Visszatér a politikába a #metoo-ügybe belebukott Peter Pilz

Szerző: Bukovics Martin
2018.01.09. 22:05

Peter Pilz, az osztrák politika fenegyereke, aki pár hónappal azután, hogy kilépett a Zöldektől, ki is golyózta őket a parlamentből, november elején jelentette be, hogy egy időre visszavonul a politikától, miután őt is utolérték a nemzetközi metoo-ügy hullámai. Vissza is vonult – egészen mostanáig. A zaklatási botrányba keveredett politikus a világ tudtára adta: hamarosan visszatér.

Visszatér a politikába a #metoo-ügybe belebukott Peter Pilz

Egészen új oldalát ismerheti meg Ausztria Peter Pilznek. Az osztrák Zöldektől nyáron kilépett, majd frissen gründolt választási listájával a parlamentbe bejutó, a zöldeket pedig onnan kiütő politikust a #metoo-botrány bírta rá arra, hogy novemberben bejelentse: nem veszi fel a mandátumát, és visszavonul a politikától. Később aztán kiderült, nem vonul vissza teljesen, csak egy időre háttérbe vonul.

Az október 15-i választáson 4,4 százalékot, ezzel 8 képviselői helyet szerző Liste Pilznek ez így is nagy érvágás volt: a hirtelen béna kacsaként viselkedő, számos parlamenti újoncból álló frakciónak jól jött volna Pilz tapasztalata frakcióvezetőként.

A visszavonulás eddig tartott. Az osztrák sajtó kedden kürtölte világgá: Pilz visszatér. Még azt is megszellőztették, hogy mégis felveszi a mandátumát. A politikus semmit nem cáfolt, és rögtön leszögezte tőle igencsak szokatlan módon: most nem nagyon akar szerepelni a médiában. Nem ad sem interjút, sem nyilatkozatot. Az indoklás: a Liste Pilz jelenleg fontos tervezési szakaszban áll. Pilz mandátumát végül a osztrák környezetvédelmi aktivista, Martha Bißmann vette föl, aki erről rögtön le is mondana, ha Pilz úgy dönt, végül mégis be óhajt ülni a parlamentbe.

Pilz visszatérésére öt forgatókönyvet pletykálnak a Presse szerint:

1. Amit az előbb már írtam: hogy beül Martha Bißmann helyére.

2. Nem ül be a parlamenti frakcióba, cserébe ő lesz a 2019-es EP-választáson a listavezető.

3. A 2020-as bécsi választásokon vezeti pártját. A várost 1994 óta vezető főpolgármester, a szociáldemokrata Michael Häupl bejelentette, hogy nem indul, úgyhogy lesz izgalom.

4. Ez a legviccesebb: beáll az egyik frakciótag stábjába parlamenti munkatársként, az illető pedig strómanként beterjeszti Pilz indítványait és kérdéseit.

5. Pilz felnőtt emberként kezeli a frakciót és a pártépítésnek szenteli minden energiáját.

Bárhogy is alakul majd, Pilznek először tisztáznia kell az őt ért vádakat, és ezt a Liste Pilzen belül is kívánatosnak tartják. Pilzet az osztrák Zöldek egy korábbi frakcióalkalmazottja, valamint az Európai Néppárt egy gyakornoka vádolja azzal, hogy szexuálisan zaklatta. Pilz novemberben az elsőt kategorikusan tagadta, a másodikra pedig azt mondta: nem emlékszik rá, ez azonban nem menti fel tette alól. „A listám által támasztott szigorú követelmények természetesen rám is vonatkoznak. Ezért a Falter-cikkben megjelentek miatt nem leszek tagja a következő parlamentnek. Másrészt mindent megteszek azért, hogy mindkét vádat tisztázzam. Bár nem ismerem az ügy részleteit, de vállalom a felelősséget.”

A Liste Pilz frakciója a január 12-13-i hétvégén ülésezik – hogy a formáció névadója ott lesz-e a tanácskozáson, egyelőre hatalmas titkolózás övezi a parlamenti képviselők részéről.

A Liste Pilz egyik belső Facebook-csoportjában Pilz saját álneves felhasználónevével homályosan bár, de körülírta, milyen szerepet szán magának a jövőben. „A feladatom most az, hogy létrehozzak egy 1. hálózatot, 2. egy közös médiumot, 3. egy ötletbörzét és egy thinktanket, 4. nagy közös projekteket. Ennek központi csomópontja a független képviselőkből álló (a képviselőinkből áll a programunk) frakció lesz.”

A Die Presse szerint mindez arra utal, hogy ha Peter Pilz vissza is tér, az az ötödik forgatókönyv szerint fog történni, vagyis nekiáll pártot faragni a kósza választási listából.

FOTÓ: Bakó Bea, Bécs

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek