Karácsony Gergely: Nem hiszek a Messiásban, nem akarok megváltó lenni

Szerző: Kiss Brigi
2018.01.11. 11:44

Kunhalmi Ágnes vehemensen orbánozott, majd a DK-soknak külön is kedveskedett az MSZP és a Párbeszéd közös évnyitó rendezvényén. Aztán némi stílusváltással Karácsony Gergely tartott nem éppen gyújtó hangú beszédet. Kijelentette, hogy ő nem akar megváltó lenni, csak szolgáló. Karácsony azért még arra is figyelmeztetett, hogy ne higgyünk azoknak a hamis prófétáknak, akik szerint 2018-ban nem nyerhet az ellenzék.

Karácsony Gergely: Nem hiszek a Messiásban, nem akarok megváltó lenni

Politikai évnyitót tartott a budapesti MSZP és a Párbeszéd szerdán egy zuglói rendezvényházban. A fő fellépők Kunhalmi Ágnes, a szocialisták fővárosi vezetője és Karácsony Gergely, a két párt közös kormányfőjelöltje voltak. Karácsonyt a fideszes elhajlással sokszor meggyanúsított Molnár Zsolt külön is köszöntötte, és Magyarország következő miniszterelnökének nevezte. Ők Tóth Bertalan szocialista frakcióvezetővel hármasban színpadias körülmények között vonultak be a nézők közé a piros-zöld fényekkel megvilágított terembe. 

Először Tóth Bertalan szólalt fel, neki nagyjából öt perc jutott, és főleg arról beszélt, hogy közösen le lehet bontani a rendszert és igazságos Magyarországot építeni. Ez a motívum egyébként nem meglepő módon a többi színpadra lépő politikusnál is előkerült. Természetesen Kunhalmi Ágnesnél is, de ő mégsem ezzel kezdte a beszédét, hanem Orbán Viktor ostorozásával. 

Az MSZP budapesti elnöke keményen beszólt a miniszterelnöknek, amiért nyugati jobboldali politikustársaival együtt szidja a menekülteket, de arra már nem reagál semmit, hogy az új osztrák kancellár Sebastian Kurz a kelet-európaiakat szidja, mondván ők teszik tönkre a nyugati jólétet. 

Hol van ilyenkor a nemzeti kormány?

– tette fel a kérdést Kunhalmi, aki szerint ebben a kérdésben Orbán lapít, mint gyáva nyúl a fűben. Hogy pontosan az osztrák kancellár mely megszólalására gondolt Kunhalmi, azt nem fejtette ki. Pedig Kurz a Bildnek adott karácsonyi interjújában pont ellenkezőleg nyilatkozott Kelet-Európáról, mikor arról beszélt: nem kellene a nyugatiaknak lenézniük az új tagállamokat, ők is egyenrangú tagjai az EU-nak.

Kunhalmi felszólította a kormányfőt, hogy ne sunnyogjon, hanem védje meg a magyar munkásokat. Saját nevükben pedig azt mondta: senki se becsmérelje a magyar munkásokat, ők kiállnak mellettük.

Legyen vége a testvérháborúnak

Kunhalmi ezt követően először arról beszélt, hogy

Orbán Viktor nem csak, hogy nem Isten kegyelméből kormányoz, de még a többség kegyelméből sem, hiszen a többség nem rá szavazott. 

Ezt követően áttért a mostani választás tétjére. Kifejtette, hogy Budapest kulcsfontosságú lesz, és azzal ijesztgette a közönséget, hogy ha a fideszes kormány marad hatalmon, akkor fel fogják számolni a kerületeket, nem lesznek önkormányzatok, és elképzelhető, hogy Tarlós István az utolsó olyan főpolgármester, akit a választók közvetlenül szavazhattak meg. 

Kunhalmi ezután hosszas fejtegetésbe kezdett arról, miért van szükség az összefogásra: szerinte ha nincs közös miniszterelnök-jelölt és közös lista, akkor automatikusan kétharmada lesz a Fidesznek. Éppen ezért úgy véli,

be kell fejezni az ellenzéki pártok közötti versenyt, a „testvérháborút”, mert nem csak az ellenzéki pártok fognak rámenni erre, hanem az egész ország. 

Külön megszólította a DK-sokat. Nekik azt üzente, hogy nem adhatják fel a reményt, hiszen épp ők tudják a legjobban, hogy az országnak nem DK-, MSZP- vagy éppen Juhász Péter-problémája van, hanenem Fidesz-problémája.

Kunhalmi szerint itt most nem a DK vagy MSZP történetének újraírása a tét, hanem Magyarországé. Kontrollt kell szabni ennek a nyomorult jobboldali hatalomnak – mondta, majd megismételte, hogy a DK-sok ne adják fel a reményt.

Senkinek nincs joga feladni

Elárulta azt is: Karácsony Gergellyel abban állapodtak meg, hogy soha nem néznek hátra. Nem tudják, és nem is akarják megoldani a múlt sérelmeit. De aki a múlttal foglalkozik, az elveszíti a jövő alakításának lehetőségét is. Beszédét végül azzal zárta: Magyarország nem fog kibírni még négy évet Orbán Viktor alatt. Szerinte igenis lehet jobb országot csinálni, de harcolni kell. 

Senkinek nincs joga feladni – tette hozzá. Lelkünkben kezdődik az újrakezdés, mi magunk alakítjuk a sorsunkat – vette coelhósabbra a figurát Kunhalmi, majd emlékeztetett:

mindenkinek egy szavazata van, Mészáros Lőrincnek és Habony Árpádnak éppúgy, mint a közönségben ülő hölgyeknek és uraknak. Csak élni kell vele.

Térdelő ovisok vs Vajna Timi ruhája

Míg Kunhalmi egy vehemens, indulatos beszédet mondott, vele szemben az őt követő Karácsony Gergely maga volt a megtestesült nyugalom. Pedig ő is beszélt a közönséget is felháborító dolgokról, de ő valahogy azokról is csak nyugodt hangon volt képes szólni. 

Rögtön azzal nyitott például, hogy felemlegetett két ikonikus képet a közelmúltból: azt, amelyiken az látszik, hogy egy vidéki település egyik útátadóján óvodások térdelnek a hidegben az aszfalton a polgármester és más helyi potentátok nagy örömére; illetve Vajna Tímea közösségi médiás posztját, amiből kiderült, hogy sajnos a Golden Globe-on ugyanazt a ruhát kellett viselnie, mint a cannes-i filmfesztiválon, mert nem volt pénze újat venni. 

Karácsony szerint ez a két kép két Magyarországot szimbolizál: az egyik a gyermeknek tekintett Magyarország, míg a másik az új magyar tőkésosztályt ábrázolja. 

Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ezután arról kezdett beszélni, hogy Orbán Viktor valószínűleg azt gondolja: a magyar népnek egy erős kezű vezető kell, aki felemeli őket. Csakhogy szerinte az emberek csalódtak benne, Orbán nem élt a példátlan lehetőséggel, ami adódott neki, nem szolgálta megfelelően az embereket. 

Karácsony szerint az emberek változást akarnak, a Fidesz pedig nincs többségben, csak azért áll olyan jól, mert ők a legjobban szervezett kisebbség. Orbán Viktor korábbi kijelentését, miszerint a haza nem lehet ellenzékben, kifordítva azt mondta:

a többség nem lehet ellenzékben. 

Emlékeztetett: az MSZP és a Párbeszéd már létrehozta a szövetségét, ami nyitott mindenki számára. 

Talpra, magyar!

Várjuk a pártokat, de még inkább várjuk az embereket – mondta, utalva arra, hogy ha egy-egy párt nem is csatlakozik hozzájuk, azok szavazóit viszont szívesen várják.

Karácsony nem mondja senkinek, hogy álljon mögé, már csak azért sem, mert túl nagy, és eltakarná őket, ő inkább ehelyett azt mondja, hogy álljanak mellé. Saját bevallása szerint ő ugyanis nem hisz a Messiásban, és nem is megváltó, hanem szolgáló akar lenni.

Végül kifejtette azt is, hogy ő a jelenlegi áldemokrácia helyett szociális demokráciát akar. Ami több, mint a liberális demokrácia: de nem a szabadság kevesebb benne, hanem az egyenlőség több. Karácsony szerint ugyanis 2010-ben a liberális demokrácia is kudarcot vallott. Karácsony zárásként az üzenete:

ne higgyen senki azoknak a hamis prófátéknak, akik szerint 2018-ban nem lehet nyerni.

Hangsúlyozta, hogy nincs még négy évünk, lehet, hogy később már késő lesz. Majd felállította a közönséget, és elszavaltatta velük a Talpra, magyar első két sorát.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek