érdeklődésünkre, a Momentum volt. Ők azt írták, hogy jelenleg nincs döntés a hitelfelvétellel kapcsolatban, de „nem zárjuk ki ennek lehetőségét”.

 

A Momentum szerint amúgy sem a pénz, „hanem az elköteleződés, a csapatmunka és a szorgalom számít. Ez a siker kulcsa.”

 

Szerintük ezt már a tavaly téli NOlimpia-kampány során is megmutatták.

 

Akik biztosan nem vesznek fel hitelt kampányra

 

Velük ellentétben egyértelműen nemet mond a hitelből való kampányolásra a DK, a Jobbik és a Párbeszéd is. Mindhárom párt az állami kampánytámogatásból, illetve adományokból kívánja fedezni a kampányát. A Jobbik válaszában ehhez még hozzátette a párt normál állami támogatását is. 

 

A Párbeszéd válaszában leszögezte: mivel közös listán indulnak az MSZP-vel, így velük közösen bonyolítják és finanszírozzák majd a kampányt a kampánytámogatásokból és magyar magánszemélyektől gyűjtött adományokból. 

 

Ezt a választ külön is köszönjük, mivel az MSZP többszöri megkeresésünkre sem válaszolt a kampányfinanszírozással kapcsolatos kérdéseinkre. Így legalább a Párbeszédtől választ kaptunk a szocialisták kampányfinanszírozására is. 

 

Természetesen megkerestük a Fideszt is, akik az MSZP-vel ellentétben legalább válaszoltak, még ha a válaszuk egyébként semmitmondó is volt. Mint írták:

 

„A kampányköltségekkel kapcsolatos beszámolási kötelezettségeinknek, ahogy a múltban is, úgy a jövőben is eleget fogunk tenni a meghatározott időben és módon a törvényi előírásoknak megfelelően.”

 

Mekkora pénzt ad az állam kampányra? 

 

A parlament 2013-ban fogadta el a kampányfinanszírozással kapcsolatos új törvényt. Ennek köszönhetően már a 2014-es választásoknak is úgy futhattak neki a jelöltek, hogy tudták: komoly pénz üti a markukat az államkasszából az indulásuknak köszönhetően. Ha pedig egy pártnak sikerül országos listát állítania, akkor további állami támogatásra lesznek jogosultak. 

 

Minden nyilvántartásba vett képviselőjelölt ugyanis 1 millió forintot kap kincstári kártyán, amelyből a kampányukkal összefüggő költségeiket fedezhetik. De csak a kártyáról, készpénzt nem tudnak felvenni róla. Ha egy párt országos listát állít, akkor egyéni jelöltjein túl további százmilliókkal is gazdagodhat a kampány idejére. Hogy mennyivel, az attól függ, hogy mennyi jelöltet állít. 

 

Ha csak a minimális 27 jelöltet állították ki a megfelelő területi eloszlásban, akkor négy évvel ezelőtt 149,25 millió, ha viszont minden választókerületben állítottak jelöltet, akkor 597 millió forintot kaptak.

 

A két összeg között még két sáv van: a 106 választókörzetből 54-ben volt jelöltje egy pártnak, akkor  298,5 millió, ha pedig legalább 80-ban sikerült jelöltet indítania, akkor már 447,75 millió forintot kaptak 2014-ben. Ezek az összegek idén valamennyivel növekedni fognak, mert a kampányfinanszírozási törvény szerint a fogyasztói árindexet figyelembe véve növelni kell azokat.

 

Négy éve volt egy fontos különbség az egyéni jelöltek, illetve a pártok kampánytámogatása között. Előbbieknek ugyanis vissza kellett fizetniük az elköltött pénzt, ha nem értek el legalább 2 százalékot a választáson, de ez a korlátozás a pártokra nem volt érvényes. Ők akkor is megtarthatták a pénzt, ha egyetlen egy szavazatot se gyűjtöttek be, csak le kellett papírozniuk a költéseiket.

 

És hiába csinálta ezt a lepapírozást átlátszó módon több kamupárt is, a hatóságok nem tudtak velük mit kezdeni, így végül több milliárd forinttal rövidítették meg ilyen módon a költségvetést.

 

Szigorítottak a rendszeren, most már a pártoktól is visszaszedhetik a pénzt

 

Idén viszont már ez sem így lesz. Az ősszel ugyanis módosította a parlament a vonatkozó szabályozást, így a 2018-as választáson már a pártoknak is lesz visszafizetési kötelezettségük: ha nem érik el az 1 százalékot, akkor nem tarthatják meg az állami kampánytámogatást, vissza kell azt fizetniük. Ezért ráadásul a párt tisztségviselői saját vagyonukkal felelnek, ha magán a párton nem behajtható az összeg.

 

Nem mintha úgy tűnne, hogy ez nagyon visszafogná a kamupártokat:

 

még el sem kezdődött a kampányidőszak, de már 82 párt kezdeményezte nyilvántartásba vételét, amiből egyelőre jogerősen csak egyet utasítottak el.

 

Ráadásul a négy évvel ezelőtti választás után a kamupártokra kiszabott mintegy 2 milliárd forintnyi bírságot sem tudta behajtani a NAV. Tehát erősen kérdéses, hogy vajon a szigorítás a gyakorlatban mennyire lesz eredményes a bizniszpártok kiszűrésében. 

 

Sem a Momentum, sem az Együtt nem aggódik a visszafizetés miatt

 

Gondot jelenthet viszont a visszafizetési kötelezettség azoknak a pártoknak, amelyek bár nem kamupártok, mégis benne van a pakliban, hogy nem érik el az előírt 1 százalékot a választáson, és így vissza kell majd fizetniük az állami kampánytámogatást. 

 

A mikropártokat már körbekérdeztük a kampánytámogatás megváltoztatását követően arról, miből fognak így kampányolni, felveszik-e egyáltalán az állami kampánytámogatást, ha ott lebeg a fejük fölött a visszafizetés pallosa. Most pedig a Momentumnál és az Együttnél is érdeklődtünk: van-e forgatókönyvük arra, mi történik, ha nem érik el az 1 százalékos határt.

 

Úgy tűnik, most még mindkét párt optimista abban, hogy megugorják az 1 százalékos küszöböt.

 

A Momentum leszögezte: fontosnak tartják, hogy az 1 és 2 százalékos szabály a rendszer részét képezze, így szűrve a kamupártokat. A Momentum kampányát azonban nem befolyásolja ez a szabály. 

 

Az Együtt azt írta: „bőven 1% feletti eredményt” fog elérni a párt az áprilisi választáson, így a visszafizetés kérdésével nem foglalkoznak.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás