+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2017. december 7. csütörtök, 21:39
Karácsony Gergely csütörtök este gyakorlatilag megerősítette az ATV-ben, amiről délelőtt az Azonnali is írt. Azt mondta, nem csak az MSZP-t várja, hogy beálljanak mögé, de más pártokat is szívesen látna egy baloldali közös listán. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja az Azonnali kérdésére úgy reagált: Karácsony káoszba taszítja az ellenzéket, de majd az LMP rendet tesz. Az Együtt közölte: nem mennek közös listára a szocialistákkal.

 

Nagy bejelentéssel harangozták be Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét a csütörtök esti Egyenes beszédben. A politikus egy hosszas értekezéssel indított, miszerint a huszonnegyedik órában van az ellenzék, és mivel eddig nem jutottak messzire, stratégiát kell váltani. Ezért várja az ellenzéki pártokat, akik hajlandók közös programot és közös listát kínálni a választóknak. Arra a kérdésre, hogy – amint arról délelőtt az Azonnali is írt – eszerint azt várja-e, hogy az MSZP beálljon mögé, azt mondta: ennél többről van szó, és nem csak az MSZP-vel akarnak összefogni. 

 

Korábban az Együtt és a Párbeszéd választási pártot jelentett be, de ezzel kapcsolatban már délelőtt is kitérő válaszokat kaptunk,

 

este pedig az Együtt közleményt tett közzé pár perccel Karácsony szereplését követően, amelyből nyilvánvaló, hogy lőttek a választási pártnak.

 

Az Együtt leszögezte, hogy nem mennek közös listára az MSZP-vel, az egyéni körzetekben való koordinált jelöltállítást tartják a jó útnak.

 

Mivel egy Karácsony vezette lista Szél Bernadett LMP-jére jelentené a legnagyobb veszélyt, az Azonnali megkérdezte az LMP elnökségi tagját, Ungár Pétert, hogy mit gondol Karácsony bejelentéséről. „Nem tudom pontosan, mi történt ma az Egyenes beszédben, és ezzel valószínűleg a választók többsége is így van” – mondta a zöldek listájának harmadik helyén szereplő Ungár, aki szerint

 

Karácsony bejelentése dodonai volt, és a káosz felé viszi az ellenzéket. „Mi ezzel szemben a rendet ígérjük azoknak, akiknek fontos a társadalmi igazságosság és Orbán leváltása.”

 

Ungár azt mondta: ők is összefogással váltják le majd Orbánt. Azon ellenvetésünkre, hogy az LMP kategorikusan elzárkózik a választási együttműködésről, egyértelművé tette, hogy az összefogás címén a Gémesi György-féle Új Kezdettel való együttműködésre gondol. Ungár szerint ez eddig az egyetlen értékalapú összefogás az ellenzéki oldalon.

 

Megkérdeztük arról is, dob-e mentőcsónakot az LMP a Karácsony bejelentésével hirtelen elárvult Együttnek. „Sok értékes politikus van az Együttben, akik komoly szolgálatot tettek a magyar nemzetért” – válaszolta Ungár. Mivel azonban állítása szerint nem tudja, mit csinál és milyen állapotban van az Együtt, ezért erről szerinte nem időszerű beszélni.

 

Felvetettük, hogy az értékes politikusokat esetleg átcsábítják magukhoz, mint ahogy ezt tették korábban az ex-szocialista Demeter Mártával. Erre Ungár azt mondta:

 

olyan személyekre mindig nyitottak, akik tudják, hogy korszakváltás kell a kormányváltáshoz.

 

Az Azonnali kérdésére, miszerint tud-e LMP-s politikus úgy nyilatkozni, hogy ne ejtse ki a száján a korszakváltás szlogent, Ungár azt mondta:

 

nem.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás