Távozik az EP-ből a legszórakoztatóbb képviselő :(((

Szerző: Bukovics Martin
2018.01.27. 12:40

Borzalmas, mennyi időt pocsékoltam el Brüsszelben, visszatérek a lengyel politikába – jelentette be Janusz Korwin-Mikke a héten, aki nőellenes felszólalásáról vált híressé. Az egyszerre leggyűlöltebb és legszórakoztatóbb EP-képviselő indulni akar a varsói polgármesterségért.

Távozik az EP-ből a legszórakoztatóbb képviselő :(((

Szomorú nap volt az Európai Parlament életében a csütörtöki. Aznap este jelentette be Katowicében a 75 éves Janusz Korwin-Mikke, a monarchista libertáriánus lengyel EP-képviselő, hogy lemond az EP-képviselőségről. (Hogy pontosan ki ő és mi hajtja, a 444 remekül összefoglalta tavaly.)

„Visszatérek a lengyel közéletbe. Borzalmas, mennyi időt pazaroltam el Brüsszelben – ezt az időt inkább hasznosan szeretném eltölteni. A lengyeleknek nagyon rosszul megy a sorsa. Hadd emlékeztessem önöket arra, hogy mi vagyunk az igazi ellenzék, ezért a rezsim nem ad teret nekünk a médiában” – fogalmazott a politikus. Egy interjúban beszélt arról is, hogy EP-képviselőségét száműzetésnek élte meg, és ki nem álhatta a vele járó bürokratikus követelményeket.

Az Azonnalinak adott tavaly szeptemberi interjújában amellett, hogy leidiótázta a lengyel kormányt, Angela Merkelt pedig Stasi-ügynöknek nevezte, már célozgatott erre a lehetőségre:

Varsó első embere akar lenni

Lengyel politikába való visszatérését rögtön azzal kezdte, hogy belebegtette: esélyes, hogy elindul az idei varsói polgármesterválasztáson (eddig kétszer futott neki a posztnak). Ezt afféle felkészülési meccsnek szánja a 2019-es parlamenti választásra, illetve az EP-választásra.

Korwin-Mikke pártja, a Wolność (Szabadság) 2015-ben 4,76 százaléknyi voksot kapott, így nem jutott be a Szejmbe, mivel az 5 százalékos parlamenti küszöböt nem teljesítette.

Jövőre talán sikerül neki. A közvélemény-kutatók az EU-szkeptikus, jobboldali libertáriánus pártot 1 és 3 százalék között mérik.

Ha azonban a Jarosław Kaczyński-féle, politikájában a Fideszre hasonlító Jog és Igazságosság párt (PiS) alkotmányozó többséget kap a 2019-es lengyelországi parlamenti választáson, Korwin-Mikke azt mondta, el fog gondolkozni azon, hogy visszatérjen az EP-be: egy esetleges Kaczyński-győzelem esetén nem akarja az idejét pazarolni a Szejmben.

Erre jelenleg nagy az esély: a Lengyelországot az EU hetes cikkelyes szankciós eljárásához kormányzó PiS-nek a felmérések szerinti 42-48 százalékával a Fideszhez hasonló előnye van. A polgári-jobboldali PO 14-20 százalékkal második, Paweł Kukiz széljobbos-elitellenes mozgalmát 10 százalék környékét mérik, a baloldali gyűjtőpárt 5-7 százalékon tanyázik a Momentumhoz hasonlító liberális Nowoczesnával együtt, a konzervatív lengyel parasztpárt 3-5 százalékon,az újbalos Razem pedig 2-3 százalékon áll.

Tajani zombit csinált belőle az EP-ben

Korwin-Mikke döntése már csak azért is logikus, mert a hazai sajtóban is megemlített tavalyi nőellenes beszédét követően az Európai Parlament néppárti elnöke, Antonio Tajani úgy döntött, hogy pénzbüntetésen túl a lengyel EP-képviselő ciklusának hátralévő idejében nem képviselheti az EP-t konferenciákon, fórumokon, hivatalos utazásokon. Függetlenként eleve nincs túl nagy mozgástere az EP-ben, de Tajani korlátozásai tulajdonképpen zombit csinálnának belőle.

„Gyengébbek, kisebbek és kevésbé intelligensek, mint a férfiak” – érvelt a nagy port kavart EP-beli beszédében a politikus a női egyenjogúság ellen. Később még fokozta is ezt, amikor Varsóban a Szejm folyósóján arról értekezett, hogy a nők még a felmosórongyot és a tampont sem voltak képesek feltalálni.

Korwin-Mikke utódja az EP-képviselőségben pártjának sziléziai jelöltje, Dobromir Sośnierz.

FOTÓ: Martin Sonneborn / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek