LMP: Karácsony a káosz felé viszi az ellenzéket

2017.12.07. 21:39

Karácsony Gergely csütörtök este gyakorlatilag megerősítette az ATV-ben, amiről délelőtt az Azonnali is írt. Azt mondta, nem csak az MSZP-t várja, hogy beálljanak mögé, de más pártokat is szívesen látna egy baloldali közös listán. Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja az Azonnali kérdésére úgy reagált: Karácsony káoszba taszítja az ellenzéket, de majd az LMP rendet tesz. Az Együtt közölte: nem mennek közös listára a szocialistákkal.

LMP: Karácsony a káosz felé viszi az ellenzéket

Nagy bejelentéssel harangozták be Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjét a csütörtök esti Egyenes beszédben. A politikus egy hosszas értekezéssel indított, miszerint a huszonnegyedik órában van az ellenzék, és mivel eddig nem jutottak messzire, stratégiát kell váltani. Ezért várja az ellenzéki pártokat, akik hajlandók közös programot és közös listát kínálni a választóknak. Arra a kérdésre, hogy – amint arról délelőtt az Azonnali is írt – eszerint azt várja-e, hogy az MSZP beálljon mögé, azt mondta: ennél többről van szó, és nem csak az MSZP-vel akarnak összefogni. 

Korábban az Együtt és a Párbeszéd választási pártot jelentett be, de ezzel kapcsolatban már délelőtt is kitérő válaszokat kaptunk,

este pedig az Együtt közleményt tett közzé pár perccel Karácsony szereplését követően, amelyből nyilvánvaló, hogy lőttek a választási pártnak.

Az Együtt leszögezte, hogy nem mennek közös listára az MSZP-vel, az egyéni körzetekben való koordinált jelöltállítást tartják a jó útnak.

Mivel egy Karácsony vezette lista Szél Bernadett LMP-jére jelentené a legnagyobb veszélyt, az Azonnali megkérdezte az LMP elnökségi tagját, Ungár Pétert, hogy mit gondol Karácsony bejelentéséről. „Nem tudom pontosan, mi történt ma az Egyenes beszédben, és ezzel valószínűleg a választók többsége is így van” – mondta a zöldek listájának harmadik helyén szereplő Ungár, aki szerint

Karácsony bejelentése dodonai volt, és a káosz felé viszi az ellenzéket. „Mi ezzel szemben a rendet ígérjük azoknak, akiknek fontos a társadalmi igazságosság és Orbán leváltása.”

Ungár azt mondta: ők is összefogással váltják le majd Orbánt. Azon ellenvetésünkre, hogy az LMP kategorikusan elzárkózik a választási együttműködésről, egyértelművé tette, hogy az összefogás címén a Gémesi György-féle Új Kezdettel való együttműködésre gondol. Ungár szerint ez eddig az egyetlen értékalapú összefogás az ellenzéki oldalon.

Megkérdeztük arról is, dob-e mentőcsónakot az LMP a Karácsony bejelentésével hirtelen elárvult Együttnek. „Sok értékes politikus van az Együttben, akik komoly szolgálatot tettek a magyar nemzetért” – válaszolta Ungár. Mivel azonban állítása szerint nem tudja, mit csinál és milyen állapotban van az Együtt, ezért erről szerinte nem időszerű beszélni.

Felvetettük, hogy az értékes politikusokat esetleg átcsábítják magukhoz, mint ahogy ezt tették korábban az ex-szocialista Demeter Mártával. Erre Ungár azt mondta:

olyan személyekre mindig nyitottak, akik tudják, hogy korszakváltás kell a kormányváltáshoz.

Az Azonnali kérdésére, miszerint tud-e LMP-s politikus úgy nyilatkozni, hogy ne ejtse ki a száján a korszakváltás szlogent, Ungár azt mondta:

nem.
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek