Az MSZP Karácsonyra vár

2017.12.07. 10:51

Egymásra vár az MSZP és a Párbeszéd Karácsony Gergely közös miniszterelnök-jelöltsége kapcsán. Az MSZP beállna Karácsony Gergely mögé, már csak rá várnak – mondta egy prominens szocialista az Azonnalinak. A párbeszédesek örülnének egy Összefogás 2.0-nak, de ők meg az MSZP-re várnak. Az Együtt nem hajlandó közös listára menni a szocialistákkal, de a Párbeszéddel sem akarnak szakítani.

Az MSZP Karácsonyra vár

Botka László párton belüli megpuccsolása óta nem nevezett meg az MSZP saját miniszterelnök-jelöltet, így sejthető volt, hogy inkább egy meglévő ellenzéki jelöltet fognak támogatni. Úgy tűnik,

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje mögé fognak beállni a szocialisták,

akik egyébként a most hétvégére tervezett kongresszusukat is elhalasztották. Egyelőre azonban mindkét fél a másikra vár.

A szocialisták Karácsonyra várnak

Befolyásos szocialista forrásunk úgy fogalmazott: az MSZP kész támogatni Karácsonyt,

az egész „csak Gergőn múlik, hogy döntse el: tényleg akar-e miniszterelnök lenni”.

Ez ügyben Karácsony egyébként már nyáron is elég határozott volt: akkor magabiztosan a kameránkba mondta, hogy ő lesz Magyarország miniszterelnöke 2018-tól.

Másik prominens MSZP-s informátorunk azt mondta: a Párbeszéddel nagyon hasonlóan gondolkodnak az ország jövőjéről és a társadalmi igazságtalanságokról. Ez meg oda vezet, hogy 

az a jó jelölt, akiben meg tudnak állapodni, tehát Karácsony egy jó jelölt.

De a jelöltsége „nem áll még sehogy, ez csak egy javaslat”. 

A Párbeszéd Összefogás 2.0-t akar

Párbeszédes elnökségi forrásunk kérdésünkre azt mondta:

az MSZP-nek biztos nem lesz a miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely. Az viszont lehet, hogy lesz egy Összefogás 2.0, amiben az MSZP, a Párbeszéd és az Együtt lenne benne,

„meg még a baloldali, vagy legalább nevükben baloldali pártok”. Egyéniben biztosan koordinálnak, hogy lesz-e közös lista, az meg hamarosan kiderül. 

Azt, hogy az MSZP Karácsony mögé áll, azt az MSZP tudja bejelenteni, nem mi

– mondta másik párbeszédes forrásunk. „Nincsenek konkrét tárgyalások, de nyilván mindenki beszél mindenkivel.” Karácsony Gergelyen az nem múlik, hogy legyen egy működő konstrukció a kormányváltáshoz – tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy a szocialisták meg épp rájuk várnak, azt mondta: Karácsony a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, és ők ezt komolyan gondolják, de „ez nem személyi kérdés, Gergő a programjával együtt működik.”

„Ha bejelentkeznek, akkor az egy jó helyzet, erre nyilván reagálni fogunk.

Nekünk is elnökségi döntést kell hoznunk az ügyben” – mondta vezető párbeszédes forrásunk. „Ehhez sokaknak át kell lépnie az árnyékán, de itt az ideje, hogy mindenki visszavegyen kicsit a személyes és szervezeti érdekeiből” – összegezte. Másik prominens párbeszédes informátorunk annyit tett hozzá: „erről Gergő tudna nyilatkozni, majd nézzétek este a tévét!”

Felvetődik a kérdés, hogy mi lesz így az Együtt és a Párbeszéd újbóli összeborulásával, hiszen az Együtt következetesen elzárkózik az MSZP-vel való listás együttműködéstől.

Feláldozza a Párbeszéd az Együttet az MSZP-ért?

Az Együttel közösen próbáltunk egy közös listát – mondta erre a kérdésre egyik magas rangú párbeszédes forrásunk így, múlt időben. Utóbb azonban korrigált azon kérdésünkre, hogy eszerint búcsút mondtak-e a közös választási pártnak, és feláldozzák-e az Együttet az MSZP kedvéért. 

„Remélem, hogy nincs vége az Együttel. Az Együtt-PM 2.0 az újdonság varázsát már nem hordozza magával, így nehéz a dolog,

de Karácsony Gergely a legnépszerűbb politikus, és mi vetettük fel az alapjövedelmet, ami az egyetlen markáns baloldali mondás az elmúlt tíz évben. Feláldozásról semmiképp nincs szó, baráti viszonyban vagyunk: nem százalékokban hanem elvekben gondolkodunk, de az biztos, hogy borzalmas ez a bénázás a baloldalon” – foglalta össze a témát egyben illusztrálva informátorunk.

A párbeszédeseket megkérdeztük: van-e az Együttnek vétójoga abban a kérdésben, hogy közös listára menjenek-e az MSZP-vel? Forrásaink kikerülték a konkrét válaszadást és azt mondták: bíznak benne, hogy konstruktívabbak lesznek az együttesek és „nem torlaszolják el a kormányváltás felé vezető utat”.

Az Együtt vezetéséből érdeklődésünkre azt közölték: nincs szó szakításról, létezik az Együtt-Párbeszéd szövetség. Arra a kérdésre, hogy már be van-e jegyezve a választási párt, a talányos „folyamatban van a jogi eljárás” választ kaptuk. Ha nem sikerülne a választási pártot bejegyezni a választásig, akkor névleg az Együtt indulna csak, de részben párbeszédes jelöltekkel – tudtuk meg.

Az Együtt hallani sem akar a szocialistákkal közös listáról

Az Együtt egyik vezető politikusa kérdésünkre azt mondta: hallott már a szocialisták szándékáról Karácsony Gergely támogatásával kapcsolatban, de tőlük ennél cifrábbakat is hallott már.

Az Együttben nem hallottak sem Összefogás 2.0-ról, sem arról, hogy Karácsony Gergely lenne az MSZP listavezetője,

pedig egy ideje már közös elnökségi üléseket tart az Együtt és a Párbeszéd, ugyanis ennyire tartósra szánják az együttműködést.

„Bármit is próbál hekkelni az MSZP”, biztosan nem megyünk velük közös listára,

csak az egyéni kerületekben koordinálunk – tette hozzá forrásunk.

Karácsony Gergelyt többször is próbáltuk elérni, de nem vette fel a telefont. Megkerestük az MSZP elnökét, Molnár Gyulát is: a szocialisták sajtósai írásban későbbre ígértek tájékoztatást. 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek