Huszonnyolc éve tört ki a Temesvári forradalom – így emlékeznek rá helyben

Szerző: Bakó Bea
2017.12.18. 08:27

Huszonnyolc éve, 1989 decemberében kezdődtek azok az események Romániában, amelyek a Ceaușescu-rezsim megdöntéséhez vezettek, és amelyeknek az egyik főszereplője Tőkés László akkori temesvári református lelkész volt. Megmutatjuk, hogyan emlékeznek a románok a rendszerváltó forradalmukra Temesváron: ott, ahonnan az egész indult.

Huszonnyolc éve tört ki a Temesvári forradalom – így emlékeznek rá helyben

Több emléktábla is van az épületen, ahonnan Tőkés Lászlót 1989. december 16-án megpróbálták kilakoltatni – az ez elleni tiltakozásból nőtt ki aztán a temesvári forradalom, amely országszerte tiltakozásokat szült, és végül a diktatúra megdöntéséhez vezetett Romániában. A két hivatalos táblán annyi áll román, szerb, valamint német és magyar nyelven, hogy „innen indult a diktatúrát megdöntő forradalom”. Tőkés László nevét a nyitóképen látható gerillamegoldással helyezték el az épületre felfúrt műanyagtáblán.

Az opera előtti téren 1989 decemberében nem egy mobil orvosi rendelő állt, mint most, hanem tüntetők tömegei. Az eseményekre 1994 óta egy román nyelvű tábla emlékeztet.

Tőkésről egyébként egy összefirkált fotót kiállítottak a temesvári forradalom emlékmúzeumában, ahol elszórtan lehet magyar forrásokkal is találkozni: például magyar nyelven is megtudhatták Ceaușescu kivégzése után az akkori temesvári polgárok, hogy „győzött a román nép”.

A temesvári forradalom múzeuma előtt némileg homályos metaforaként egy vasrudakkal körbevett vörös lapát áll, az egyik teremben pedig egy zászlókat felvonultató installációt állítottak össze a „keresd a hibát”-játék jegyében. 

Lehet, hogy ezzel műveltségem és kifinomultságom teljes hiányát leplezem le a kortárs művészet terén, de szerintem a kiállítás leginkább sokatmondó része a forradalomról szóló gyerekrajzok időszakos kiállítása volt. Idén nyáron születtek az alábbi rajzok temesvári általános iskolák felső tagozatos diákjaitól. Kitaláljátok első ránézésre, hogy melyiket rajzolta magyar gyerek?

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek