Hivatalos: Karácsony Gergely együttműködik a szélsőballal

Szerző: Bukovics Martin
2018.01.25. 15:12

Az Azonnali már egy hete megírta, hogy két radikális baloldali párt kész támogatni Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét. Ma alá is írták az erről szóló megállapodást.

Hivatalos: Karácsony Gergely együttműködik a szélsőballal

Párbeszédes forrásaink egy hete azzal indokolták a baloldal baloldalával való összefogást, hogy így nem csak szocialisták és liberálisok lesznek benne a Karácsony Gergely vezette MSZP-Párbeszéd-Liberálisok csomagban, hanem „keményen” baloldali pártok is. A Balpárt, valamint a Vajnai-féle Európai Baloldal tagja az európai radikális baloldali pártokat, így a Görögországban kormányzó Szirizát is tömörítő Európai Baloldal pártszövetségnek. „Európában nélkülük nincs baloldal” – indokolt egy hete az Azonnalinak Erőss Gábor, a Párbeszéd elnökségi tagja. 

Az Azonnali úgy tudja, a megállapodást végül csütörtökön délelőtt írták alá Karácsony Gergely zuglói polgármesteri irodájában. A Párbeszéd közleményt is kiadott a jeles alkalomra. Ezt:

„ A mai napon együttműködési megállapodást kötött a Vajnai Attila elnök képviselte Európai Baloldal – Munkáspárt-2006, a Kalmár Szilárd alelnök képviselte Balpárt és Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Mindenben nem értünk egyet, de abban igen, hogy markánsan baloldali ajánlat nélkül nem lehet leváltani a Fideszt.


Százezrek éheznek, élnek utcán vagy fűtetlen kunyhókban, lakásokban. Százezrek menekülnek el a nyomor elől külföldre. A kiszolgáltatottság, az egyenlőtlenségek tudatos növelése, a szociális védőháló szétszaggatása, a kormányhű „nemzeti nagytőke" és multik támogatása az emberek kárára: az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem szegényeket és kiskeresetűeket sújtó leépítése a 2010 előttinél is jóval nagyobb pusztítással jár. A nacionalista, idegenellenes indulatok felkorbácsolása azt a célt szolgálja, hogy az osztály­elnyomást leplezze, kijátszva egymás ellen az elnyomottakat.


Karácsony Gergely vállalja: kormányra kerülve képviseli, hogy a lakhatáshoz és a szociális biztonsághoz való jog egyaránt alkotmányos alapjoggá váljon. Az Európai Baloldal és a Balpárt vállalja, hogy támogatja a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét, mellette kampányol, valamint az Európai Parlament Egyesült Baloldal/ Északi Zöldek (GUE/NGL) frakciójának és az európai baloldali pártok vezetőinek politikai támogatását is kéri a szociális demokrácia programjához.”

Hogy Karácsony a vöröscsillag-viselésről elhíresült Vajnai Attila támogatásának elfogadásával mekkora támadási felületet vállalt magára, a következő hetekben kiderül.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek