Megszüntetnék az FM4-et, az egyetlen Magyarországon is hallgatható értelmes rádióadót

Szerző: Bukovics Martin
2018.01.31. 11:22

Kultúrkampf és rombolás deluxe: az immáron jobboldali populistákat is tartalmazó osztrák kormány afelé hajlik, hogy 2019-ben megszüntesse az FM4-et, az osztrák közszolgálati ORF ifjúsági rádióját. Nagy tiltakozás lesz.

Megszüntetnék az FM4-et, az egyetlen Magyarországon is hallgatható értelmes rádióadót

Huszonhárom éve fogható az FM4, az osztrák ORF ifjúsági rádiója, ami az elmúlt két évtizedben nem csupán az osztrák alternatív zenei élet fontos központja lett, hanem politikai újságíróinak köszönhetően egyfajta ellennyilvánossággá alakult, írja az osztrák Falter. Az FM4-et Nyugat-Magyarországon alapvetően bárhol gond nélkül lehet fogni, de az internetnek köszönhetően számos budapesti háztartásban sem szól rajta kívül semmi más.

Ennek oka van. Az egyik a válogatott, jó zene: a környező országok dj-i és zenekarai körében presztízsértékű, ha egy dalt az FM4-en mutatnak be. A másik a többnyelvűsége: a rádió műsorvezetői általában németül és angolul beszélnek, sokszor felváltva, a híreket pedig gyakran franciául mondják be. Reklám észrevehetetlenül kevés hangzik el, zenei kínálata pedig még annál is jobb, mint amilyen az MR2-Petőfi rádióé volt fénykorában. Hogy mennyire az, mutatja, hogy szombat este a budapesti DJ, Simon Iddol zenél majd élőben az FM4-en.

A bécsi Falter megbízható forrásból úgy értesült, a Sebastian Kurz és Heinz-Christian Strache vezette új konzervatív-szélsőjobboldali osztrák kormány nemes egyszerűséggel megszüntetné az adót.

Mint írják, múlt hét péntekjén az ORF vezetői eredetileg arról tárgyaltak volna, hogy átköltöztetik az FM4 stúdióját. Ekkor azonban valaki felvetette, hogy erre igazából nem biztos, hogy szükség lesz, hiszen a kormányzat 2019-ben le akarja állítani az adót. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a rádió nem teljesíti az oktatási céljait. A Falter forrásai szerint a mítingen az ORF-vezető Alexander Wrabetz, az FM4-főszerkesztő Monika Eigensperger és Pius Strobl, az ORF szóvivője is részt vett – ők a lapnak mind cáfolták az értesülést.

Nem úgy Norbert Steger, aki a jobboldali populista FPÖ delegáltja az ORF-et felügyelő kuratóriumban. A Falternek a politikus azt mondta, elméletileg elképzelhető, hogy leállítanak egy rádióadót, a kormányprogramban ugyanis olyasmi szerepel csak, hogy nem privatizálják egyiket sem. Hogy az FM4-gyel mi lesz, azt Steger szerint húsvét után fogják majd jobban látni. A Falter megkérdezte az FPÖ-stől azt is, hogy az FM4 eleget tesz-e oktatási kötelezettségeinek, amire a politikus azt mondta, egy ideje nem hallgatja a rádiót.

Egy biztos: a megszüntetés ellen tiltakozni nem csak Ausztriában fognak.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek