Lagerfeld: Nincs öröklött felelősség, de a náci örökségtől nem lehet megszabadulni

Szerző: Bukovics Martin
2017.12.06. 09:19

Kőkeményen kritizálja Angela Merkel menekültpolitikáját Karl Lagerfeld, az ikonikus német divattervező. A Vogue-nak adott friss interjújában megismételte azt a korábbi, nagy vitát kiváltó kijelentését, miszerint nem engedhetnek be a németek milliókat a zsidók ellenségeiből azok után, hogy több millió zsidót kiirtottak. Szerinte Merkel csak az imidzse miatt engedi be a menedékkérőket, de ekézi a bevándorlásellenes AfD-t is.

Lagerfeld: Nincs öröklött felelősség, de a náci örökségtől nem lehet megszabadulni

A fekete dioptriás napszemüvegéről, nyers-őszinte stílusáról és lófarkas copfjáról ismert Lagerfeld már három héttel ezelőtt is nagy visszhangot keltett, amikor egy francia talkshow-ban, a Canal 8-en futó „Salut les Terres“ című műsorban nekiállt kritizálni a német kancellár menekültpolitikáját.

A kancellár jó imidzse

A divattervező szerint Merkelnek az volt a célja a határok megnyitásával, hogy jó legyen az imidzse. A kérdésre, miszerint vajon a kereszténydemokrata politikus a hitleri Németországban történtek ellenpólusának megteremtéséért cselekedett-e így, Lagerfeld igennel válaszolt. De szerinte semmi szüksége nem lett volna erre Merkelnek: „Már így is többmillió olyan ember van az országban, akik jól integráltak. Ami remek, hiszen a német lakosság életkora ezáltal kiegyenlítetté válik. Nem kell ahhoz újabb egymillió embert behozni, hogy Merkelnek jó imidzse legyen.”

És mondott még valamit, ami később végigment a német bulvársajtón:

„Nem tehetjük meg, hogy – még ha a két esemény között évtizedek teltek el – megöljük zsidók millióit, majd behozunk milliókat legnagyobb ellenségeikből.”

Ezt a mondatát most megerősítette a Vogue-nak adott exkluzív interjújában. A divattervező a mondataira érkező felháborodáshullámot úgy kommentálta, hogy az emberek nem értették, mit akart mondani, ez ugyanis egy metafora volt. „A németek zsidók millióit gyilkolták meg, amiért a mai napig szégyelljük magunkat. Erre Angela Merkel beenged az országba milliónyit a zsidók ősellenségeiből” – magyarázta Lagerfeld a divatlapnak.

Antiszemitizmus és az iszlám

Beszélt arról is, hogy nem tart minden menekültet rögtön antiszemitának. Viszont: „Elég kevés olyan arabbal találkoztam, aki azt mondja, szereti a zsidókat. Az egész közel-keleti helyzet egészen addig reménytelen, amíg nincs megoldva az Izrael és Palesztina közötti konfliktus. Márpedig ott nincs megoldás, hiszen egyik fél sem viselkedik jól.”

Lagerfeld a három héttel ezelőtti francia talkshow-ban felidézte egy ismerőse sztoriját, aki befogadott a lakásába egy fiatal szír menekültet. 

„A szír pár nappal a befogadását követően azt mondta az ismerősemnek, hogy Németország legnagyobb találmánya a holokauszt volt.

Az ismerősöm elszörnyűlködött, és rögtön kirakta az illetőt a házából.”

Merkel felelőssége az AfD felemelkedésében

A 84 éves divatikon a Vogue-interjúban újfent tett pár megjegyzést a bevándorlásellenes-euroszkeptikus német pártra, az AfD-re, amelynek parlamentbe jutását korábban szégyenként értékelte. Mint a divatlapnak most elmondta, sokkot kapott attól, hogy 12,6 százalékot kapott a párt a szeptemberi parlamenti választáson, és ő ezt szintén a kancellár rovására írja. 

„Angela Merkelről a pénzügyi válság alatti görögökkel való bánásmódja miatt egy gonosz anya képe – ahogy ezt Franciaországban mondják – élt az emberekben. A menekültválság alatt aztán jobb imidzset akart magának, egy lelkész lányáét. Már akkor előre megmondták neki, hogy voksok millióit fogja emiatt elveszíteni. És így is történt. Bravó!”

Lagerfeldet az AfD felemelkedése a náci időkre emlékezteti. 

„A náci örökség olyasvalami, amitől nem lehet megszabadulni. Ezért is maradtam német.

Még ha nekünk közvetlenül nincs is benne érintettségünk, hiszen nem hiszek az öröklött felelősségben, ám mindannyiunknak életünk végéig dolgunk van ezzel.” Mint arra a Die Welt jegyzetírója, Inga Griese felhívja a figyelmet, ez az a szemüveg, amin keresztül a divattervező fenti érzelmes mondatait nézni érdemes, nem pedig az egybites menekültellenességé.

Regionális identitás

Lagerfeld a Vouge-ban a „németnek lenni” kérdését is továbbboncolta. Kifejtette, ha szülővárosára, Hamburgra gondol, rögtön érzi: ő nem német. Identitásának ezt a részét ugyanis nem egy nemzethez, egy országhoz, hanem szűkebb régiójához, a Hanza-városokhoz köti. (Nemrég volt is egy egészen Magyarországig elérő vita Németországban a régiós identitás kontra nemzeti identitás kérdéséről.)

„Ne felejtse el: felnőttként soha nem éltem Németországban. De nem akartam megszabadulni a német állampolgárságomtól, holott könnyedén megtehettem volna.

Azt mondtam magamnak: ezzel születtél, ezzel kell élned. Számomra Németország egy idea, nem valóság.

A ma valóságában nem illek már oda” – fogalmazott a Párizsban élő divattervező, aki egyébként pont ma mutatja be Métiers d’Art-kollekcióját Hamburgban.

RAJZ: Elizabeth Hudy / Flickr

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek