Az MSZP mostantól bármikor kinyírhatja a Párbeszédet

Szerző: Bukovics Martin
2017.12.08. 13:40

Karácsony Gergely és a Párbeszéd saját politikai jövőjüket kockáztatják azzal, hogy az Együtt helyett a szocialistákkal közösködnének. Ez az együttműködés legfeljebb két-három mandátumot hozhat az LMP-t és az Együttöt is maga mögött hagyó formációnak, ha viszont túl sok lesz az éhes száj az MSZP-ben, az könnyen a Párbeszéd azonnali végét jelentheti.

Az MSZP mostantól bármikor kinyírhatja a Párbeszédet

Az Azonnali úgy tudja, Karácsony Gergely jelölésének ötlete a szocialista pártnak csupán az egyik, többek közt Molnár Gyula pártelnök fémjelezte erőcsoportjának fejében fogant meg. A párt nagyobb, főként Mesterházy Attila által összetartott részében azonban nem lelkesednek azért, hogy a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szocialista miniszterelnök-jelölt legyen.

Ők főként azzal érvelnek, hogy belső méréseik gyenge támogatottságot jeleznek a pártnak, és mivel sok az éhes száj, ilyenkor minden mandátum számít, nem akarnak kockáztatni két-három párbeszédes dezertőrt a listán, inkább elindulnak a biztos és szocialista húzónevekkel, mint amilyen nemrég a párt arcának választott Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP-ben lévő másik álláspont az, hogy a csökkenés megállításához márpedig kell Karácsony, de nem választási pártban, pláne nem pártszövetségben, csakis MSZP-listán. A történet így már csak az egyre fenyegetőbb 5 százalékos bejutási küszöb magabiztos megugrásáról szól, Karácsony Gergely feje mellé tehát tesznek majd egy szép MSZP-logót a plakátok tervezői. A Párbeszéd így szintén fel kell menjen az MSZP-listára, a párt integritása ezáltal gyakorlatilag helyben megszűnik.

Sweet dreams are made of this

Az Azonnali ráadásul úgy tudja, hogy

az MSZP nem kíván adni egyéni választókörzetet a párbeszédeseknek, csak és kizárólag listás helyet kapnak azért, hogy a szocialisták felé fordultak

az Együtt Szigetvári Viktorja és Juhász Pétere helyett. Lehetett hallani, hogy a III. kerületet a most is parlamenti képviselő, a 2014-es baloldali összefogás listájáról bejutó Szabó Tímea ambicionálta volna, ám végül a budapesti MSZP-s erős ember Molnár Zsolt egyik szövetségese kapta. Szocialista forrásunk szerint senki sem gondolhatja komolyan, hogy ez az MSZP partner lesz egy 2018 utáni parlamenti Párbeszéd-frakciónyi ember listára rakásában.

A szocialisták egy pártért hajlandók komolyabb áldozatot hozni, ez pedig a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció – velük érdekük minél előbb tető alá hozni a megegyezést, lévén a DK erősödik, a szocik támogatottsága pedig csökken. A szocialisták két parlamenti mandátumot tudnak biztosra ígérni a párbeszédeseknek: ez Szabó Tímea és Karácsony Gergely helye lenne, esetleg még a pártszóvivő Tordai Bence is bekerülhet a patkóba, amennyiben jó eredményt hoz az LMP-ből az Együtt-PM-en át az MSZP-ig jutó csapat.

Ami biztos: ez az együttműködés nem értékalapú. Hanem leginkább mandátumalapú.

Erre rengeteg bizonyíték van a közelmúltból.

Karácsony korábban még utálta a szocialistákat

Karácsony Gergelyt a szocialisták már 2012-ben a szívükbe zárhatták, amikor egy Debrecenben tartott lakossági fórumon így fogalmazott: „Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt”, illetve „azért támogattam az együttműködést az Együtt 2014-el, hogy ne Bajnai Gordon legyen a miniszterelnök, és kihúzzam a szocik seggéből az összefogást”. Karácsony később az atv.hu-nak tagadta, hogy ezek a mondatok ilyen formában elhagyták volna a száját, mondván ő nem utál senkit.

De nem kell 2012-ig visszamenni a politikus szocialisták iránti rajongásának nyomaira, elég ha csak 2017 nyarára tekintünk vissza. Egy augusztusi 168 Óra-interjúban a párbeszédes politikus a koordinált indulás mellett állt ki, elvetve a baloldali, MSZP-dominanciájú közös listát: „A választók nagy részének komoly fenntartásai vannak az MSZP-vel szemben. Egy szocialistákkal egyneműsödött választási szövetségre nem biztos, hogy leadják majd a voksukat.” Aki szerint régen volt már a nyár, tájékozódhat egy októberi Párbeszéd-közleményből is: akkor a régi, illetve az új pártok külön-külön közös listáit támogatták.

Karácsony Gergely október 23-i beszéde is mintha az MSZP-re és a közös baloldali lista elutasítására lett volna kihegyezve. Az akkor még érezhetően az Együtt-Párbeszéd-összefogás sikerében bízó politikus úgy fogalmazott, rossz irány, hogy megpróbálják az ellenzéket a maga sokszínűségében tönkretenni, és megpróbálják a nagyon különböző politikai világnézeteket valamilyen egységes alakzatba összesöpörni, ezáltal kioltva azt az erőt, ami épp a sokszínűségében van, fogalmazott.

A párbeszédes politikus zuglói szocialistákkal való együttműködésének nehézségeiről nem is beszélve. Mutyigyanús parkolási rendszer, humánpolitikai balhék, Liget-projekt szocialista támogatása Karácsony ellenében – nem csoda, hogy 2016-ban a Párbeszéd szóvivője, Tordai Bence egyenesen úgy fogalmazott: az MSZP elárulta az elveit.

Az MSZP kezében a Párbeszéd sorsa

A választásig rengeteg meglepetés előjöhet még a kalapból. A szocialista párt belső megosztottságát és erőviszonyait ismerve nem kizárható, hogy egyszer csak úgy döntenek, mégsem állnak be Karácsony Gergely mögé. Ez tulajdonképpen a Párbeszéd azonnali végét jelentené: ezzel az MSZP-nek se kellenének már, ráadásul az Együtt felé épp a napokban záródtak el az útjaik, az LMP és a most épp az Együtt felé nyitó Momentum pedig eleve nincs jó véleménnyel Karácsonyékról.

Így nem csak az MSZP listáján nem látná viszont a választó a Párbeszéd politikusait, hiszen az is valószínűtlen, hogy az utolsó pillanatban saját országos listát és egyéni jelölteket állítsanak. Karácsony ezt a forgatókönyvet egy augusztusi Azonnali-interjúban úgy értékelte: „eléggé vészszcenárió, és nem a mi, hanem az ország szempontjából”.

Karácsony ügyes trükkje?

Ráadásul szocialista forrásunktól úgy tudjuk, hogy a zuglói polgármester miniszterelnöki jelölését nagyban felgyorsította, hogy a Párbeszéd annyira megijedt a Momentum népszerűségi potenciáljától, hogy gyorsan megkoronázta egyetlen országosan valamennyire ismert politikusát. Aki miniszterelnök-jelöltként egy-két Facebook-videót és lakossági fórumot leszámítva szinte alig folytat kampányt: Jeszenszky Zsolt jobbos megmondóember vagy Stumpf András, a Heti Válasz főmunkatársa is gyakoribb médiaszereplő, mint a politikus.

Egyébként Karácsony Gergely nyáron még azt ígérte az Azonnali kamerájának, hogy 2018-ban Magyarország miniszterelnöke lesz.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek